Saga grătarului. Mitul creației

Cândva pe la Paște aveam poftă de grătar și că orice om voiam să fac unul, dar mai greu cu aprovizionarea în situație de urgență. Nu de carne și cărbune e vorba, ci de materiale de construcții.

Nu că nu aș fi putut să cumpăr unul ieftin din tablă, la 5-600 sute de lei, dar la noi in familie lucrurile se construiesc, nu se cumpără, dacă ai cum. Sau că nu aveam unul prin curte, la o adică. Păi nu avea tata grătar fashion sudat, făcut din fier beton și tablă, ediția 2019?

Normal că avea, că trebuia înlocuit ăla ediția 2010, pe care l-a ros rugina.

Da’ nu așa, eu am pretenții de Liga Masonilor. Am așa o chestie, când vorbesc cu oameni , mă freacă la creieri – păi știi tu să faci de-alea, mă ? Știi tu să zidești? Tu ești cu calculatoarele, bă, puță, lasă pe alții care știu.

I-auzi… Dar cele 10 săptămâni de lockdown s-au terminat iute și n-am mișcat un pai în direcția asta. În schimb, când am venit în vacanța de vară acasă – mai e un pic și se termină și asta, am fost croit.

Vâja la Dedeman să îmi iau materiale. Nu fier beton și tablă, cărămizi vreo două căruțuri.

Mai grav e că eu nu am remorcuță la mașină, așa că m-am apucat de construit ziduri in mașină.

230 de cărămizi, 1 sac de adeziv , 1 mortar refractar , alte nimicuri, cam 650 de kg. Cred că am depășit un pic greutatea maximă autorizată, dar nu era RAR-ul atent la mine atunci. Mai trebuia sa iau vreo 6 elemente de coș , dar am făcut calculul că nu mai plec de acolo și am zis pas. Am înlocuit pe urmă cu cărămidă, că nu au elemente bune de coș la Dedeman.

Nu recomand , nu e treabă de putere, motorul nici nu simte alea, i-am dat o pedală, s-a dus la 100, dar am încetinit repede, că visam cum la o frână zboară toate cărămizile pe lângă mine prin parbriz și cine știe cui ii sparg capul. Și se cocoșează suspensiile .

Am făcut calculul că dacă rup un arc mă costa mai mult decât dacă plătesc transport la cărămizi și de aia nu recomand.

Dar eu le voiam repede, atunci să termin grătarul ăla imediat, nu e timp de așteptat.

Mă tot întreba lumea dacă am vreun plan. Aveam, normal, păi nu făcusem eu mai devreme plan ?

Tata: Nu iei tu mai bine un meseriaș să ți-l facă?

M-am bucurat de încrederea investită în copilul lui și m-am apucat de treabă.

Mai întâi o simulare.

Copilul ăl mare , că vrea să mă ajute. Da, cum nu, hai, îl facem amândoi.

A pus mâna pe vreo două cărămizi și aia a fost: Aaa, m-am plictisit , se construiește mai greu ca pe Minecraft.

-Mie-mi spui?

Aveam planul de proiect, dacă zidesc 3 cărămizi pe minut în vreo oră și jumătate de gata, păi ce , cu nivel și tot ce trebuie cu siguranță pun așa multe cărămizi pe minut. Hai că mai trebuie să stau să cuget și să mai potrivesc una-alta: 3 ore.

După care mi-am amintit că o parte din cărămizi trebuie tăiate. M-am apucat de tăiat prima cărămidă. Ah, clar, o zi.

Nu asta era problema ci că consumam un disc la o cărămidă. Zic, bă, să vezi că nu am cumpărat destule CD-uri pentru flex , tre’ să mai iau. Mi se părea mie că sunt cam proaste să se uzeze un disc pe cărămidă , dar nu stau la discuții , eu sunt ca Guță, fuga la magazin, dau banul și cumpăr. Din două în două ore câte 5-10 , se uita tanti ciudat. Și eu mă uitam un pic că costau alea mai mult decât cărămizile.

Mi-a zis tata că am in cutie un disc cu inserție de vidia, pentru tăiat ceramică, sa incerc cu ăla. Da, altceva, am.taiat toate cărămizile și n-am mai consumat alt disc. Bine că m-a oprit că eu eram in stare să le cumpăr ălora toate CD-urile…de tăiat fier.

Așa că am pus mâna pe treabă cum s-ar zice.

După prima zi de muncă ( că a venit noaptea repede ) mi-am dat seama că am calculat greșit timpul de execuție, nu că nu puneam 3 cărămizi pe minut dar și o cărămidă la 3 minute mi se părea prea repede.

După două zile deja mi se părea că nu am spor și am nevoie de sotie să facă parte din proiect. N-am putut s-o conving să intre înăuntru că aveam adezivul pregătit.

M-am uitat a pagubă, am ajustat iar timpul estimat de execuție și aia a fost.

Între timp m-am mai antrenat pe linie de tăiat cărămizi, le trăgeam doar niste tăieturi parțiale de jur împrejur, ca la circumcizie, și pac-pac cu două ciocane se rupea la marele fix. Sau pe aproape, na.

Bă, treaba e că, cum-necum, a fost relaxant. Mai niște bocănituri, mai un sunet de polidisc , mai ascultam o păsărică cât mă hodineam, ideea e că mi-am intrat în pic in formă fizică cu asta. Un fel de mers la sală așa. Nu bicepși, tricepși și pectorali, dar am făcut niște febre pe la mușchii antebrațului, ăia care antrenează degetele, un pic la spate și jos la gambe, de nu există așa ceva. Singurul mușchi care se relaxa și e bine, că la ăla am mereu febră, a fost creierul. Bă, mișto să mă deconectez de la calculator și să intru în adeziv până la gât.

După vreo trei săptămâni. Lucram 2-3 ore seara după muncă și sâmbăta, duminica, deci vreo 5-6 zile efective, l-am aproape terminat,plm .

Nu e gata, mai am să curăț mizeria de pe el și să îi dau cu lac , nu am făcut lansarea oficială, doar proba.

Unde am greșit.

Două mari greșeli am avut . Nu aia cu estimarea timpului, aia e o glumă. Nici aia cu discurile că nu a produs decât costuri aiurea, dar alea sunt ieftine, trei lei bucata.

1) Că am lucrat noaptea, după munca plătită, plm, și uneori eram pe grabă și nici nu vedeam bine. Așa că dacă te uiți cu ambii ochi se vede asta, că am luat-o un pic stânga dreapta. Plm, corectam ziua, dar se vede. Nu e rău, am văzut meseriași care zidesc mai strâmb ( în România ) , dar eu am model cum zidește lumea în Germania, Anglia, astea.

2) Că am lucrat mizerabil . Adică se vede adezivul curs peste cărămizi. Sigur pot s-o ard eu in rustic , vintage și alea, adevărul e că au fost două probleme. Una tehnică, că a durat până am potrivit vâscozitatea adezivului ca să nici nu se prelingă , dar sa fie totuși flexibil și să aibă priză.

A doua de lene, că am crezut eu, fără să caut vreun argument logic , că “se ia”. Cumpăr o perie de zidărie din aia de pus pe bormașină și îl fac boboc.

Am făcut eu aia și mai îndrept niște chestii cu ea, nu e rău, dar nu îl fac neîntinat. Adezivul este mai tare decât cărămida și când ajung la limită peria aia spulberă mult din cărămidă, deci dacă insist prea tare am să îl fac mai urât nu mai frumos.

Dacă era zid tencuit , treaba asta nu conta deloc, dar dacă vrei să afișezi direct cărămida, trebuie zidit mai atent decât am făcut-o eu, dacă ai pretenții de la tine, na.

