Prin țară: Și la Timișoara

Am ajuns până la urmă și acolo. Eu m-am și întors , dar sunt cam ocupat și nu am timp să zic ce vreau să zic.

Anterior, am fost până acum de câteva ori în orașul ăla, ultima dată acum vreo 18 ani in vizită la un coleg. Bă ce-a trecut timpul, aveam impresia că mă plimb prin țară. Acum 20 de ani chiar mă plimbam, lol.

Sunt victima vacanțelor și a muncii în străinătate :((.

Și tot timpul m-a nevrozat un pic faptul că orice locuitor al Timișoarei, băștinaș sau vinitură, nu stătea trei lumi și pac, Timișoara în sus , ce oraș mișto , cel mai fain din țară, băi țăranilor.

Băăā! Acum 20 de ani era un gunoi ca și restul țării, nu glumesc. Da, avea ceva deosebit și ceva potențial, nu îl mâncase comunismul ca pe celelalte orașe , dar era ca o babă care a murit speranță așa. Serios, îi tot vedeam pe ăștia împăunați cu ce mișto e orașul lor zici că era cel puțin Baden-Baden, în pula mea.

Colegul pe care l-am vizitat ultima oară îmi spunea ce jeg e București ( bine, aici avea absolută dreptate ) și ce mișto e Timișoara. În timp ce lucra în Jeg și făcea naveta săptămânal .

Acestea fiind spuse am ajuns eu în oraș si m-am teleportat direct la hotel, sau așa trebuia dar neavând insigna am fost nevoit să merg cu rablamentul pe drumuri desfundate și fără asfalt iar aici e poveste în poveste.

Tresor Le Palais

Se numește hotelul. De ce la ăsta? De handicapat, stai să vezi. Aveam o noapte gratis la Hotels.com, futu-i in pizdă și pe ăia și zic s-o consum acuma, ca expiră și dracu știe când mai pup eu hotel pe vremurile astea. Aveam buget în noaptea aia de 130 de euro și zic că nu mă duc la ultima ieftinaciune, mă duc și eu la cel mai scump hotel din oraș, că trebuie să fie și cel mai bun. Sortat după preț descrescător, m-am uitat un pic la pozele cu camera ,la review-uri în treacăt, un pic pe google maps din avion așa sa vad cam unde e și am zis că merge . Văzusem hotel Timișoara în centrul vechi unde trebuia să și iau, dar nu știam cum e cu parcarea pe acolo și zic sa nu îmi fac veața mai grea.

Și cum mergeam eu cu mașina din gropan in gropan, mă și gandeam să vezi că a greșit GPS-ul.

Băi nene, pe acolo pe drumul Ghirodei, unde e hotelul ăsta, sunt numai străzi desfundate , numai nămoale, te închini. Iar hotelul e in spatele unor stâlpi de înaltă tensiune. Din aia mari de 100kV , nu vrăjeală. Sunt și unii mai mici de medie tensiune lângă.

Hotelul arată bine, în sinea lui, vedeți voi mai jos. Dar acolo? Întâi am crezut că a greșit soția când a pus pe GPS – nu e bine, cred că mai e unu’ . ( Așa zic oltenii, n-am fost io prost, nu, mai e unul și nu am nimerit noi bine ) .

In curte arata curat, spălat, mașini scumpe pe acolo, hotelul mișto pe afară, dar ziceai că și-a bătut cineva joc și l-a proțăpit acolo.

Pula mea, dacă aici am rezervat noaptea gratis ,hai dar să ne bucurăm de ea.

Bine, nu a fost gratis , că ăia de la Hotels.com au ascuns butonul de “redeem”, l-au făcut mic și l-au pus random prin pagină și nu l-am văzut. Am dat cu cardul ca Guță.  Deci distracție pe banii mei, nu altcumva.

Așa, acuma hotelul. Băi nene – în afară de cum /unde e construit nu am nicio plângere. Nimic. La recepție lucra un tip foarte amabil, personalul în general cu maniere pe care nu le regăsești nici în UK – mă ignorau aia cu succes când o ardeam pe hoteluri pe acolo.

Ștaif, nu glumesc.

Hotelul a fost modernizat recent . Zic modernizat că pe peretele exterior scrie anul fabricației MCMXCVIII și nu poa’ să fie în starea asta de acum 22 de ani. Nici gând.

Camera asta e cea mai de săraci, nici nu glumesc.  Vreo 120 de euro, aveau unele “deluxe” și nu mai știu cum și mai scumpe, dar plm , mie îmi trebuia un pat de dormit și de futut, pe cât posibil.

Dar avea și birou în caz că aveam poftă să lucrez ceva. Nu era cazul ăsta.

Bă, frumos , ce mai. Am stat in decembrie anul trecut în Maldive la unul mai de soi, dar în rest nu îmi aduc aminte când am fost la unul modern , curat și în general la nivelul ăsta. Cred că prin 2015 la Pullman în Munich , dar parcă ăla nu era chiar așa.

Ar fi de zis că fereastra asta dă într-un perete. Dar am cerut cameră liniștită, că aveau o nuntă jos.

În fine, până nu ieșeau afară nu îți puneai întrebarea ce dracu’ au avut în cap de l-au făcut acolo. Eu bănuiesc ce, că e eterna planificare românească. Acolo a avut omul pământ, ce vrei ? Rețea de înaltă tensiune? Dă-o în pula mea. Pustiu? Detalii.

