Egipt. 10. Abu Simbel

Aventura strigă…muie, că ne-am trezit cu noaptea în cap, plini de somn printre dinți, să mergem prin deșert până la capătul de sud al țării, la granița cu Sudanul, pe lacul Nasser. Așa că să facem un pic de istorie pe bune, că am puține poze , pen’ că se răsturnaseră autocarele cu chinezi și îmi era frică de ei.

Care lac, s-a ridicat vreo 60 de metri când au construit barajul de la Aswan și pentru că s-a ridicat, ar fi scufundat templul asta, la fel cum templul de la Aswan a fost scufundat vreo 50 de ani și l-au mutat piatră cu piatră în alt loc.

Eh, ăsta de la Abu Simbel era el făcut pe malul Nilului cu vedere bună și de-a lungul timpului a fost îngropat în nisip. Richard Burton ( explorator britanic ) l-a redescoperit în secolul al XIX-lea, după ce îl descoperise mai devreme un elvețian ( Johan Ludwig Burckhardt) care căuta pe acolo mormântul lu’ fratele lui Moise și dizenteria ( a gasit-o doar pe ultima) . Folosind jurnalul primului , si ale celui e al II-lea, un italian pe nume Giovanni Belzoni, mare inginer și jefuitor de relicve in timpul liber, care a dat iama în templu și în multe altele, a ajuns și britanicul acolo și i-a tras și o poză cu nisipul grămadă. Pe care n-o am că am fost prea zgârcit sa cumpăr cartea.

Dar o am pe asta cu mine, care arată mult , mult mai bine.

Acuma, vedeți voi muntele ăsta de pietroaie? Adică munții, că sunt doi. Ăsta e unu, ăla mai mic.

Ar fi fost în apă la circa 60 de metri de bule adâncime.

Dar egiptenii s-au gândit la asta, atâta că nu aveau bani. Cum să facă, cum să facă. Ați auzit voi de organizațiile alea care nu ajută niciodată pe nimeni? Cum ar fi ONU (UN/UNESCO)? Și poate vă întrebați ce morții lor fac ăia cu banii? Aia fac. Când au auzit de treaba asta au sărit brusc cu cașcavalul, ăia de la UNESCO: ” 40j de milioane de nașu’ maree, ONU faraonu’! Fără număr. ”

Au dărâmat muntele care era unde e acum templul, apoi au tăiat templul săpat în piatră, bucată cu bucată și l-au lipit la loc acolo. E ceva .

Și mai erau un număr de temple, pe marginea Nilului până la Aswan care era bine să fie mutate, dar nici UNESCO nu e chiar sac fără fund, așa că Egiptenii le-au dat la liber. Cine a fost interesat și a avut resurse, au venit și le-au cărat.

Acuma care e treaba cu templul ăsta care sunt două. Primul e templul lui Ramses II (ăla marele ) , iar ăla de lângă e a lu’ nevastă-sa, Nefertari, regina șefă, că avea mai multe.

Aici e cu romanțe and shit, faraonul o iubea atât de mult că i-a făcut și ei un templu. Aparent gagica era piesă, beton cum ar veni. Știa să scrie și să citească, pe vremea aia e ceva, nu de alta dar handicapații ăia scriau cu hieroglife, nu cu 30 -35 de semne. Gagica era fata regelui hitit care i-a cam tras-o lu Ramses, că era el “cel mare” , șeful șefilor ( serios , chiar e menționat “ruler of the rulers” – plm, maneliști) , dar nu chiar așa de mare.

Daca te uiți pe pereții templelor , nu prea apare așa , apare că Ramses le cam lua gâturile, cu ajutorul zeilor, normal.

Ia uite-l pe Ramses cum aleargă el hitiții, cu două arcuri, unul e cu mâna lui, cealaltă, nu e o greșeală, e mâna lui Dumnezeu ( a zeului lor na) care îl ghidează să…mmm dea gol ( Maradona știe).

E despre bătălia de la Kadesh, oraș pe care hitiții îl capturaseră, mai mult de test, că ăsta de-abia luase coroana de la tac-sau si Pulică avea fo paișpe ani atuncea. Dar avea coaie și a zis că merge să își ia orașul înapoi ( care este în Siria de azi, apropo), că era moștenire de la al bătrân. L-au păcălit niste spioni că hitiții sunt departe, s-a dus după ei, numai că erau un pic mai aproape și au tăbărât pe el rapid.

Băi, Pulică a câștigat bătălia aia, aici nu e minciună, că a primit repede întăriri , dar războiul nu; la final scorul era nefavorabil și egiptenii s-au retras , dar nu au mai murdărit ei pereții templelor cu detaliile astea. Am câștigat, boss, le-am dat gol, aia e – reluarea pe toate televiziunile și l-a crezut populimea. Asta înseamnă să fii mafiot, șeful la PR. E important să nu îți iei decisiva.

După care a negociat mulți ani cu hitiții și a semnat un tratat de pace. Care tratat a fost menționat pe o stelă din Karnak, in hieroglife, și pe o tabletă a hitiților in akkadiană, descoperită în Turcia în 1906. Amuzant că toți ăștia știau să scrie in 1300 i.e.n . Strămoșii dacilor erau ocupați, nu pierdeau vremea cu scrisul, săpau tuneluri.

Parte din exercițiul negocierii și tratatului de pace a fost și căsătoria lui cu fie-sa șefului hitit. Băi, faraonul chiar a respectat-o, nu prea există comparație în lumea din timpul ăla. Dacă ne gândim că i se atribuie posibil peste 100 de copii, evident că cu mai multe femei și una are templu dedicat – cel mai mișto, sau printre cele mai mișto morminte din Valea Reginelor ( nu l-am vizitat) , ea e in cam toate scenele in care o soție il însoțește pe faraon, e o chestie.

Și că de ce a făcut el templul aicișea și nu ca toată lumea bună la Luxor? Băi, a făcut el ceva și pe acolo, dar era mai complicat.

Una că templele din Luxor și respectiv Karnak erau deja începute și nu putea să își facă unul dedicat lui, că erau deja bucăți dedicate altor faraoni precursori.

La ăla de la Luxor și-a pus și el statui în față, cicalaca cichicea, si niste desene pe ziduri , dar cam atât . S-a pozat. Cu obeliscul întors la spate că atâta avea voie , că pe el nu îl știa lumea de zeu, că nu era din dinastiile vechi, aici era plin de popime și nu aveau aia poftă de harfele lui . Aveau deja destui zei.

Așa că a venit el aici pe unde erau unii mai sălbatici decât sălbaticii și habar nu aveau de ce făcea el acolo și și-a făcut templul ăla închinat doar lui, ca faraon. Unde a putut să se reprezinte ca zeu in fața poporului și să îl ia ăia se bun. Și-a turnat 4 statui imense numai cu el, să nu creadă alții că nu ar fi templul ăla închinat lui .

O chestie interesantă. Și în templul lui și în al soției el apare mai mare, imens, iar soția mică, la picioarele lui. Motivul e simplu:

El e reprezentat ca zeu, “the ruler of the rulers” , Nefertari e totuși doar om.

E o chestiune comună. Faraonii sunt reprezentați ca zei, consoartele lor, nu.

In poza de mai jos ai putea spune că este un faraon cu pula sculată. Dar nu!

E zeul fertilității, adică aceeași chestie, când ai câteva zeci de copii, cred și eu că e zeul fertilității.

Încă câteva poze .

Și un clip.

Care știți un editor video de android moca care să comprime puțin filmele și să salveze în 4k , recomandați-mi-l și mie .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments