Am si eu o parere despre religia in scoli , ca am dreptu’ ?!

Am citit recent ( ieri si azi )  doua articole  despre religia in scoli si  etc.  Am mai multe de spus pe tema ( religie , dumnezeu , biserica <mamii lor de popi> ), dar n-am timp acu’.

Recent lumea jubileaza sau  se incranceneaza ( intotdeauna depinde de care parte a pulii te afli ) relativ la faptul ca mai putin de jumatate  din elevi au optat pentru.

Eu cred ca are sens sa studiezi religia in scoala . Cu scop de istorie , cultura, nu de indoctrinare . Cu scopul de a putea discerne de ce calea stiintei , a logicii , a adevarurilor demonstrate e mai buna decat a dogmelor. La fel cum are sens sa studiezi  despre comunism   si alte chestii  care-au oprit oarecum progresul omenirii. Are sens in ideea in care e util sa vezi cat de prosti pot fi oamenii, iar povestile  moralizatoare, au oaresce utilitate pentru varsta copilariei. Or , daca e si moca, de ce nu. Altfel ,  nu stiu daca copiii mei s-au “impartasit” vreodata. Cred ca i-a mai  dus mama pe furis. Nu ca m-ar deranja altceva decat faptul ca folosesc 100 de oameni aceeasi lingura.

Problema reala e cu cine studiezi  religia, pentru ca in majoritatea cazurilor se face cu zealoti ( cuvantul romanesc ar fi “prozeliti” , dar semnifica altceva), iar mie nu-mi plac astia . Aaa , ma scuzati, de habotnici era vorba. Mi-am adus aminte. Am eu ceva impotriva popilor. La mine in casa nu intra vreunul. Daca gasesc vreunul, probabil ca altcineva l-a primit asa ca, imi voi acuza sotia de adulter , care-i pacat crunt in religia crestina si posibil sa doresc sa ma si despart de ea, just like that. N-am nevoie de alti parinti pentru copiii mei , iar cunoscandu-i pe popi , in general , cred ca si justitia imi accepta suspiciunea de adulter , fara sa am nevoie de probe.  Afirmatia e o hiperbolizare si fac mentiunea  intrucat  am colegi care practica meseria asta si stiu ca-s oameni de caracter cel putin mai bun ca al meu. Tot ce vreau sa spun e ca nu e pentru mine si doresc sa ma separ pe cat posibil de practicile “crestine”.

In particular, religia crestina – ba nu –  iar gresesc , e destul de generala chestia , deci religiile sunt cam misogine . Fiind tata de fata  ajunsa la varsta deciziei astia , m-as opune cu vehementa  indoctrinarii religioase in ideea  in care tot ce invata e ca femeia tre’ sa se supuna barbatului. Nu copiii mei. Ma-sa,  e ok sa se supuna , ca barba’su sunt eu si daca a vrut si casatorie religioasa, in pofida recomandarilor mele , ma gandesc ca e  de bun simt sa respecte si indatoririle . Eu am avertizat-o.Sunt un sot fair play, jucam fair play.

Nevasta , in cazul asta a optat pro.  Sunt de acord , intrucat , interesant ,religia e predata de o profesoara.  Popa nu poate fi , ca e femeie. Poate preoteasa. Sunt curios , cum prezinta problema femeii in societatea cre(s)tina. In fapt, cred ca religia ar fi cat de cat ok ca materie de studiu in scoli , daca nu ar fi predata de preoti. Altfel , in Corea de Sud se studiaza talmudul ( Torah) , iar aia nu-s evrei. Sigur , in partile noastre  vad foarte des oameni prosti , care nu discern nuante. Da , da – chiar si multi dintre aia care trec drept atei si care se opun religiei in scoli, doar pentru ca cred ca faptul ca se declara atei ii face mai destepti , pentru ca stiinta.

Parerea mea, e ca , domnilor sunteti la fel de facuti gramada ca habotnicii , daca solutia voastra la problema ( ca e o problema) bisericii care reprezinta un fals ( sa nu ne cacam pe noi) – este ignorarea (  de la “placing into oblivion”) a unor mii de ani de civilizatie si educatie(precara). Ca si cum, daca stergem totul cu buretele , lucrurile se vor schimba brusc numai in bine.