Bun, acuma – merită să pierzi atâta timp să faci grătar de cărămidă acasă ?

În principiu nu. Dacă ești boier , bănuiesc că plătești pe cineva. Dacă nu, un grătar simplu de tablă e de ajuns.

Nu ai nevoie de așa ceva neapărat, dacă vrei să îl zidești tu efortul e mare, dacă plătești pe cineva , costul e mare, evident.

Dacă nu ai nimic de dovedit nimănui nu are rost să te apuci de chestii de genul ăsta. Eu vreau să îmi dovedesc mie chestii și de aia.

Pe de altă parte, daca cumperi unul de beton că vrei tu o imitație de grătar din cărămidă – du-te in pula mea și pune mâna pe muncă.

Jegul asta costă 1000 de lei și tot te chinui jumătate de zi să îl potrivești și să îl zidești.

Cât m-a costat pe mine? ( Fără muncă).

Cam vreo 1200-1300 de lei. 300 de lei a fost doar ușă aia mișto de cuptor.

Dacă plăteam pe cineva să îl facă mai plăteam minim încă atât pe muncă. Zic asta în ideea in care un zidar îl făcea în 2 zile , nu murea pe el acolo.

Dar așa mănânci burgeri de porc crescut acasă ( nu mai cresc ai mei vită, plm) , cu chifla făcută în casă și restul ingredientelor tot din curte, fără pic de conservant și alte e-uri.

16 Replies to “Saga grătarului. Mitul creației”

 1. Pe soție o cheamă Ana?
  Despre carnea de porc. După ce ani de zile bunicii mei nu au mai crescut porci și am mâncat doar din supermarket, am pus gura din nou pe o bucata de porc din asta de la țară. Mi s-a parut ca pute si chiar si gustul era funky (nu cred ca era stricat). In general nu ma dau îndărăt de la mâncat carne de oaie, deci nu am jene de astea, dar ala chiar era neplăcut. Evident nu pot sa zic daca a fost porcul ăla crescut in condiții mai naspa sau cu mâncare mai nasoală, tot ce știu e că mie mi s-a părut mai nasol decat o ceafă din supermarket. De fapt ca să zic sincer pe unde m-am mai lovit de carne crescută în bătătură era mereu ceva ce nu îmi convenea: ori tăiat/porționat prost, ori avea freezer burns ori faza asta cu gustul. Prefer carnea tăiată perfect de la supermarket.

 2. Carnea de porc crescut in curte este in general portionata prost, taranii nu au neaparat scoala de taiat dupa standarde vestice nici nu-s macelari, daca vrei asa cumperi bucati mari si iti tai cum iti place.
  Freezer burns poate sa aiba ca nu e proaspata sau doar refrigerata. Doar de craciun.

  In privinta gustului, bai, nu stiu ce sa zic, eu nu cumpar carne de la altii, cresc ai mei. Da, are gust diferit de supermarket, e mai puternic, dar nu mi se pare ca pute, daca nu cumva porcul nu a fost castrat la timp ( e valabil si daca e scroafa), caz in care, da, pute, ca la sacrificare se varsa niste hormoni in sange, in plus de ceea ce circula deja si indicatia e sa fie castrati chirurgical cu macar 2 luni inainte de sacrificare.

  Dar mie gustul de carne de supermarket nu prea imi aduce a nimic.
  Am cumparat prin UK, mai cumpar si pe aici cand merg la vreun gratar, e OK, dar parca mai buna aia de casa. De la casa alor mei, adica.

 3. Nene ptr unul care nu are treabă cu așa ceva a ieșit beton. Daca ieșea stas din prima clar erai pe meseria greșită! In alta ordine de idei trimite-i link si lui Zoso sa vada si el cum se face un lucru manual, ca pe blog se laudă cu niște chestii de te doare capul desi blogul ar fi axat pe partea de do it yourself

 4. Haha, am ras cu lacrimi, ca ma chinuia si pe mine talentul acum vreo cativa ani, pana mi-a explicat cineva cata munca e. :)))

  A iesit ff bn. Ca sa ascunzi adezivul, nu merge vopsit, eventual alb?

