Egipt. 17. Templul din Luxor

Idioții ăștia plimbau o statuice ,a lui Amon, 3 km de la templul asta ,până în partea cealaltă la Templul din Karnaka. Că trebuia să se întâlnească cu nevastă-sa. La ăștia și statuile aveau viață socială, bă.

Templul asta era unit cu celălalt cu două șiruri de sfincși pe toată distanța. Dar nu mai e. Mai sunt câțiva.

Erau două obeliște aici, dar unul l-a dăruit Muhamad Ali lui Napoleon și e în Place de la Concorde. Au primit în schimb un ceas. E in Cairo. Ceasul era stricat ,nu a mers nici 6 luni. Deci și-au luat țacă.

Obeliscul e semnul zeului. Templul asta e al lui Ramses al 2-lea și nu avea voie să își facă statuie cu obelisc sau reprezentare pe obelisc și și-a făcut unul pitulat ,la spate, golanul dracu’. Trebuiau să fie doar pentru cele două instanțe ale lui Amon.

Nu prea îl iubeau preoții că voia el sa se facă zeu,drept care și-a făcut el singur templu, mai la vale , la Abu Simbel.

Capelele astea au fost ridicate de Moses 3 și alții până la Hatchepsut.

Apoi Ramses II a făcut fațada și obeliscurile.

Pe timpul lui Alexandru cel Mare au mai adăugat o capelă.

Mai târziu au pus niste ghips pe perete și au pictat niste zei romani. Circa 500 AD

Mai târziu,circa 1200 au făcut o moschee. Asta. Templul era ingropat, la nivelul ușii ăștia.

Copiii lui Ramses II.

În cartuș, deasupra lor e un semn cu o gâscă/rață și o planta ( fiul regelui,în formă fizică) . Ia uite câți avea , Ștefan cel Mare al Egiptului.

În templele egiptene e o linie dreapta de la fațadă la sanctuar. Dar pentru că aici construcția s-a efectuat într-un interval lung , Ramses II, nu a mai putut păstra linia.

Astea sunt statui de pe vremea lui Tutankamon. Dar Ramses a schimbat numele în cartușe. Golan.

Coloanele astea sunt tot de dinaintea lui Ramses.

Povestea inventata de preoți cum că Amenofis era fiul lui Amon, fiul unui zeu. Băgau o vrăjeală ca să poată aduce un faraon nou. Au făcut-o și pentru Hatchepsut.

Pe vremea lu’ Alexandru cel Mare basoreliefurile au fost de calitate mai proastă. I-au cam dat peste ochi la finisaje. Mai pe grabă așa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Zgriptorul
Zgriptorul
4 years ago

Remarcabile detaliile din ultima poză în condiții de iluminare problematice. Cu ce ai făcut-o?

0040
0040
4 years ago

Coloanele alea sunt iluminate de la niste neoane ceva (probabil din dreapta) , ca altfel era intuneric pe partea opusa lunei, pe coloane.