Combustibilul spre care ma uit zilele astea e porumbul.
Insa desi e uscat si e destul, pare ca scoate suspect de putina energie utila.
In casul de fata sunt cca 20kg de porumb cu care am umplut cazanul ( Viadrus D5 25KW) dimineata si i-am dat drumul setand temperatura de ardere la 60 de grade, intr-o zi in care temperatura nu a depasit 1 grad ziua. Ca sa arda mocnit. Am setat temperatura de pornire a pompei prin pardoseala si debitele astfel incat sa pot masura apa incalzita si apa circulata prin debitmetre.
In mod normal, am mai zis, daca lasi porumbii sa arda la temperatura mare se trec imediat, duduie cazanul dar ai multa caldura risipita pe coș.
Caldura pe care am masurat-o, insa, nu as putea sa zic ca mulțumește: cca 16 kwh, pana la 90% ( apreciez eu ) din combustibil consumat. Nu-i deloc imbucurator. Însă am comis o greșeala de setare, ca să îmi fie mie mai ușor să măsor, care cred ca scade eficiența de ardere. Am setat ca pompa să distribuie apă în pardoseală după ce apa atinge în puffer temperatura de 70 de grade.
Cazanul funcționează în felul ăsta cu apa apropiată de 80-90 de grade, ori din ce imi dau seama , are eficiență mai bună când apă e mai rece și e normal.
Cum am masurat. Am plecat cu apa in sistem la temperatura medie 25 de grade.
La finalul arderii in sistem erau cca 600 de litri de apa la temperatura medie de 55 de grade C.
Dt= 30°C.
Caldura specifica la apa este 2.1Kj/Kg*°C.
E = 30*2.1*600; E=37800Kj=10.5kwh.
In timpul arderii, pe o durata de 45 de minute ( aprox , >30min, 1h) a mers pompa cu un debit combinat de 11l/min si o diferenta de temperatura de la intrarea in pardoseala la iesire de cca 20°C( Intra cu 50-52 si iesea cu 28-30) .
E=11x45x2.1×20. E=20790kJ=5.77kw
Deci, vreo 16 in total, haai 17 – 18 cu ce mai era in cazan de consumat
Nota: Da stiu , ca 52 e grade e mult pentru IPAT, in mod normal merge intre 30 si 45, dar e o problema a vanei de amestec care nu mai poate face amestecul la 45 de grade atunci cand apa din cazan vine cu 80. As putea seta vana la 40, dar atunci cand nu fac teste sistemul aduce apa in vana la maximum 65 de grade.
Problema reala e cand apa in vas are 40 de grade. Daca vana e setata la 40, temperatura se va regla la circa 35-36. Pe cand, daca vana e reglata la 45 si apa pe intrare are 40, pe iesire apa va avea foarte aproape de 40 de grade, 38-39.
Prețul la știuleți de porumb este in momentul asta la 0.55 lei / kg.
Eu ii am in curte si sunt deja vechi si ne-consumati de animale, iar tata nu vinde porumb, dar socotesc că ies pe la 0.9kwh utili pe kg de stiuleti. Deci circa 0.61lei/ kwh.
Care nu e deloc bine. E cam acelasi pret ca si cum aș incalzi casa cu curent electric, dar așa, pe reșouri, nu cu o pompa de căldura aer-apa, care are un COPA mediu mai mare decat 3.
Am să refac experimentul în februarie, în parametri de funcționare normali, acum nu mai am timp că plec. Două considerațiuni .
1) Ar fi trebuit să scot cca 3.5kwh din fiecare kg de porumb, deci energia brută emanată trebuie să fi fost pe la 70kwh.Hai 60. Un randament de sub 33% e mult sub ceea ce ma aștept de la centrala asta. Cica 75-80%. Hai 70, hai 60%. Dar sunt curios dacă e o problemă de regim de funcționare sau o problemă de caldura calorifica a porumbului, sau se randament a centralei, sau una combinată.
2) Partea bună e ca la temperatura de medie de 0 grade caldura asta e suficientă pentru vreo 14 ore cu tot cu apa caldă menajeră pentru 4 persoane, la casa noastră de cca 100mp ( 90mp incalziti) .
3) Un aspect interesant, pentru ca porumbul a ars mai mult sufocat, adică cu aerul inchis, a ars pentru circa 3 ore și jumătate, altfel într-o oră e cam gata . iar după două ore am deschis cazanul și se “topisera” toti porumbii intr-o masă compactã ( ca un bulgăre de jar cât 60% din spatiul de ardere, acoperit de o zgură neagră. Nu am mai vazut fenomenul. Nu stiu daca e util sau risipitor de randament. Cred ca e util, ca arsi cu aer mult genereaza o temperatura mai mare de ardere si cazanul nu o poate prelua in apa.