Legat de ce-a zis primărița capitalei, adresându-i-se ministrului mediului, adică să se mute din București dacă nu-i place acolo.
Realitatea e că treaba stă fix așa și nu altfel. Da, știu ăla, ca și bucureștenii sunt de părere că Bucureștiul ar avea nevoie de o administrație performantă – o avea, dar nu prea o merită și nici nu prea o poate susține, dar mai mult decât atât, o administrație performantă nu poate schimba prea multe în calitatea aerului de pe acolo ( fără costuri insuportabile pentru populație), că cam aici se oprește totul, la materialul clientului.
Realitatea e ca Bucureștiul e un oraș plin de săraci, de fapt ultima oară când m-am plimbat mai lung prin nord, am observat două Bucureștiuri unul lângă altul, despre care poate am să scriu vreodată mai mult cu poze.
E Bucureștiul ăla mare și găunos, al ”tuturor”, ăla socialist, cu RADET, cu blocuri comuniste, cu praf, cu fum, țigani, cu ”fiare luăăăăăm”, cu rable abandonate pe stradă, cu nămol pe stradă, cu tencuială care-ți cade în cap și un București mai mic, ca o enclavă, care se construiește de ceva vreme în nord și nu vorbesc numai de zona aia veche cu Primăverii și Kiseleff, ci si de un oraș nou, business , cu turnuri de birouri și de locuințe , cu case mai altfel și parcă și străzile sunt mai ok un pic pe acolo, unde, încet încet se drenează ăia care-și permit și unde vezi doar răzleț părți din vechiul București și săracii, doar în trecere.
Nu trebuie să fii mare geniu, cum nici Firea probabil că nu e, ca să îți dai seama că ceea ce are nevoie Bucureștiul nu se poate face fără să se dărâme cea mai mare parte din el, iar locuitorii să fie trimiși frumos dracu știe unde, în așteptarea unora bogați care să-și permită ce-și doresc, cum ar fi aer curat.
Oricum ai privi lucrurile Bucureștiul nu poate avea aer curat, cel puțin nu în următorii 30 de ani.
De ce?
În București se construiește ca la nebuni. Dacă nu s-ar permite asta ( sigur, se iau șpăgi, se pula mea) prețurile coșmeliilor acolo ar crește la mai ceva ca-n 2008. Știu pare ciudat, în condițiile în care țara se depopulează, însă este încă și un curent de drenare a oamenilor care se mută din sărăcie către București la un job mai bun, la școală, la – știu că sună amuzant – infrastructură mai bună.
Deci, construcțiile nu or să se oprească prea curând. Și dacă s-ar întâmpla asta, sunt ATÂTEA blocuri care mai trebuie reabilitate termic și reparate, întrucât fie și numai asta e un factor imens de poluare și va mai dura vreo 10 ani de-aici încolo, măcar, și trendul ăsta. Iar ăsta e un lucru bun, pentru că pe de o parte, ok face praf, dar pe de alta, se consumă mai puțină energie cu încălzirea, mai puțină apă fiartă de la RADET futută prin pământ, mai puțin praf decojit prin erodarea betoanelor, care sunt acum acoperite de tencuieli moderne, siliconate și cauciucate cu o rezistență un pic mai bună la factorii de vreme și o erodare mai lentă ( mă rog, așa e povestea). Până să se bucure de ceva beneficii pe temă, bucureștenii se vor bucura de praf.
Dincolo de asta, ai RADET, care dacă vrea să mai existe și cineva tot trage de hoitul lui, tot pentru a proteja populația, are nevoie să scormonească încă o dată ( în România nu se pot face toate o dată, din motive de bani și planificare, aia e) tot orașul și să înlocuiască țevi.
Cam așa arată realitatea RADET din București și nu se poate schimba totul printr-un click, chit că dacă ar avea banii, nu ar avea resursele umane și logistice pentru asta.
Apoi sunt rablele. Toată lumea o arde senil pe ”folosiți mai mult transportul în comun” în condițiile în care ăla are capacitatea deja depășită. În condițiile în care nu că nu au bani să cumpere autobuze hibride, sau electrice și iau din alea diesel, ci nu au bani să cumpere autobuze ca lumea diesel, ci cumpără din alea turcești care se strică ușor și-s din proiect neconforme.
Nicio taxă de poluare nu va rezolva problema asta. Poate să pună mâine vigneta Oxigen SuperCharged , să nu lase nimic sub hibrid plug-in pe străzi și Bucureștiul nu va fi unul prea curat.