Dar când am ieșit la piscină și am văzut ce fel de cupluri erau acolo ( inclusiv cu mașini de Timișoara, lol ) am avut o revelație. Hotelul ăsta e perfect, dar nu pentru mine, că eu eram cu soția acolo, nu mă ascundeam de nimeni, era bun hotel în centru.

Da’ dacă te izolezi și tu o zi pe pandemie să îți babardești amanta, mnu prea merge pe centru, că te mai vede unul, altul. Aici e perfect.  De aia vedeai la ușă Porsche, Bentley , astea – și nu, nu erau la nuntă, că i-am ochit. Erau cu păpușile. Am și probe, dar nu ne batem joc de intimitatea oamenilor , că nu știi.

Seara se schimbă priveliștea și afară, că întunericul ascunde stâlpii de curent și restul zgomotului peisagistic.

Am băut un vin cu soția pe terasă, m-am uitat prin meniu și am comandat cea mai bășinoasă chestie pe care am văzut-o: ” Mozzarella de bivoliță pe biscuit de parmezan” – joac-o pe asta! Dar nu aveau, așa că am cerut ceva mai pământesc, platou de brânzeturi și niște creveți în ulei. Foarte bune.

Surpriza a fost că m-a luat chelnerul direct in engleză. Io, mândru ca un timișorean, zic băăā ce am evoluat, nu mă mai recunosc nici ăștia p-aici că sunt român; stofă, taică.

De unde, nu știa el românește. Nici ceilalți chelneri. Care mai de care mai din India și din Philippine . Acuma, bag seamă că limba engleză a devenit obligatorie în meniu în România și când ești client. Lol. Nu e rău, ne mai modernizăm și noi.

Da’ eu venisem să zic ceva de Timișoara unde am și plecat cu un Uber ( că deh, mai bei o bere, un vin ) direct in Parcul Rozelor. Care e in lucru, are trotuarele futute și zic în mintea mea. Hehe, jegul ăsta arată că acu’ 20 de ani. Tot mândri pe fi ăștia pe aici? Tot.

Doar că orașul , cel puțin centrul, nu mai arată ca acum 20 de ani. Deloc. L-au renovat și l-au făcut respectabil.

Ia, ăștia care nu ați văzut, luați de aici.

Asta e hotelul unde trebuia să aleg eu, dacă eram întreg la minte în ziua aia. Da, încă se lucră la modernizat.

Piața centrală e bomboana pe colivă. Aduce puțin a piața din Nancy . Altfel , clădirile frumoase, viu colorate.

Și sunt mai mult de câteva blocuri. Tot orașul vechi e in renovare.

Desigur, lumea tot în blocuri comuniste locuiește și pe unde au crescut alea tot urât este, ce să faci, deși , m-am uitat la blocurile comuniste ale ăstora și nu sunt toate urâte.

Și mă gândeam la o chestie. Lumea zice că a făcut Ceaușescu, comuniștii sanchi, blocuri urâte. Bă, eu nu prea cred. Îl cred pe cizmar că nu se pricepea la blocuri și nu avea neapărat gusturi in materie de arhitectură, dar pula mea, totuși , omul ăla a angajat niste arhitecți care au scos pe cur căcaturile alea.

Și mă uitam la imaginea asta care o să îmi rămână în cap .

Dincolo de piața centrală , am uitat cum ii zice – Libertății sau Revoluției, nu contează, se vede pe fundal că au făcut comuniștii un bloc mai mare impunător. Și arată acolo că o pleașcă de brutalism pe un decor atent pictat. Mă gândesc așa la arhitecții care au proiectat asta și apoi la ăia care construiau. Trebuie să fi trecut și ei prin piață, să fi văzut cum se ridică, să își fi imaginat mai înainte.

Oare ce morții lor le-a trecut prin cap când au gândit blocul ( blocurile ) ăla /alea ?

“Coaie, ia uite ce design pizdă am făcut noi aici , în comparație cu jegurile astea învechite. Lumea o să se uite peste veacuri și o să ne pomenească pentru ce-am fost în stare să scremem ” . Dizenterie.

Futu-le muma in cur de handicapați incompetenți, să le fut, că au stricat orașe întregi. Arhitecții ăștia talentați sunt părinții noștri, nu alții. Cumva ăștia și-au spus toți la un moment dat că stilul asta de design e șmecherie și se proiectează ușor, numai pătrate, pătrățele și dreptunghiuri. Că dacă voiau să facă chestii mai calumea trebuiau să și muncească.

Cârciumi

Sunt și sunt mișto. În afară de bere , vedeți că ăștia produc local Terapia , au și la draft, dar aia nu e bere s-o bei , cereți și voi altceva nu faceți ca mine, servesc chestii mișto . Mai ales limonade și sucuri fresh.

Din ce observ, vine lumea să viziteze orașul , dar încă nu e sufocat de turiști. Sper că nu citiți prea mulți pe aici , orașele prea mișto ajung sa se sufoce. Bine, ăsta mai are până să ajungă prea mișto, dar în România, acum după atâția ani, chiar au avut dreptate ăștia, bă, arată cât de cât ca și când ar fi fruncea.

Nu știu dacă e cel mai mișto oraș sau pe aproape. Am să mai mă plimb cu alte ocazii. Cred că o să o las mai moale cu muncă și să ne mai și distram , ce pula mea, că nu știi când te ia covidu’ și praful se alege.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Ronnie
Ronnie
3 years ago

pai Timisoara se pregateste sa devina capitala culturala europeana in 2023, e normal sa renoveze