Problematica gheții din cocktailuri

Nu ca ma plictisex dar nici nu am nimic mai bun de facut decat sa ma holbez prin pahare si borcane la cocktailurile astora. Cât să și bei. Și trebuie să dau un context pozelor astora, să nu ziceți cumva că mă laud, așa că bine ați venit la ora de chimie.

Și am dat de o problemă care creaza paradoxul cocktailurilor.

Gheața. Un cocktail fără, băut undeva la o caldurică, nu neaparat cât să transpiri, dar cât să faci arsuri solare cu tot cu crema SPF 50+, e la fel de bun ca o ciorba, sau ceai. Deci trebuie sa pui în abundență, să păstreze băutura rece. Habar nu am, încă, de ce fac asta ăia din UK, probabil pentru că sunt nesimțiți.

Și o dată pusă gheața, ai opțiunea să bei încet și să te bucuri de temperatură, caz în care nu te poți bucura de gust, că gheața aia se face apă și diluează, fie să il bei rapid, caz in care nu te poti bucura de cocktail si oricum ai pus gheața degeaba.

Oricum ar fi, nu e bine. Daca ar fi după mine, aș inventa gheața de cocktail. Fie la pungă, in versiunea pentru săraci, care e eficient, dar nu prea vrei sa vezi pungi prin cocktail, pe cat posibil. Cred.

In versiunea pentru bogătani, ar trebui sa fie un gaz inghețat, care să nu fie toxic si pe cât posibil imiscibil in apa/ lichide. Adica să aivă atât punctul de îngheț/solidificare, cât și cel de fierbere sub 0 grade, pe cât posibil să se evapore din băutură înainte să-l dai pe gât. Dar nu foarte, foarte mult sub punctul de ingheț al apei și al alcoolului, că nu vrei să îți faci cocktailul bocnă și nici să îți crape dinții și să îți rămână limba atarnata pe pahar când bei.

Primul candidat ca temperatură e clorul. Se evaporă prin fierbere la -34C , ingheață la -101.5, deci e fezabil doar turnat lichid in bautură, arată super mișto când se evaporă, ca un fum galben-verzui , problema cu el e că are un caracter puternic reactiv electro-negativ, adica se combină cu restul substantelor din pahar, e toxic in forma lui de gaz ( gaz de luptă) si multe dintre combimatiile in care intra cu alte substanțe sunt sărate și unele destul de toxice, nu chiar potabile.

Urmatorul candidat e butanul, care are un miros fad dar neagreabil, in ingestie nu e neaparat toxic desi actioneaza ca solvent, dar sa il respiri poate deveni, in anumite doze, toxic, nu de ingrijorat. Problema e ca trebuie folosit lichid iar plaja de lichefiere e apropiata de punctul de inghet al apei, altfel e un slab anestezic, misto. Dar e evident ca prezinta riscuri de aprindere / explozie, nu prea poti fuma si bea un cocktail, deci n-o sa prinda. La fel e si urmatorul candidat, propanul.

Așa că ajungem unde a ajuns toată lumea care s-a mai intrebat asta pana acum. La “dry ice” , CO2, care ingheata la -78C si fiebe la -56C, de fapt nu prea il vezi lichid, se vaporizeaza prin sublimare.

Nu stiu unde gasesti cocktailuri facute cu cuburi de CO2, dar unde gasiti , incercati ca merita. Bine, nu in UK, la aia nu ai nevoie de gheata deloc.

Mă rog, ar mai fi un candidat, care cica e un gaz rar, are o faza lichida foarte scurta ( intre -72C si -62C , cand e lipsit de culoare, miros sau gust pentru oameni si se dizolva in apă) Sub punctul de inghet e galben si daca cobori temperatura capătă accente portocalii roșiatice.

Din pacate e și cam scump să aduni destul pentru o pungă de gheață și nici nu cred că sunt mulți doritori care să vrea să încerce un cocktail cu Radon, lumea îl masoară în ppm, fuge de el ca de dracu’ și se bănuiește că nu apuci să bei prea multe cocktailuri din ăstea.

11 Replies to “Problematica gheții din cocktailuri”

  1. Boss, fii atent aici inainte sa omori pe cineva: pahare inghetate cu gheata de gust. In loc sa pui clor in cocktailuri poti sa te joci cu materialele paharelor, desi o halba inghetata tine .33 de bere rece pana o termini :).

  2. Cum sa pun, ma, clor in cocktailuri.
    Ia incearca tu halba inghetata la 28 de grade umed cu un pic de vant.
    Adica daca o dai pe gat iute, da. Dar as sta si eu juma de ora la un cocktail. Si nu prea merge

  3. Pai am incercat si nu mi-a picat mana, ca nu l-am tinut in brate. In plus, nu de asta ai nevasta sa iti dezgheti mana pe coastele ei?

  4. Saaaau, faci cocktailurile fff tari, sa contracarezi diluarea :))

    La punga nu, dar la plastic exista deja. Pt bogatasi au cuburi de inox, ba parca am vazut si cu aur.

  5. nu de asta ai nevasta sa iti dezgheti mana pe coastele ei?

    Sunt un barbat chibzuit . Cat timp ea gateste cina și nu am control la ce pune in mancare nu imi permit glume din astea.

    @Stropic: Hopaa, nu stiam. Cunostinte noi.

  6. Bine, mai e si varianta sa incepi sa bei la carafa. Asa poti sa iei una din acelea cu recipient pt gheata in mijloc. Mai conteaza un pic de alcoolism acolo vs bauturi reci…. 🙂

  7. Eu folosesc cu succes acasa whisky stones, care sunt fix ce spune numele. Le scoti din congelator, le pui in bautura, nu se topeste nimic, pentru ca sunt niste banale pietre, nu schimba gustul. La final le speli si le bagi la loc in congelator.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.