Lăsând la o parte că politica asta nu e sustenabilă – adică de către locuitori că ei trebuie să cumpere rablele ălea electrice.
Soluția cea mai bună, cea mai simplă pentru ca Bucureștiul să poată respira e ca cui nu-i place să se mute de acolo și e valabil și pentru ministru cu tot cu guvern și parlament.
Orașul ăla nu poate funcționa într-un mod ecologic. Presiunea pe el e pentru că oamenii vor ce le oferă, adică, ceva bani și ceva infrastructură. Dacă nu vrei să te muți departe singura altă opțiune e să te muți în Bucureștiul bogaților, în zona aia unde un apartament costa de la 200k EUR in sus.
Orașul ăsta e condamnat la mizerie, la poluare și la sărăcie, deși pare un oraș nu mai sărac decât altele.
Suna naspa, daca locuiesti in Bucuresti, dar e cel mai sincer si de bun simt sfat pe care ti-l poate da cineva, inclusiv primarul orasului. Sigur, ideal ar fi ca primarul sa spuna ”stimati cetateni, o sa facem un Bucuresti foarte frumos si se va intampla maine”. De fapt, nu, aia ar fi o minciuna.
Pt aerul din bucuresti vezi aplicatia Airly
Se pare ca rudeni si iridex polueaza major orasul
nu stiu de iridex , dar groapa aia de la Rudeni pute, pe centura, de la intersectia cu DN7 ( iesirea catre comuna Chitila) pana dincolo de intersctia cu A1 ( iesirea catre Pitesti din Militari). Iar in Interior, pe Iuliu Maniu (E81) – ca pe acolo circul – duhneste pana la Gorjului, uneori mai departe. Presupun ca locuitorii din Giulesti, Chitila (cartierul), Militari, probabil si Crangasi sunt fututi de jegul ala. Pe mine ma ustura ochii din masina ( cu geamurile inchise si filtru de polen, dar nu am filtru anti miros de gunoi), nu stiu cum pot trai… Read more »
La ce haos a fost in Buc in ultimii 20 de ani..nu cred ca se mai poate face ceva…din pacate pentru multi este vazut cumva ca singura sansa la un castig bun si un trai decent.. In alta ordine de idei, am citit articolul referitor la porumb.. Interesant. Acum intrebarea mea: la ce solutie de incalzire te-ai gandi daca ar fi sa iti faci o casa in ro? Stiu.. Probabil nu ai face prostia asta, dar eu deja am facut-o.. Sotia nu vrea sa ne mai mutam..pe curent am o putere instalata de 16 kw trifazic, gazul este la cca… Read more »
Am sa construiesc o casa in Romania, dar nu acum-acum ca am alte prioritati. Bai, daca ai gazul la 36 de metri solutia logica si de bun simt este sa te intepi in teava aia. E no-brainer. O centrala pe gaz costa pana in 5000 de lei, daca nu vrei chestii cu tehnologie super noua si e usor de instalat, ai caldura continuu la un pret si confort greu de batut. Eu am o problema cu a avea gaz in casa ( gen la plita pentru gatit, etc – adica foc deschis). Dar daca e vorba de incalzit si daca… Read more »
Eu momentan folosesc un ” termosemineu” ferroli breta pellet.. Practic o centrala pe peleti cu un geam in usa sa vezi focul. Intradevar scump, cand am achizitionat centrala pretul peletilor era cam 10 ron sacul..acum e 20 ron.. Faptul ca nu am facut incalzirea in pardoseala nu ajuta deloc..proasta idee pe calorifere.. In dormitorul fetei am incalzire in pardoseala electrica..ca si observatie..daca unde am calorifere trebuie sa tin termostatul pe 23 pt a ma simti confortabil..unde am incalzirea in pardoseala este suficient 21.. Pe langa faza cu sarumana la primarie mai este si faptul ca in zona unde stau este… Read more »
Eu momentan folosesc un ” termosemineu” ferroli breta pellet.. Il stiu, am vazut ca sunt la moda acum, dar nu-s fan. Acum 4 ani mi-au trantit un pret de 800 ron pe ml pana la poarta de am zis ca imi sta inima.. Da, pai, cam asa. Treaba e ca daca vinzi vreodata casa aia, faptul ca esti racordat la gaz face diferenta. E o investitie. Faptul ca nu am facut incalzirea in pardoseala nu ajuta deloc..proasta idee pe calorifere.. Depinde foarte mult si de izolatia din podea. Daca ai izolatie buna, disconfortul nu e foarte mare. Ma rog, probabil… Read more »