O vreme am s-o las asa desi presimt ca voi cere retragerea la un moment dat. Am sa cer si parerea copilului , desigur, ca la mine e democratie. Eh, si sunt curios cum e cu retragerea. Poti sa o faci just like that , sau e nevoie de tactici de gherila tipice oamenilor fara frica lu’ Dumnezeu , gen , ca mine. Nu ca n-as putea sa ma descurc cumva , dar ca idee…

Si mai vreau sa fac o remarca. Credeti ca populatia apartinand altor religii face la fel si odata cu civilizatia lasa tot in urma?

Nu-ntelegeti ce spun , nici nu pot fi prea exact, ca lumea moderna si proasta ar interpreta asta drept rasism, intoleranta  si discriminare , dar paralel, credeti ca  daca  Ucraina nu mai are armata si armament nuclear pentru ca sunt un stat modern si nu se mai ocupa cu barbarisme d-astea, rusii isi zic in barba , ” frate , astia sunt acum la alt nivel de civilizatie , cred ca e cazul sa ne tinem tancurile si rachetoarele aici in cocina de la noi”…?! E prea subtil?

 

 

2 Replies to “Am si eu o parere despre religia in scoli , ca am dreptu’ ?!”

 1. Am urmarit si eu asa de la distanta controversa asta cu religia in scoli.
  Astfel, in ciuda faptului ca eu insami am primit educatie religioasa la scoala si nu pot sa zic ca nu mi-a folosit (am avut un profesor rarissim de mare bun simt), eu nu cred ca religia trebuie studiata la scoala. Asa ca fapt divers, cu cat vor insista mai mult sa se faca educatie religioasa in scoli cu atat ideea va deveni mai detestata desi poate principial se vrea un bine facut copiilor!
  Din punctul meu de vedere religia si optiunile religioase se descopera/practica cu discretie in spatiul personal, pentru ca numai introspectiile interioare solemne pot sa aiba cat de cat o semnificatie. Si as vedea lucrurile astea intamplindu-se mai degraba sub indrumarea familiei care evident cunoaste mult mai profund stringurile interioare ale copilului si-i poate transmite acestuia informatiile necesare fara rigoarea scolastica si stresul ascultatului la clasa din psalmi.
  Apoi etica nu se studiaza. Se descopera in interior. La fel si convingerile religioase, credinta sau ateismul.
  De altfel, cred ca o mare problema zilele astea este tocmai faptul ca se face prea multa parada de religie peste tot. Efectiv ne pleznim peste ochi unii pe altii cu propriile convingeri religioase!
  Orice dialog social devine o forma subtila de convertire la un cult sau altul. Si cel mai mare rau creat vreodata a fost tocmai faptul ca s-a deschis calea catre crime in numele religiei.
  Fiecare credinta are biserica, templu afectat pentru asta si cei care aleg sa slaveasca providenta ar putea sa se limiteze acolo daca ar avea putin bun simt.
  Dar cum umanitatea e preponderent proasta si lipsita de bun simt, o sa o tinem in conflicte religioase pana la apocalipsa.

 2. Cred ca trebuie sa subliniez doua aspecte. Nu sustin ca trebuie studiata obligatoriu. Am zis ca are sens. Optional cum e acum , e absolut ok.

  Apoi cred ca avem o intelegere diferita asupra a ceea ce inseamna studiul religiei.
  Invatatul , recitatul de rugaciuni , autoflagelarea ( matanii) ca masura de purificare si alte asemenea , la ora de religie nu constituie studiul .
  Nici memorarea pomelnicului de popi sanctificati ca au facut mai mult sau mai putin biserici si s-au opus “paganilor” devenind astfel martiri.
  Perspectiva biblica , in general perspectiva crestina , la fel ca si a altor religii are note de filosofie , care , cred eu , pot deveni utile.

  Sigur, tu poti sa spui ca nu ti-a folosit si poti delimita contexte concrete in care nu ti-a adus vreo crestere de salariu faptul ca ai invatat religia. Dar tot asa poti sa excluzi multe elemente pe care le-ai invatat, iar fara ele ai fi castigat tot atati bani sau mai multi , dar n-ai mai avea acum opinii pe diferite teme, nici nu ai scrie comentariul asta pe aci, ci maxim un “sugi pula”. Parerea mea.

  Pe de alta parte , intelegand cu ce se mananca religia , dezvolti o oarecare toleranta la prosti si cred ca au si ei nevoie sa fie intelesi.

  Pe de inca o alta parte , am vazut azi pe blogu lu Manowar un link catre cartea de religie de clasa intai si imi vine sa imi retrag cuvintele. Pentru ca e , fix cu cuvintele astea , un cacat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.