Am dat eu drumul la pluginul cu zapada acu vreo o saptamană, că auzisem că a nins în România. A nins dar nu prea.
Cea mai secetoasă aș putea să-i spun primăvară, în Februarie, pe care a văzut-o ochiul meu până acum. Aici unde-s eu, nu în toată țara. Voiam să fac rezervare de cursuri de schi pentru copii, la Transalpina, să dau o fugă ieri.
Voiam eu dar, rezervare de zăpadă n-am făcut. Era la Păltiniș, da’ până acolo mănânci o pâine și eram sătul de condus, așa că lasă. Lume s-a dus weekendul trecut la Sinaia și-au luat pula în mână, au ajuns majoritatea la Brașov cu cozi la urcat în Poiană ca pe timpul lui Ceaușescu la carne.
Dar mie nu de schi imi pasa, desi ma luase valul, vazand tot felul de statusuri pe facebook cu zapada ne data la o parte, cu masini cu vizoretă. Uitasem că bucureștenii, de felul lor, se sperie repede de zăpadă, plus că, chiar și o grămadă de zăpadă într-o parcare blochează brusc dinamica locurilor unde poți să-și lași mașina pe avarii în cartierul ăla și se lasă cu bahaos.
În fine, la mine treaba e cu ”mi se usucă gazonul”, cu pământul e uscat de îți intră praf și-n cur, apropo de care, tot așa, am aterizat noi pe la 3 și ceva dimineața, am dat fuga la mașină și vira pe centură. Bă, la ora aia, în februarie ( eram cam singur pe strada), era un praf de-l vedeam în faruri și îl simțeam în nări în habitaclu, cu aerul condiționat pornit de aveam așa o impresie că mi-a furat cineva filtrul de polen cât a fost rablamentul pe dreapta. Nu știu dacă mi s-a sensibilizat mie nănăul, deși soția avea aceeași părere, sau e prea uscat în București ( că nu am resimțit asta mai departe și în alte părți) sau pur și simplu primăria își bate pula de voi cu raportările lor de particule din aer. Bine, asta o știu sigur, dar o spun și eu așa cu incertitudine.
Data viitoare când vin am să aduc cu mine și un măsurător din ăla de particule PM 2.5 să iau niște probe, că sunt dincolo de curios.
Ăștia de la calitateaer.ro ( ministerul mediului, cica not secure, lol) au doar senzori PM10 ca băeții și arată că cică ar fi OKish. OK, o pulă.
Aia de la Airly sunt mai retinuti, dar parca tot nu e ce trebuie. Daca imi intra praf in masina prin filtrul de polen ar trebui sa fie ceva mai de culoarea funinginei pe harta aia, mai negru decat cacaniul cu siguranță.
Altfel, ca urmare a vremii, lemnele sunt relativ ieftine anul ăsta ( acum în februarie, când se cumpără lemnele – intre 320 de lei/ mc si 400 in funcție de unde cumperi, depozit, sau combinație de en-gross la distribuitor ( se asociază mai mulți și cumpără un troliu întreg). Bine, metrul ăsta cub e și el relativ, că matematica lemnelor nu e chiar știință exactă, fiecare cu ocaua lui, hai succes să-ți cubezi grămada de lemne după normative când îți descarcă băjeatul 10mc de trunchi de diferite grosimi.
Pe scurt – trebuie să investim în irigații.
Pe la distanta mare de subiect, la noi miliardele de flori de pe caisi si-au luat-o in freza de la ger, negru tot. Au scapat nectarinii si piersicii (plini, plini), prune se pare ca facem multe si anul asta, cirese, visine si mere potrivit iar pere ca niciodata, nu mai ai unde sa arunci un ac de rod ii pe peri. Inteleg ca am cam scapat de inghet, asa ca tot ce inseamna ca daca nu vine vreo seceta urata, fructe facem cacalau anul asta. Ramane de vazut cum mai decurg ostilitatile, da’ anul asta s-ar putea sa-mi cer produse… Read more »
La mine a nins. Da, produse suna mai bine. Daca insamanteaza cineva 🙂