  Asta cu carnea de curte parca asa e!!! Am tot mancat pui si porc (vita nici nu discutam) si claaar o prefer pe cea de supermarket sau ma rog, macelarie. Inclusiv in amintirile de cand eram mica. Cred ca aveam vreo 10 ani cand am gustat prima oara pui din supermarket si mi s-a parut genial, tot mancam si ma tot miram cat de bun e puiul asta de au ras ai mei continuu la cat se chinuisera pana atunci sa ia numai carne “curata, de tara pentru copil”.:))))

 5. Voiam sa-ti zic dar vad ca te-ai prins intre timp de faza cu datul cu ciocanul in caramida. Eu la chestii din astea DIY ma gandesc( mereu) cum faceau aia dinainte cand nu aveau atatea scule electrice.
  Ti-a iesit bine lucrarea.
  Iar chiflele/painicile doamnei arata f bine.

  App si eu am obervat ca nu-mi mai place carnea de porc de casa. Si, inainte, radeam de o japoneza pe youtube care fierbea carnea de porc cu portocale ca sa-i ia din miros/gust.

 6. facut de un IT-ist.

  Normal, la paralimpici sunt pe podium garantat.

  Daca ieșea stas din prima clar erai pe meseria greșită!

  Pai cred ca sunt pe meseria gresita, dar din astea cu bormasini si polidiscul e tre’ sa muncesc mai serios si mai tot timpul ( cred) ca sa castig bani seriosi, iar eu sunt si lenes de profesie.

  Ca sa ascunzi adezivul, nu merge vopsit, eventual alb?

  Ca sa il ascund da, dar am o vaga impresie ca arata mai dubios alb, sau eventual tencuit, decat asa. Nu reusesc sa imi imaginez ca mi-ar placea asa :)).

  Am tot mancat pui si porc (vita nici nu discutam) si claaar o prefer pe cea de supermarket sau ma rog, macelarie.

  Parerea mea personala e ca sunteti defecti daca va place mai mult carnea de supermarket. Sigur vi-au sarit niste sigurante de pe undeva.
  Mie in general alea mi se par ca fie nu au gust, iar cand au gust au un gust standard, de uzina, sa zic asa. Dupa mintea mea fiecare animal ar trebui sa aiba un gust personal, nu vreau s-o dau in fantezii hanibalicesti, dar un pic de individualitate in gustul ala nu ar strica.

  Eu la chestii din astea DIY ma gandesc( mereu) cum faceau aia dinainte cand nu aveau atatea scule electrice.

  Si eu dar am avut caramizi cam numarate ( discurile erau fără număr). Am distrus doua, ca am dat cu ciocanul prea tare.; una de șamota groasă și una roșie. Stăteam cu frică ca poate nu mi-ajung și trebuie să merg iar la oraș să cumpăr ca alea. Mi-au mai rămas fix 2 cărmizi, una de șamotă groasă și una de șamotă subțire. Din ălea roșii am ieșit la fix, că am cumpărat 5 în plus, am zis câte pula mea să și spargi. Am spart una dar am mai făcut un nivel la coș, că mi se părea că nu trece de ajuns peste gard ( nu vreau să se afume( prea mult)) și alea au fost.
  Așa că am tăiat cu sârguință până am învățat să le sparg corect cât de cât.

 7. Da, la tencuit ma gandeam. Sau zidit, ideea era ca iese alb si dupa poti adauga ca placaj chiar caramizi decorative. Sau doar caramizi decorative. Sau piatra naturala etc.

