Egipt 19. Templul din Dendera

E neterminat, ca articolul ăsta, iar în perioada Romană a fost folosit că sanatoriu. În Middle Age au făcut și o biserică, de aia răscoaptă ( Copt Ortodox) .

Este un templu din afara circuitului turistic main stream pentru că nu are foarte multe chestii rezonante , dar mie mi-a plăcut mai mult decât cele de până acum.

Să începem așa subțire , trivial.

Doi zei . Zeul Nilului Hapi. Din țâța lui se înfruptă toată lumea.

Și un zeu pitic , inedit că e făcut din față ,nu profil.

Și-au rupt din mândrie și pe ăsta l-au făcut așa. Probabil era urât din profil. Ia uite ce frumos e din față.

Traian , împăratul Roman, e reprezentat aici ca faraon.

O reprezentare a Cleopatrei a VII-a ( aia celebră, care o ardea cu Cezar) și a lu’ frate-său, care era și soțul ei la momentul ăla.

S-au certat, au început un război civil, frac-su a primit ajutor de la sirieni, ea de la romani, se știe cine a câștigat.

Să aruncăm, mai departe și câteva priviri in interior .

Avem o sală hipostilă acoperită și aici e șmecheria că sunt tavanele decorate.

Și mai era , dar mi-e lene să mai scriu.

Ce e important e că și templul asta e relativ bine conservat și că are pe pereți desenele ălea care i-au inspirat pe ăia de la Disco Very și pe alții să scornească poveștile cu extratereștrii antici.

Pe unul din pereți e ceva albină dubioasă, iar într-un subsol sunt ceea ce ei au interpretat ca fiind două becuri cu incandescență, ghidul nostru spunea de un simbol al prosperității, iar eu pot să spun fără dubii că alea sunt două puli de faraon care se bat cap in cap.

Uite și tu…

Mai pun aici încă două filme să vă lămuriți, iar noi de aici ne-am luat drumul către Hurghada. Eu eram plictisit la culme și sătul tobă de egiptologie.

Ah, au înfățișat ăștia un anuar cu zodiile așa cum le știm , pe două fâșii de tavane așezate la marginile opuse.

Eu mă uitam deja pierdut, ca un copil de 5 ani, a la “hai, bă , nene , mai mergem și noi la mare, la soare, la să îmi iau și eu certificarea aia PADI odată?”

A fost punctul la care m-am gândit că “băi, ajunge,am văzut destul din Egipt”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments