Paste a la mine.  Bucatar cu o singură rețetă de care nu interesează pe nimeni

Mă rog, sunt vreo 3-4 chestii pe care le gătesc, două în mod curent și în urma unor discuții și experimente pe opencube am ajuns calificat în preparatul unui ou fiert. Masterpiece.

De la nivelul ăsta discut.

Paste Bolognese wannabe.

Am un singur client care comanda astea (unul din copii, căruia îi plac maxim, mai mult ca alea de la restaurant) . Nu știu dacă sunt bune sau nu , mie îmi plac și am tot gătit  astea de vreo 20 ani, dar am rămas în oarece impas de ingrediente. 

Ies mai bune cu paste proaspete, dar dacă am juma’ de dulap de provizii de apocalipsă făcute înainte să plecam, tre’ să și mâncăm toate alea. 

Ăștia pe pastele de la Sainsbury Organic scriu că să le fierbi 8-10 minute la foc moderat. Dacă faci asta o sa le simți cum ți se rup în dinți ( al dente, sau cum le zice ? ) . Să le mănânce mă-sa așa. Mai degrabă 15-17 minute. 

Sosul e șmecheria, ca la orice paste. În România pun slănină de acasă, doar de gust și o călesc în tigaie , peste care adaug ceapă roșie ( preferabil) și ardei roșu, gras.  Aici nu am slănină romulană , am șuncă cuburi de la ăștia și , sincer, e mai bună asta.

Tre’ să îl învăț pe tata cum se face șunca, că slana e demodată. Bine, mai întâi să învăț eu. E cu bătaie lungă , măcar să trăiască tata atât de mult, până învăț eu cum se face șunca.

Dupé care adaug un bulion de roșii, din ăla la sticlă de plastic refolosită de care găsesc doar la mama în beci. Asta e indicația de “lux” și “manufactured”.

Din ăsta nu am găsit în UK și orice am găsit să zicem că nu e tot aia. Nu zic că e mai bun sau mai rău, dar nu e tot aia. 

Că o fi de la roșii, că o fi de la cum le fierbe mama, că o fi că le da prin mașină cu tot cu semințe sau ce mai pune în ele , nu știu. Ce știu e că îi zic de 10 ani să le facă la fel ( nu le face ) sa nu schimbe rețeta.  Pun un pic un pic de ardei iute tocat conservat la oțet ( dacă am , dacă nu toc eu unul , dar nu e tot aia) , că dacă nu te gâdilă un pic cât să te gândești că ar putea fi iuți mai bine nu le mai fac. 

Cand arată cam așa trântesc pastele înăuntru  și le perpelesc un pic in tigaie, să intre sosul in ele și să se întărească un pic – am zis că le fierb mai mult. Dar se întăresc într-un fel bun. 

Iar aici am rămas fără un ingredient de baza. Obișnuiam să amestec niste brânză rasă cu pastele cât se perpelesc, să se topească și să le lipiciozească. 

Brânză, nu parmezan, că mă bate copilul dacă fac sacrilegii. Era un soi de brânză făcută de mama cu cheag și învechită / conservată bine saramură ( murugă) după care scoasă la uscat și învechită in frigider pentru minim 1-2 săptămâni ( se întărește. brânza ). 

Dar ai mei au vândut vaca anul trecut, când am plecat noi in UK, așa că pula mea, British Cheddar gratinat, că nu s-o face gaură în burtă . 

Asta NU E mai bună decât brânza alor mei, nici pe aproape.  Dar aia nu se mai găsește pe piață așa că trăim și noi cum putem .

Probabil că dacă mă vede chef Cămătaru ăla de la ProTV mă aleargă să îmi ia gâtul , dar mă doare în pulă , nu gătesc pentru alții și nu am aspirații de bucătar. Am un singur client, care nu are bani să plătească în general serviciile de care beneficiază (așa sunt ăștia, totul pe caiet , hehe văd ei cand le-oi arata caietul, cât au de plată) , e suficient și cam pe nivelul meu de calificare.

Nu am poza instagramabilă cu farfuria, că nu mă așteaptă nimeni pe mine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
dam167
dam167
4 years ago

Nu cred că au de ce să fie rele la gust, dar pot fi puțin grele la stomac pentru unii – poate de-aia n-au succes la toată lumea. Bucățile de slănină pot face sosul destul de uleios, iar ceapa arsă provoacă aciditate – de asta la un stomac mai sensibil pot să nu pice bine. Brânza iarăși e o alegere personală, parmezanul nu place oricui și nici nu e ieftin, cel puțin ăla bun. Depinde și dacă/cât vrei ca brănza să schimbe gustul mâncării, mozzarella e cea mai ușoară și neutră până la sortimentele de cașcaval, de la Schweizer până… Read more »

Alex
Alex
4 years ago

Ce face manowar?
Mai redeschide blogul?

Doru Vlad
Doru Vlad
4 years ago

Bună ziua! Doresc să vă anunț că alea sunt paste de romulan care se executau cu mult înainte de a ieși România din comunism și a realiza ca Italia e.miezu la paste.
Pastele alea erauclasice pe fostele nave Navrom. Cat de prost era bucătarul tot reușeai să mănânci ceva, mai bine zis ieșeau mancabile deci cu ingrediente de casa si mai ales de calitate nu are cum să iasă prost.

Mad
Mad
4 years ago

Eu nu sunt cu pastele. La mama acasa mancam doar macaroane cu branza. Dar cand m-am apucat de slabit( cu retete, dintr-o revista, pe baza de numar de calorii) am gasit una cu spaghete cu sos. Aia se aseamna cu a ta minus slanina plus usturoi si mirodenii( oregano si busuioc). Idem se taie ceapa, se caleste apoi pui sosul de rosii si usturoiul tocat marunt.Fierbe maclavaisul. La sfarsit mirodenile, piper si pastele .Pentru cine nu e la cura 🙂 se adauga si ceva branza/cascaval ras prin farfurie 🙂 Mi-am adus aminte: voiam sa te intreb de unde ti-a venit… Read more »

Stropic
Stropic
4 years ago

Awww, pastele copilariei. Nu am mai mancat demult, dar suna la fel de bine. 🙂