  Gen asa la un search pe google:
  http://www.piatrasilemn.ro/gratar_popa.php

  Nu, nu am citit nimic din ce scrie acolo, habar nu am daca zice bine, m-am uitat doar la poze. 🙂

 8. Bai io navig. Practic am mâncat carne de pe toate continentele unde dă omul cu sapa! N-am găsit pe nicăieri carne de porc mai gustoasă decât cea de la animalul crescut în gospodărie. Vită da! La fel si miel. Iar la pui si găină nici nu avem ce discuta! Mult succes să faci un pilaf dintr-o găină cumpărată in supermarket! Imi mai explica o prietenă că iese f bun si cu găină de acolo pana am mers la ceva local de hipstareala unde avea pilaf. Si ăia ziceau ca îl fac daca aveau găini de țară sau nu. Si da porcul contează si cu ce il hrănești. Carnea va avea un alt gust cand bagi in el doar strot și porumb față de atunci cand o masă e zer de brânză si alta iarbă proaspătă.

 9. Probabil ca era bun, nu stiu. Eu l-am cumparat pe asta ca aveam ceva de taiat si m-am eneravat pe al lui tata ca e nesigur si puscat. SI l-am ales pe criteriul pe cat posibil sa nu fie made in China, sa fie mic si nu neaparat 200 de euro, ca n-am ce face cu scule profesionale.
  Presupun ca ajuta puterea mai mare, dar eu nu ma ingramadesc la watii aia ca poate il scap din mana, sau poate se dezintegreaza placile ieftine la turatie prea mare. Daca as sti ce fac cu el in mana, poate.

  Dar daca imi spui de 3.5 kile e cam deal breaker (arm breaker) pentru mine. Eu am gasit atunci la Dedeman de la Makita doar din asta 9558HNRG ( 2.1 kg) si unul de 1400W 9565CR cred 2.4KG. Fix pentru ca e mai usor l-am cumparat pe asta. Plm, nu-s chiar Connan Barbarul, greutatea in plus conteaza la constitutia mea.
  Iar restul erau made in China toate pana pe la 900 de lei, asa ca plm.

 10. Esti si tu cu campania astora de la makita? brusc toate sculele lor sunt cele mai bune de pe toate blogurile?

 11. Nu stiu nici ce campanie – nu ma ocup cu astea – nici daca sculele lor sunt cele mai bune, sau cele mai bune de pe bloguri. Ma doare in pula.

  Am cumparat asta acum un an parca, nu mai tin minte exact. Habar nu am cat de bun e in comparatie cu altele, tot ce stiu e ca Bosch avea unul comparabil la specificatii, un pic mai scump si fabricat in China. Daca era fabricat in Germania sau in Europa, cumparam din ala. Poate chiar e mai bun. Dar mai scump si made in China = ma pis pe el.

  Pentru ca asta e fabricat in Romania l-am luat pe asta si o sa vad in cativa ani cat de bun e, dar suma e ceva ce-mi permit indiferent de calitatea lui.

 12. Pai cum se intampla atunci ca scrieti toti in acelasi timp despre makita?
  Stii ca nu e firma romaneasca, nu?

 13. Nu stiu care toti, ca eu n-am scris nimic despre asta, e un clip cu polizorul ala in care nici nu se vede marca ( intamplator, ca nu ma doare in pula sa vreau s-o ascund) – tu crezi ca asa se fac campaniile? Cearta-te cu Liviu daca ai pofta, pe tema, ca el a intrebat de astia, poate stie mai multe.

  Stiu ca nu e firma romaneasca, dar tu stii ca au o fabrica in Romania de prin 2007 , cred, si ultima data cand stiu eu ( prin 2018) la ei lucrau vreo 1000 si ceva de oameni, probabil romani, ca nu am verificat ?

  Altfel spus, pot sa te ajut cu ceva? Ca de vandut nu vand nimic, n-am niciun profithsare, nici giveaway – cand se strica o repara tata, ca suntem zgarciti.

 14. n-are omu treaba cu campaniile, recitește articolul ca nu spune nimic de Makite. eu n’am avut ce face și l’am zgandarit 😂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.