@Adrian De banii de instalare gaz, iti iei lejer centrala aia aer apa 🙂 Scazand instalatia de calorifere si tevi si manopera aferenta (ca le ai deja), ar trebui sa te duca undeva la 25k lei o centrala mica suficienta pentru 100mp (daca ai casa mai mare… well, gaz?). Atlfel pretul centralei creste cu puterea maxima pe care o poate scoate. Arunca un ochi la trust expert pe site, au si studii de caz si nu’s umflate. @Catalin – aer aer e AC-ul 🙂 astelalte sunt aer-apa sau apa-apa Am instalat 2 NIBE, locatii diferite (deal si ses), factura pe… Read more »
Nici la gaze nu e prea grozav, in functie de zona poti avea presiune scazuta. Dar si tata dupa ce a facut calcule, a iesit ca aia pe gaz e cea mai ieftina. Nu stiu daca neaparat si buna…. Asta daca nu cumva poti intepa linia de curent inainte de contuar ca unii tigani, motiv pt care chiar merita sa caciulesti vecinii sa nu ciripeasca :))) Curentul e cel mai ok , doar ca e scump. 🙁 ———— Referitor la Bucuresti, si in nord e super jeg. Iar joburile alea asa bine platite (pula) sunt rare si in nord, inclusiv… Read more »
@kd – da, aer-apa, merci. Typo. 0040: The afli într-o eroare de cântărire. Pai eu sunt de acord că nu e nimic mirific. Dar e o diferență mare de la jegul din rest. Cum am locuit într-un cartier ( nu cel mai jegos) de saraki pot să fac bine diferența. De fapt în două erori . A doua e că tu crezi că cu 200k cumperi ceva mirific undeva in lume. Mă refer la orașe cu potențial economic ridicat față de media zonei unde se afla. Pereții crăpați de obicei e legat de finisarea prea rapidă, înainte să se usuce… Read more »
Da, stiu ca nu e peste tot asa, dar mai sunt exceptii, unde e cat de cat curat si ordine macar in interiorul complexului rezidential, ca dupa ce iesi din curte da… incepe “bucurestiul” :)) Unii. Cum bine ai zis. Pai da, daca esti developer ceva (sau cum sunt fostii tai colegi cu SAPul) poti lua banii aia si la plantatiile de la Afi Cotroceni, West Gate , City Gate, Olympia Tower sau cladirile de birouri de la Victoriei, nu neaparat in alea dintre Aurel Vlaicu si Pipera Da nu toti sunt dev/opsi… Daca nu esti ceva mai altfel decat… Read more »
Cati din aia 250.000 de vin zilnic cu metroul iau 100mils net? Pai, ghici ce. Aia care vin cu metroul, de unde vin preponderent ? 😀 . Din Bucurestiul saracilor . Normal ca cele mai multe joburi sunt semnificativ mai prost platite si nu are importanta unde iei salariul ala . Ce spun e ca bucata aia de oras se transofrma intr-o enclava pentru niste unii care si-o permit. Aia care doar muncesc pe acolo dar nu castiga peste pragrul critic cat sa si locuiasca in zona, aia e vor fi tot restul vietii lor, probabil, en passant. Cum mai… Read more »
Imi place sfatul initial, nu m-as duce in Bucuresti nici macar intr-o superenclava. Un oras cu cateva milioane de locuitori e in general o mizerie, indiferent ca se cheama londra, paris sau bruxelles. Bucurestiul e o mizerie foarte mare. Praf, gunoaie, clima naspa, stres, inghesuiala, tiganime, salarii mici, nivel de trai scazut. #saraci. #mizerabili. you name it. Si asta nu ar fi nimic daca nu ar exista alternative. In vremurile noastre sa te muti din romania in alta tara este cum era acum 100 de ani sa te muti de la sat la tara. Or fi casele mai scumpe in… Read more »
Posibil, dar eu nu cunosc. Problema e ca în România ai cam maxim 3 aeroporturi care conteaza . Dar la cum vad eu lucrurile doar Otopeni e OK 🙁 .
Nu vorbesc de conditii ci de optiuni zboruri.
Dar ce ti-a facut plita pe gaz?
Mie mi se pare cel mai ok mod de a gati, am gatit si pe electric, e ok, iti faci treaba, dar nu poti controla la fel de bine temperatura, si nici asa rapid.