Tinerii din ziua de azi, măi taică

Îmi atrage atenția o chestie. În ziua de azi nu mai exista adresare politicoasa în Romania suntem toți la pertu, sau perpulis, după caz, ne tragem de șireturi ca și cum am făcut armata împreună, sau ceva.

De la recrutori, la oameni care îmi iau interviuri, la oamenii care lucrează la serviciul cu clienții toți mă tutuie, ba, unii mă invită și pe mine s-o fac.

Înițial credeam că e de la faptul că eram în pula mea copil, pulifrici și nu-mi trece prin cap să ma întreb de ce mi se adresa unul de 40 de ani cu tu, când eu aveam 20. Pula mea, e normal, respectul față de pensionari. Dar nu e asta, că eu mă adresez și puștanilor tot așa cum cred eu că se cuvine, nu luați seama cum scriu pe blog, nu e totuna.

Consider că puțoiala de internet nu e necesar să fie formală, aici ne putem trage puli prin gură că așa ne-am învățat, că internetul e o cocină.

De exemplu.

Am deschis acum vreo două luni un cont la HBO GO, că mă săturasem de Prime și urma să mă satur de netflix. Am dat cu cardul, dar după ce a expirat trialul mi s-a suspendat serviciul, că vezi doamne cardul nu e bun. Zic – o fi de la că e Revolut, ok, bag altul romulănesc. Și am încercat aproape toate cardurile pe care le am și pula, cică nu era bine.

Am trecut la opțiunea de paypall, cică nici aia nu e bună că nu e contul ” de român”. Dar mai duceți-vă în pula mea, mi-am zis, că nu vă rog cu banii. Și am uitat de asta , dar am văzut că tot încercau să tragă bani de pe primul card de Revolut. Acuma, să ne înțelegem. Eu după ce l-am scos de la ei că au zis că nu e bun , l-am și blocat instantaneus. Păi ce facem aici.

În fine. Am mai verificat serviciul, nu a mers niciodată ( când am verificat eu). Acuma văzui că tot vor ăștia să ia bani, hai în pula mea să anulez contul. Văd că au emis deja două facturi și nu pot anula abonamentul.

Nu, n-am treabă că au scos Gone with the Wind din program , mă doare în pulă de vrăjelile ăstea. Am treabă cu faptul că vor să ia bani, dar nu prea și că serviciul e oricum nefuncțional

Contactat suportul cu clienți ca să aflu că de fapt au facturat o lună de pe contul de paypal , iar acum nu mai pot, dracu știe de ce , nici nu stau să verific.

În fine, nu contează. Mă doare în pulă de cont, de faptul că au facturat și am beneficiat de pula mea, sunt 4 EUR, presupun că am văzut trial-ul de ei, hai pa.

Ce m-a enervat, probabil că îmbătrânesc, e că eu mă adresez omului așa cum cred că e corect ( mi-am băgat eu niște puli, dar nu la adresa lui, că nu-i vinovat cu nimic omul, în afară de faptul că na , level 1 support) iar pulică la pertu, ca pe uliță la mă-sa mare.

In fine, nu insist cu toata discuția.

Ideea e că nu îmi pasă prea tare de cum vorbește tipul, lăsând asta la o parte am avut un dialog decent și, la o adică , pota să mă și ia la pulă, că începeam și eu și o scoteam noi la capăt, dacă era nevoie chiar la nivel de ”cartier” așa.

Adică înțeleg că de la nivelul de suport relații clienții ai niște așteptări în termenii jobului, plm mai jos de atât poți să fii picker în depozit, cred. Doar n-o să-l dea ai lui afară că nu are ștaif, sau ceva.

Întrebarea mea , că de asta scriu, e una principială și e pentru mine:

Am ajuns eu boșorog și am așteptări exagerate? Lumea s-a schimbat și e ok acuma să o dau la pertu cu necunoscuții, chiar dacă-s clienți?

Adică, pula mea, mi-au trebuit niște câțiva ani să pot să-i spun șefului de la jobul anterior, un om ok cu care am o relație bună ”salut” în loc de bună ziua și să ne vorbim la pertu, că na, e mai greu la mine cu astea.

Mi se pare cumva nepotrivit. Mi-e mai ușor să aduc pula într-o discuție decât să-i spun cuiva cu care nu-s deja într-o relație familială ”tu”. Da, plm, știu că e greșit să pui pula în discuții în care ai pretenția ca lumea să se adreseze cu cu ”dumneavoastră”, lucrez la defectul ăsta dobândit pe parcursul anilor de ”școala vieți” prin ghetouri, probabil că o să spun ”doamna pulă”.

