Se schimbă percepția și un trend de consum

Citesc articole precum ăsta, iau feedback de la lume din mai multe bărci, provider de servicii și client, prinț și cerșetor.

Ce vedeți acum care mergeți pe la cârciumi și terase e departe de vreo realitate sustenabilă. De unde te uiți pare că – ha, în sfârșit clientul e pe poziția să ceară, să vrea, să aibă pretenții și să plătească – cât vrea / crede el că merită serviciul.

Chiar așa e, de cele mai multe ori, în urma unui concurs de împrejurări.

1) Cele mai multe businessuri, fie ca-s lanț sau mici intreprinderi funcționează în sistem de capital minimal, de credite, dependent de furnizori chirii etc.

Exemplu: Un local stă într-o locație închiriată pe care n-o controlează și are pe lângă presiunea traficului redus și a clienților care aleg și vor presiunea chiriei care se ajustează sau nu la condițiile curente, că proprietarii de spații sunt doar niște administratori, deseori și oricum rulează pe banii împrumutați, iar ratele trebuie plătite , băncile sunt driverul în schema asta.

2) Lumea nu mai vrea la mall ( centru comercial )cum voia înainte – nu că s-au îmbogățit și le-au crescut pretențiile, în fapt sunt mai săraci, dar cumva s-au prins că-i o treabă cam de vite să stai înăuntru la combinație. Lumea așteptă redeschiderea restaurantelor / barurilor în interior cu speranțe.

Singura speranță reală e aia care vine de la vreme – e România totuși și nu poți să stai în Noiembrie pe terasă cu pătura pe picioare că-ți îngheață cola în sticlă.

2.5) E un trend acuma cu comandatul acasă, dar n-aveți grijă că se schimbă și asta.

Observă toată lumea, fie calitatea redusă (sau lipsă) fie faptul că nu scad prețurile, fie că li se reduc opțiunile, fie că se schimbă meniurile și specificul din mers, iar ei au așteptări.

E bine că au, tre’ să aibă. Rămâne de văzut doar cine le poate îndeplini așteptările și la ce preț. Nu știu dacă se vede, dar momentan treaba asta e o luptă de supraviețuire, clienții decid cine și cum supraviețuiește, dar nu cum cred ei, ci cum sunt ei.

Dacă clienții sunt tot săraci și proști o să rămână toți pe mec si KFC gen . Că dacă ar fi doar săraci n-ar mai cumpăra nimic, ar pica toate, sau majoritatea , iar ce-ar rămâne s-ar ajusta la pretenții pentru ăia care-și permit.

Eu n-am favoriți în meciul ăsta, dar efectele se vor vedea cam la anul, soluția ar fi să fim toți cinstiți în ceea ce vrem . Dar nu-i așa. Suntem la rupere. Momentan vinul și berea același gust au și-n beer gardenul din curtea casei. Mai bun, că mi le aleg.

Momentan oamenii descoperă că ce livrează deliveroo, glovo și care mai sunt are gust mai prost decât ce-ar putea găti ei dacă și-ar pune un pic mintea. Nu numai în România, nu descoperim noi gaura din macaroană, ci se reașează un pic topul mediocrităților și se reevaluează nevoile.

Eu am avut o oarecare revelație numărând banii pe care i-am plătit pe genul ăsta de servicii într-un an ( 2018-2019). Nu-i neapărat că au fost prea mulți – de banii ăia îmi angajam barman și chef, dar 2 din trei chestii le gătește soția mai bine, 2 din 3 băuturi le pot prepara eu mai bine.

Descoperim că plăteam sume compensând pentru timpul pe care nu-l avem și primim înapoi tot grabă și lipsă de timp și de atenție.

Iar asta e valabilă pe mai multe planuri și în mai multe segmente.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
3 years ago

Cred ca se gateau mai bine acasa chestiile alea si anul trecut. 🙂

Daca anul trecut, acum 2 ani, acum 3 si asa mai departe nu le-ai facut acasa e ca mai sunt si alte motive. Lipsa timpului. Lipsa chefului de a gati/face curat dupa. Plecatul de acasa/intalnit cu altii acolo etc.

Deci nu se schimba nimic dupa covid cred eu.

Cat de tare aia cu va duce baiatul cu masina la un bancomat:))

Doru Vlad
Doru Vlad
3 years ago

A fost cândva mancarea livrată mai bună ca cea de la restaurant? Ma îndoiesc! La livrare e ok că poti face altele și la un moment dat se aude soneria, deschizi ușa la intrare si ai mancarea în brațe! Altfel cand ai un cuptor electric semiprofesional, folosești ingrediente premium și mai și știi cay de cat ce faci ies niste chestii de restaurant de top. A avut soția ceva timp. A făcut niște deserturi pe care daca nu le vedeam cand le facea cu ochii mei nu as fi crezut că sunt făcute nu de ea nici măcar în casă!

dam167
dam167
3 years ago

Mie mi se pare ciudată ideea că ar trebui să scadă prețurile – producția în general merge mai greu, deci costuri mai mari sau servicii care au aceleași costuri dar clienți mai puțini. Parcă e ceva de genul „a venit criza și avem mai puțini bani, deci trebuie să fie totul mai ieftin”.

O să treacă asta cu prețurile mici când o să circule oamenii prin lume și o să încerce și altceva, adică o să-și facă o cultură a bunurilor care le plac sau de care au nevoie.