Tinerii din ziua de azi, măi taică

Îmi atrage atenția o chestie. În ziua de azi nu mai exista adresare politicoasa în Romania suntem toți la pertu, sau perpulis, după caz, ne tragem de șireturi ca și cum am făcut armata împreună, sau ceva.

De la recrutori, la oameni care îmi iau interviuri, la oamenii care lucrează la serviciul cu clienții toți mă tutuie, ba, unii mă invită și pe mine s-o fac.

Înițial credeam că e de la faptul că eram în pula mea copil, pulifrici și nu-mi trece prin cap să ma întreb de ce mi se adresa unul de 40 de ani cu tu, când eu aveam 20. Pula mea, e normal, respectul față de pensionari. Dar nu e asta, că eu mă adresez și puștanilor tot așa cum cred eu că se cuvine, nu luați seama cum scriu pe blog, nu e totuna.

Consider că puțoiala de internet nu e necesar să fie formală, aici ne putem trage puli prin gură că așa ne-am învățat, că internetul e o cocină.

De exemplu.

Am deschis acum vreo două luni un cont la HBO GO, că mă săturasem de Prime și urma să mă satur de netflix. Am dat cu cardul, dar după ce a expirat trialul mi s-a suspendat serviciul, că vezi doamne cardul nu e bun. Zic – o fi de la că e Revolut, ok, bag altul romulănesc. Și am încercat aproape toate cardurile pe care le am și pula, cică nu era bine.

Am trecut la opțiunea de paypall, cică nici aia nu e bună că nu e contul ” de român”. Dar mai duceți-vă în pula mea, mi-am zis, că nu vă rog cu banii. Și am uitat de asta , dar am văzut că tot încercau să tragă bani de pe primul card de Revolut. Acuma, să ne înțelegem. Eu după ce l-am scos de la ei că au zis că nu e bun , l-am și blocat instantaneus. Păi ce facem aici.

În fine. Am mai verificat serviciul, nu a mers niciodată ( când am verificat eu). Acuma văzui că tot vor ăștia să ia bani, hai în pula mea să anulez contul. Văd că au emis deja două facturi și nu pot anula abonamentul.

Nu, n-am treabă că au scos Gone with the Wind din program , mă doare în pulă de vrăjelile ăstea. Am treabă cu faptul că vor să ia bani, dar nu prea și că serviciul e oricum nefuncțional

Contactat suportul cu clienți ca să aflu că de fapt au facturat o lună de pe contul de paypal , iar acum nu mai pot, dracu știe de ce , nici nu stau să verific.

În fine, nu contează. Mă doare în pulă de cont, de faptul că au facturat și am beneficiat de pula mea, sunt 4 EUR, presupun că am văzut trial-ul de ei, hai pa.

Ce m-a enervat, probabil că îmbătrânesc, e că eu mă adresez omului așa cum cred că e corect ( mi-am băgat eu niște puli, dar nu la adresa lui, că nu-i vinovat cu nimic omul, în afară de faptul că na , level 1 support) iar pulică la pertu, ca pe uliță la mă-sa mare.

In fine, nu insist cu toata discuția.

Ideea e că nu îmi pasă prea tare de cum vorbește tipul, lăsând asta la o parte am avut un dialog decent și, la o adică , pota să mă și ia la pulă, că începeam și eu și o scoteam noi la capăt, dacă era nevoie chiar la nivel de ”cartier” așa.

Adică înțeleg că de la nivelul de suport relații clienții ai niște așteptări în termenii jobului, plm mai jos de atât poți să fii picker în depozit, cred. Doar n-o să-l dea ai lui afară că nu are ștaif, sau ceva.

Întrebarea mea , că de asta scriu, e una principială și e pentru mine:

Am ajuns eu boșorog și am așteptări exagerate? Lumea s-a schimbat și e ok acuma să o dau la pertu cu necunoscuții, chiar dacă-s clienți?

