Am înțeles că e campanie Makita și că de ce îi laud eu pe ăștia, lol .
Nu știu dacă ăștia au campanie acuma, dar dacă nu au le fac eu reclamă moca, vor nu vor.
Cu poveste , că așa e la mine .
Are tata un aparat de sudură vechi de vreo 40 de ani. Adică, mai bătrân ca nine, bă. Unul “din ăla bun” artizanal, așa îmi pare rău că nu i-am făcut o poză…
Îl cară cu roaba, mă rog – îl căra, că acum l-a scos din uz – nu de drag, ci că are minim 30 de kile . Eu nu cred că îl pot muta singur mai mult de 2-3 metri în brațe. E din ăla de tip transformator, cu niște tole cât burta unui băutor de bere și bobinat cu un cablu mai gros ca pula mea.
Tata sudează de minim tot atâta vreme și tot urât sudează. Nu prost, că nu se desprind obiectele pe care le lucrează , în general sudează elementele drept , ies chestii mișto. În tinerețe făcea porți prin sat.
Dar sudura, în sine , e dreaptă ca pișatul boului și netedă ca hemoroizii de tractorist. Bine, acuma nu prea mai banghește , dar înțelegeți ideea. Și credeam că nu știe el .
Dar, dacă tot a lucrat vara asta o grămadă de fiare și s-a tot chinuit cu ele, m-am nevrozat și am zis, bă , plm ia că o să cumpăr eu un aparat de sudură mai din epoca noastră.
Mă uitam la unele MIG-MAG, îmi iau eu odată și unul din ăla, ăla e chiar de făcut lucruri finuțe estetic arătoase. Dar dacă vrei să sudezi structuri, gen stâlpi și porți, te apucă iarna cu ăla, tot MMA-ul e baza.
Și știam un amic care și-a cumpărat și el ceva cu invertor ( astea sunt ușoare ) de l-a întrebat taică-su ( tot obișnuit cu gunoaie ca tata ) dacă ăla are și piese in el. Acuma tipul ăsta și-a cumpărat o chinezărie , nu mai știu exact ce, dar ceva la 300-400 de lei și funcționa ca atare, cam râdea ta-su de el.
Eu am zis că nu fac așa și m-am uitat direct la semipro. Am fost in Dedeman și am văzut unele Velt și parcă unele Intensiv . Dar scria pe ele Made in China și am luat foc, mi-a sărit siguranța. Pe urmă am văzut unele de la Telwin Excel dar mai scumpe, vreo 1300-1400 de lei. Alea erau de 200 se amperi.
Pe urmă l-am văzut pe ăsta de 150 A, se numește Telwin Force 165, lol ,(golaneală de macaronari ) , care cică sudează cu electrozi până la 4mm ( nu am încercat și nu sunt sigur că e ok ) .
Nu l-am cumpărat de la ei că l-am văzut pe net mai ieftin cu vreo 150 de lei și plm; zgârcit. Aparatul cică are 4.2 kile, dar tot pachetul. El în sinea lui nu e mai greu de 3 kile, cred. Faci duble pe genunchi dacă vrei.
Scrie pe el că e fabricat in Italia. Mult mai bine decât în Asia.
Are un singur defect și îl dau direct. Cablurile cu care vine, atât cel de masa, cât și cel de sudură, sunt relativ scurte, la 2m așa. Deci tre’ să te cam fâțâi cu el de colo colo în jurul construcției. Dar ținând cont că nu îl plimbi cu roaba, merge.
Tata se uita tot suspicios.
-Du-te mă de-aici, merge ăsta mai bine decât am meu?
Bine, eu cred că dacă băgam două fire direct in priză eram la competiție strânsă cu al lui, dar în fine.
Habar nu aveam așa că l-am pus sa sudeze. El lucrează cu electrozi de 3.2mm. Bă, cum i-am potrivit curentul cum s-a luminat la față (de la flamă). Așa da. Pe urmă m-a pus el să suedez, să vad și eu cum e.
Te joci cu el. Poți să fii lipsit de orice experiență și talent, adică cum sunt eu, și poți suda și cu ochii închiși, adică fără mască, lol.
Ce mai, pot să desenez cu sudură acum. Nu glumesc.
Zic că nu știu dacă merge bine cu electrozi de 4mm că tata sudează cu el la 140A pe electrozi de 3.2mm, deși eticheta pe scala de reglaj e la 120A . Și nu merge ok la curentul ăla cu grosimea asta. Aș zice că e nevoie de un 165A măcar . Sau poate sunt electrozii lu’ tata de calitate mai proastă, nu mă pricep să spun.
A sudat cu el continuu minute in șir fără pauză, la temperatura 35 de grade ( dar nu ținut în bătaia directă a soarelui ) și nu intră protecția.
Luat si eu ceva de genul. Cam meh asa (ori nu nimeresc eu amperajele pe acolo). In schimb masca aia cu cristale lichide de o poti purta pe cap, cu mainile libere, aia e Dumnezeu!