Ar trebui să încep să tutui pe toată lumea? Asta nu-mi e clar, că mie așa dinăuntru nu-mi vine și insist și copiii mei să vorbească așa cum am învățat eu, nu cum e acuma, dar poate greșesc și nu știu .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
dam167
dam167
3 years ago

Eu unul mă bucur că prinde tutuiala, pronumele de politețe mi s-au părut tot timpul prea dichisite. Normal, când ai 20 de ani și intri undeva îți aduci aminte de educația de acasă și nu iei pe nimeni la per tu, dar în același timp e ciudat când 2 tineri de 30 de ani se tot domnesc. Eu apreciez mai mult când cineva are grijă la modul în care se exprimă decât la pronume de politețe. Nu mă deranjează să fiu tutuit nici la restaurante, respectul se poate arăta și în alte moduri și apreciez prestanța. Sunt destui oameni pe… Read more »

Stropic
Stropic
3 years ago

Eu chiar sunt ok cu toata lumea sa ma tutuiasca, ba chiar prefer. Incerc sa aman cat mai mult momentul de “saru’mana” :)) Chiar asa sa zic sefului dumneavoastra nu, ca m-au spalat pe creier devreme cu toti suntem colegi, team effort bla bla si nu mai pot. De altfel peste tot unde era o diferenta mare ei ziceau primii sa li se spuna pe nume. Dar in schimb folosesc pronumele de politete in tot ce inseamna relatii de bussiness…”antreprenoriale”. La supermarket, la benzinarie, la doctor chiar…uite chiar nu stiu de ce. La call center clar dumneavoastra. Ce iti mai… Read more »

Stropic
Stropic
3 years ago

Ntz, aia e politete, separata de pronumele de politete, si e in toate limbile. Doar ca unele limbi au si bonusul pronumelui asta.

Si da, la aia chiar tin si eu. Ca degeaba zici dumneavoastra, daca adaugi ca dumneavoastra sunteti un dobitoc.

Si si tonul vocii, formularea…spre deosebire de “tu”, care nu m-ar deranja defel, indiferent de la cine vine, un “haideti mai repede!!!” m-ar cam enerva. :)))

Stropic
Stropic
3 years ago

Nu, dar am invatat ceva nou :)) chiar am cautat pe google, ca stiam de thou, dar credeam ca e pur si simplu o forma veche a lui you, nu stiam ca e singularul abolit. Ramane totusi ca daca il folosesti la toata lumea, isi cam pierde sensul si pretiozitatea. Adica daca toata lumea, dar absolut toata lumea, de la copilul tau la vanzator iti spune “dumneavoastra”, cum e diferit de toata lumea sa iti spuna “tu”? E un cuvant pana la urma, poate sa iti spuna “supa” si tot aia ar fi. Cum mai stii cine e politicos cu… Read more »

Tudor
Tudor
3 years ago

Politetea e o strategie pentru a evita un conflict cu cineva. E cu atat mai folosita cu cat esti mai aprope de persoana cea mai periculoasa ( Stalin, Rockeffeler, etc). Lipsa politetii implica lipsa pericolului. Majoritatea populatiei nu mai este in pericol sa fie batuta de politie pt ca a injurat un nobil sau un bancher. Nimeni nu ramane permanent fara job pt ca a facut ceva comentarii despre familia unui sef.

Doru Vlad
Doru Vlad
3 years ago

Imi aduc aminte cand la un interviu m-a luat aia pe prenume. Sincer am fost atât de mirat încât am intrebat-o dacă ne cunoaștem de undeva. Mi-a spus pe un ton de superioritate că așa se vorbește prin firmele nordice.

Mad
Mad
3 years ago

Incepi sa imbatranesti. Nu te speria ca nu e rau. E doar o alta perioada a vietii. Adica te maturizezi si incepi sa vezi altfel lucrurile. Cred ca-i spune “intelepciune”. 🙂 La 20 de ani, colegii mai in varsta pe care-i aveam , imi spuneau sa le vorbesc la per tu. Probabil ca voiau sa nu se simta batrani. Dar asta nu insemna ca nu le acordam respectul cuvenit. La fel am facut si eu cu colegii mai tineri. Pana si soferului i-am zis sa-mi spuna pe nume si sa nu ma mai domneasca atat! Dar cu necunoscuti, vecini ,… Read more »

Stropic
Stropic
3 years ago

“Mi-a spus pe un ton de superioritate că așa se vorbește prin firmele nordice.” – lol, pai uite asta e diferenta intre a tutui si a fi politicos. :))

Daca nu a adaugat la treaba cu firma “mie puteti sa imi spuneti x – sigur ca daca preferati “dumneavoastra”, asa o sa ne adresam, cum preferati”, degeaba :))

capsunaru
capsunaru
3 years ago

II spune oricum,numai intelepciune NU .

Ilie Lucia
Ilie Lucia
1 year ago

Consider ,,tutuiala” potrivita decat in situatiile in care ne cunoastem de ceva timp si evident, ne permitem. Imi pare extrem de deplasat sa sun intr-un Call Center (Emag) si duduia de la capatul firului sa mi se adreseze la per tu. NU ESTE PROFI FATA DE CLIENTI. Sun (nu o data)sa solicit informatii despre o comanda plasata in urma cu o luna , care nu mai ajunge, iar tu ca operator ce ar trebui sa reprezinte interfata companiei ma tutuiesti incontinuu de parca ne-am cunoaste. Am 34 de ani si da, ma deranjeaza astfel de adresari. Oare cum se adreseaza… Read more »