Adică, pula mea, mi-au trebuit niște câțiva ani să pot să-i spun șefului de la jobul anterior, un om ok cu care am o relație bună ”salut” în loc de bună ziua și să ne vorbim la pertu, că na, e mai greu la mine cu astea.

Mi se pare cumva nepotrivit. Mi-e mai ușor să aduc pula într-o discuție decât să-i spun cuiva cu care nu-s deja într-o relație familială ”tu”. Da, plm, știu că e greșit să pui pula în discuții în care ai pretenția ca lumea să se adreseze cu cu ”dumneavoastră”, lucrez la defectul ăsta dobândit pe parcursul anilor de ”școala vieți” prin ghetouri, probabil că o să spun ”doamna pulă”.

Ar trebui să încep să tutui pe toată lumea? Asta nu-mi e clar, că mie așa dinăuntru nu-mi vine și insist și copiii mei să vorbească așa cum am învățat eu, nu cum e acuma, dar poate greșesc și nu știu .

13 Replies to “Tinerii din ziua de azi, măi taică”

 1. Eu unul mă bucur că prinde tutuiala, pronumele de politețe mi s-au părut tot timpul prea dichisite. Normal, când ai 20 de ani și intri undeva îți aduci aminte de educația de acasă și nu iei pe nimeni la per tu, dar în același timp e ciudat când 2 tineri de 30 de ani se tot domnesc. Eu apreciez mai mult când cineva are grijă la modul în care se exprimă decât la pronume de politețe. Nu mă deranjează să fiu tutuit nici la restaurante, respectul se poate arăta și în alte moduri și apreciez prestanța.

  Sunt destui oameni pe care i-am tutuit (și am urmărit ulterior reacția lor) și cu care n-am simțit niciodată că mă pot trage de șireturi. Limbajul articulat era, prestanța era, lipseau doar pronumele de politețe. N-aș putea să spui cuiva ce ar trebui sau nu să le zică copiilor, dar eu personal aș cam vrea să se renunțe la politețea exagerată.

 2. dar eu personal aș cam vrea să se renunțe la politețea exagerată.

  Pai da, aici e cheia.
  Inteleg ca tu consideri adresarea de tipul asta politete exagerata. Eu cred ( asa era “pe vremea mea”, na) ca asta e normalul.
  Si incerc sa imi dau seama daca ma insel sau nu, ca evident, in medie asta nu mai pare normalul.

 3. Eu chiar sunt ok cu toata lumea sa ma tutuiasca, ba chiar prefer. Incerc sa aman cat mai mult momentul de “saru’mana” :))

  Chiar asa sa zic sefului dumneavoastra nu, ca m-au spalat pe creier devreme cu toti suntem colegi, team effort bla bla si nu mai pot. De altfel peste tot unde era o diferenta mare ei ziceau primii sa li se spuna pe nume.

  Dar in schimb folosesc pronumele de politete in tot ce inseamna relatii de bussiness…”antreprenoriale”. La supermarket, la benzinarie, la doctor chiar…uite chiar nu stiu de ce. La call center clar dumneavoastra.

  Ce iti mai faci probleme pt copii, in engleza oricum nu mai ai dilema asta.:))

 4. Engleza e o limba. Mai sunt germana, franceza… In plus, politetea de adresare in limba asta e un pic mai subtila ( pentru urechile noastre, pentru ei e destul de clar, cred) si tine de evitarea folosirii adresarii folosind verbele intr-o forma imperativa, sau care au un sens imperativ. Si insist si pentru asta, da 🙂 .

 5. Ntz, aia e politete, separata de pronumele de politete, si e in toate limbile. Doar ca unele limbi au si bonusul pronumelui asta.

  Si da, la aia chiar tin si eu. Ca degeaba zici dumneavoastra, daca adaugi ca dumneavoastra sunteti un dobitoc.

