Posibil preambul pentru un viitor articol de PR/ advertorial, dar nu-s sigur – am citit textul asta, care observa ca doar putin sub 400 de romani si-au mutat pensiile de la pilonul doi la stat, adica s-au retras din segmentul privat, dintr-un total de 7 milioane de cotizanti.
Nu stiu daca autorul realizeaza ca a scris de 7 ori cuvantul “randament” in circa 2 paragrafe, bun mod de a sublinia, atat subliminal cat si SEO, ca uite pensiile private sunt profitabile, scot peste 8% . Sigur, în condițiile în care inflația pe 2019 e pe la 5%, lol – randament my ass.
Dar nu asta mă impresionează, ci faptul că concluzionează ca dacă doar mai putin de 0.005% din contribuabili au luat decizia sa aiba incredere totala in stat ei au, de fapt, incredere in sistemul privat de pensii.
Uite, și eu sunt unul dintre ăia care nu și-au mutat toți banii la fondul public de pensii, iar motivul e foarte simplu: Nu am încredere în niciunul dintre sisteme și nu am niciun motiv să îmi iau banii de la unul să-i mut la celalaltul. Ar fi stupid. Da, dacă o făceai cum au dat teaserul inițial, că cine vrea se poate retrage din pilonul doi și bagă banii la poz’nar fix aia făceam, luam banii de la privați și-acas’, taică. Dar s-au prins și ei și-au zis că, nu! Să-i ia statul. Aa, păi atunci, muie!
Și cam ăsta e raționamentul. Dacă am fost obligați la două rele, hai în pula mea să nu alegem vreunul că oricum nu știm exact care e mai rău, le lăsam așa și vedem ce iese; care-om mai vedea.
+1 pt retragerea cash.
Daca ar exista optiunea de retragere cash maine mi-as lua bilet de avion si m-as duce in tara sa ii iau.
Relax, daca ar exista optiunea de cash, n-ar mai fi o tara unde sa zbori.
Chiar imi faceam planuri cu banii aia 🙂