  Si si tonul vocii, formularea…spre deosebire de “tu”, care nu m-ar deranja defel, indiferent de la cine vine, un “haideti mai repede!!!” m-ar cam enerva. :)))

 6. Ntz, aia e politete, separata de pronumele de politete, si e in toate limbile. Doar ca unele limbi au si bonusul pronumelui asta.

  Politetea nu poate fi separata de pronumele de politete. Politetea in diferite limbi este compusa dintr-o suma de elemente lingvistice, in functie de limba.
  Nu prea poti sa spui. Ah, limba engleza nu are pronume de politete, deci sa le scoatem din toate limbile ca nu au sens; – de fapt, are/avea, plot twist! – daca citesti putin istoria lingvistica.
  YOU – a fost folosit ca pronume de politete si a ramas asa.

  In limba engleza mai timpurie exista forma thou = tu ( singular) iar you era folosit exclusiv pentru “voi”.
  Dupa care “you” a intrat in vocabular ca formula de politete si pentru singular. Ca un fel de “vous” in franceza.

  Pentru ca oamenii iau politetea in serios, a devenit cumva inacceptabila folosirea expresiei “tu” ( thou) – da, am ramas uimit ca oamenii astia sunt deosebit de respectuosi inclusiv cu copiii din familiile lor. Nu ca noi, nu-i trateaza ca pe niste muciosi.

  Iar forma care a ramas in limba engleaza “you” ESTE forma de politete si DE AIA nu au alta.

  Bineinteles ca noi, romulanii, suntem niste rupti in cur in materie de cultura si am bagat-o p-a noastra din perspectiva noastra : “Ha, pai uite astia se tutuie la orice nivel, n-am face si noi la fel? Nu suntem si noi ca englejii sa luam si noi fructul la indemana?”. Fara sa stim ce inseamna de fapt You, desigur, si ca e dimpotriva, astia se adreseaza respectuos la orice nivel.

  Este ca ti-am schimbat starea de confort moral pe ziua de azi? Google it.

 7. Nu, dar am invatat ceva nou :)) chiar am cautat pe google, ca stiam de thou, dar credeam ca e pur si simplu o forma veche a lui you, nu stiam ca e singularul abolit.

  Ramane totusi ca daca il folosesti la toata lumea, isi cam pierde sensul si pretiozitatea. Adica daca toata lumea, dar absolut toata lumea, de la copilul tau la vanzator iti spune “dumneavoastra”, cum e diferit de toata lumea sa iti spuna “tu”? E un cuvant pana la urma, poate sa iti spuna “supa” si tot aia ar fi. Cum mai stii cine e politicos cu tine? Ca sunt si care nu sunt, evident, indiferent de limba. Si injuraturile tot cu you sunt.

  Ramane deci tonul vocii, formularea etc ca semne dupa care judeci politetea.

  Mie imi place ideea asta din engleza, nu anume de a folosi sigularul sau pluralul – whatever, ci de a judeca numai si numai dupa ton si formulare. Tocmai pt ca am tot vazut/auzit suficiente cazuri de “dumneavoastra”, dar folosite in scarba si pe un ton de mai bine te injura, macar stiai o treaba. :))

 8. Politetea e o strategie pentru a evita un conflict cu cineva. E cu atat mai folosita cu cat esti mai aprope de persoana cea mai periculoasa ( Stalin, Rockeffeler, etc). Lipsa politetii implica lipsa pericolului. Majoritatea populatiei nu mai este in pericol sa fie batuta de politie pt ca a injurat un nobil sau un bancher. Nimeni nu ramane permanent fara job pt ca a facut ceva comentarii despre familia unui sef.

 9. Imi aduc aminte cand la un interviu m-a luat aia pe prenume. Sincer am fost atât de mirat încât am intrebat-o dacă ne cunoaștem de undeva. Mi-a spus pe un ton de superioritate că așa se vorbește prin firmele nordice.

 10. Desi poti sa faci un caz pe tema asta ( evident ca poti evita un conflict cu cineva fiind politicos) nu cred ca asta e scopul politetii – cred ca o confunzi cu pupatul in cur.

  Si cred ca te uiti invers la situatie.
  in primul rand :

  Lipsa politetii implica lipsa pericolului.

  Cred ca vrei sa spui invers. In general, daca pericolul e acolo si nu esti politicos, poate iti iei o smetie in freza. Deci implicatia in sensul asta nu functioneaza
  Faptul ca lipsa pericolului implica lipsa politetii poate fi valabil, daca persoanele carora li se aplica sunt ceva intre animale si tarani cocliti.

  Oriunde m-am regasit, oamenii de caracter, indiferent de pozitia lor in raport cu mine, au mentinut un nivel ridicat al respectului si un discurs politicos cata vreme am facut asta. Si am avut si discutii F2F cu oamei care stiau sa vorbeasca si birjareste si unele neprietenoase, in sensul ca dispute pe o anumita tema. Aia neciopliti vorbesc la fel fie ca-mi sunt superiori fie ca-mi sunt inferiori si-o fac din dorinta de a arata ca “domina spatiul din jurul lor” ( e o traducere proasta la expresia “to own the space” )

  Majoritatea populatiei nu mai este in pericol sa fie batuta de politie pt ca a injurat un nobil sau un bancher.

  De la adresarea politicoasa la injurii, calomnie sau ultraj e o distanta destul de mare, lol. Ma mir ca te duci aici, ma intreb daca intelegi nivelul la care discut eu cand ma refer la politete. Inca nu am ajuns la dat cu pietre. Revin.

  Nimeni nu ramane permanent fara job pt ca a facut ceva comentarii despre familia unui sef.

  N-are nicio treaba ce comentarii faci despre cine, asta e ALTA tema. Eu spun politete, tu faci o paralela cu ofense, jigniri si eventual bullying. WTF?

  Pentru ce conteaza , da, nimeni nu ramane permanent fara job ca a facut comentarii despre familia unui sef, lol. Poate nu ramane deloc fara job, ca schema nu e acolo. Ceea ce ramane e cu jobul ala cel mai prost platit din firma. Sau ceva.
  Da daca sunt seful cuiva, ma lasa rece comentariile lui despre familia mea.
  Ba chiar o sa ma adresez politicos cu privire la asta, ca probabil stiu ca daca vreau pot sa-i iau femeia si s-o fut ( democratic, gen , cu acceptul ei, nu viol) asa fara comentarii, dar probabil ca femeia lui e o mustacioasa imputita, ca e greu, cred eu, sa convietuiesti o femeie care se pretinde cand te porti ca un cioban.

  Imi aduce aminte de o chestie. Am lucrat o vreme la o firma de consultanta ( eram tanar) unde se vorbea cam ca la jilava asa. Intre colegi, intre colegi si sef, intre sef si seful lui. Efectiv vorbeau ca la usa cortului, se certau intre ei ca la usa cortului, se suiau pe mese ca sa urle unii la altii mai tare. Nu stiu daca se mai comporta asa, am un prieten care si acum lucreaza acolo si cu siguranta nu e genul de om ( ca am fost impreuna in alta organizatie unde aveam un pic de staif asa) dar nu stiu cum a rezistat acolo.
  Eh, am plecat de la ei pentru bani, nu din cauza ca nu rezistam in mediul ala, dar pot sa spun ca nu-mi lipseste partea aia catusi de putin.
  Era o chestie destul de comuna, cand pleca cineva , discursul sefului sa devina agresiv lipsit de orice scrupule, sub demnitatea lui, ca despre asta e vorba.

  Si imi aduc aminte ca a inceput si cu mine discutia in acelasi stil, dar pula mea, mie mi s-a parut tot timpul ca ma injosesc sa vorbesc asa – ma refer cand e vorba de la oameni de la care ai pretentii, ca de la unii chiar n-ai ce sa vrei. Si-am mentinut distanta si respectul, ca sa zic asa.
  Practic, daca e sa ma iau dupa tine puteam sa-i iau familia la pula, asa ca raspuns, ca n-avea ce sa mi se intample, nu?
  Nu-i niciun pericol. Consider ca functioneaza asa doar daca esti un animal, pula mea.

  Dar hai sa spun care e smecheria cu chestia asta. Politetea spune cateva lucruri despre “cati bani dai tu pe mine”. Daca mi te adresezi ca un cacat imi e clar ca nu dai doi bani pe mine si, sincer, e dreptul tau sa faci asta, sa fii cat de ghiolban vrei.

  Adica, ce pula mea o sa ii zic unui angajat de la suport care vorbeste ca la carciuma, nimic, eventual nu mai cumpar produsul, daca ma scarbeste si pula mea, o sa isi caute el job in alta parte ( la oi) daca e cazul. Dar nu-i ca si cand pica cerul daca nu imi spune cineva “domnule”. Ete pula.

  Dar s-ar putea, s-ar putea sa vrei ceva de la mine, nu conteaza ce si sa consider ca nu merita sa te ajut, sau sa lucrez pentru tine, sau sa facem ceva impreuna , oricati bani ai avea si oricat de “Rockefeller”, ca mie nu prea imi place sa lucrez cu ghiolbanii. Asa de fel.

  Iar chestia asta s-a dezvoltat in timp la mine, ca evident ca-s venit de la coada vacii si a durat ceva pana am inteles niste sensibilitati la treaba asta , si ca exista o diferenta de clasa intre pulime si oamenii respectabili si consta mai degraba in caracter si comunicare ingrijita decat in bani.

  Si SURPRIZA, conteaza destul de tare in vest, nu cat sa ramai fara job, dat cat sa ramai la coada sapei, acolo unde si meriti, daca te adresezi necioplit.

  Repet, nu confunda politetea cu pupatul in cur. Romanii adesea fac confuzie intre astea doua.

  Politete e cand iti spune politistul: “Va rog frumos sa ma urmati la sectie” ( european, na ) ca i se pare poate ca e nedemn sa se suie asa din prima cu picioarele pe tine, desi e evident ca nu TU esti ala in pericol s-o iei in botnita daca faci figuri, iar pupatul in cur e “sa moara mama, dom’ sef ce directa tare ai, hai te rog eu frumos da-mi drumu’ din celula ca-ti promit ca nu mai fac si vin maine la declaratie!”.

 11. Incepi sa imbatranesti. Nu te speria ca nu e rau. E doar o alta perioada a vietii. Adica te maturizezi si incepi sa vezi altfel lucrurile. Cred ca-i spune “intelepciune”. 🙂
  La 20 de ani, colegii mai in varsta pe care-i aveam , imi spuneau sa le vorbesc la per tu. Probabil ca voiau sa nu se simta batrani. Dar asta nu insemna ca nu le acordam respectul cuvenit. La fel am facut si eu cu colegii mai tineri. Pana si soferului i-am zis sa-mi spuna pe nume si sa nu ma mai domneasca atat! Dar cu necunoscuti, vecini , vanzatori etc , folosesc pronumele de politete indiferent de varsta. Fun fact, am luat odata la rost niste pusti si eu ii tot dadeam cu dvs in sus , dvs in jos. Aia se holbau la mine pana cand mi-am dat seama ca aveau ceva intre 9 si 12 ani dar erau mai dezvoltati/obezi :))

 12. “Mi-a spus pe un ton de superioritate că așa se vorbește prin firmele nordice.” – lol, pai uite asta e diferenta intre a tutui si a fi politicos. :))

  Daca nu a adaugat la treaba cu firma “mie puteti sa imi spuneti x – sigur ca daca preferati “dumneavoastra”, asa o sa ne adresam, cum preferati”, degeaba :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.