…despre care veți începe să dezbateți zilele următoare, ar fi ( că e foarte posibil să fie doar o fentă) o măsură bună, dar nu pentru angajați, bă, săracilor.
E vorba de asta.
În principiu sună bine, compania să fie obligată să distribuie minim 7.5% din profit către angajați. Vă mai iau și ochii că nu plătiți impozit pe banii ăia și, sincer, n-aveți ce pula mea să faceți, că dacă nu sunteți de acord, că voi vreți salariu, primiți vreo 56% din el în mână. Așa că, aia e, cereți repartizae de profit.
Doar că schema nu e gândită pentru voi. Schema e gândită pentru niște băieți să scoată niște bani din firme fără impozit. Firme din ălea de consultanță de 3 angajați, mama , tata, doi bunici.
O s-o luăm pe scurt pe rând. Dacă vorbim de o firmă mică , șansele sunt fie să fie genul de business care merge la limita profitului cu un epsilon acolo negativ și pozitiv, cât să nu plătească multe taxe la stat – drept care 7.5% din nimic înseamnă fix pula.
Fie asta fie e ceva business de nișa, să zicem o companie de IT, ca a mea de exemplu, în general o chestie prin care niște oameni liber-profesionează ceva: un serviciu, un comision, o șpagă. Cum pentru tine, angajatul, schema asta înseamna ceva bani în plus NETAXABILI, că dacă ar fi taxabili v-aș spune să nici nu vă obosiți respirația, ați primi fix pula pe băț, așa și pentru patronescu, unu ca mine ( o pulă patron, muncesc ca un sclav, dar zic așa) tot niște bani scoși din firmuliță fără impozit înseamnă . Mai mult decât pentru voi.
Eu mă uit, în funcție de cum merge afacerea la până la 25% din profitul net scos fără taxe din firmă, că așa zice proiectul , MINIM 7.5%, dar poa’ să fie și 25%, după caz, depinde cine sunt angajații ăia și cât ții la ei, mă înțelegi? Voi aveți prieteni patroni/ acționari? Eu am angajați prieteni, iar eu sunt cel mai bun prieten al meu.
Iar aici treaba o să fie de căcat fix pentru angajații care o să-și dorească legea asta cel mai mult și o să o vrea și-o să voteze USR/ PSD ( fiecare ce înțelege din articolul ăla și ce afinități are) pentru ea. Fix așa cum și merită pentru că sunt proști, în general, nu acum cu privire la asta.
Angajații ăia sunt în firme mai mari pe plantații extinse. Visezi tu, coaie, că o să-ți crească brusc salariul cu dracu știe cât. În primul rând, dacă lucrezi la o corporație, companie mare, care nu se încaderează la ”micro”, ar trebui să știi că ăștia nu-s taxați cu 1 sau 3% din cifra de afaceri, nu. Ăștia sunt taxați pe profit – 16%. De aia toate marile companii au un profit contabil rezonabil, zic eu diminuat față de realitate, realitatea e ca sunt tot felul de scheme de futut banii prin companiile ăstea, ca să nu dea prea mulți de 16% la stat. Boon, deci nu ai să vezi la o companie mare profituri contabile mai mari de 20% din cifra de afaceri , dar asta-i probabil deja pragul pragului de sus. Nu contează. Filialele multinaționalelor străine fără acționarat de stat, opereaza pe 7-9% din cifra de afaceri cât să nu supere organele statului, să pară totul legit și aia e. Ăia mai zgârcomani și cu contabili buni merg cu tupeu la 5%.
Să zicem că tu lucrezi la unii care au 10 milioane de lei profit și 100 de angajați. De obicei la profitul ăsta rulezi mai mult de 200 de angaja’i, dar vrem s[ fim optimiști. 7.5% inseamna 750,000 de lei. Împărțit frățește la 100 de angajați vin vreo 7500 de lei. Nu sună fantastic, dar nici neapărat rău, corect? Că-i dai, nu-i iei.
Atâta că ce, bă, tu ești frate cu tata? Tata la CEO, zic. De ai pretenții de împărțit frățește? Păi nuuu, că nu merge așa, ce-ai înnebunit?
O să se împartă vreo 250,000 de lei la managementul superior, asta dacă decid ei că sunt cu obraz și le ajunge suma, că dacă or fi și ăia măcar 4-5, îți dai și tu seama că cu 50,000 de lei nici măcar o mașină mai ca lumea nu cumperi, dar pe de altă parte și ei sunt șefi în România, deci ar trebui să înțeleagă.
Mai merg vreo 200,000 pe la managementul intermediar ( middle management), care nu-i mare lucru nici pentru ei, la salariile lor, că ăștia sunt mai mulți, iar la puleții ca tine, vreo 70-75% din companie, restul coaie. Ce rămâne. C-or fi 300,000, că 200,000 nu mai numărăm exact, ceva trebuie să rămână și pentru voi, că trebuie raportat că ați primit.
Acuma că 300,000 ( varianta optimistă, nu dați vina pe mine dacă nu ajungeți la suma aia, că românii nu-s cunoscuți ca având bun simț) împărțit la 75 de căciuli fac doar vreo 4,000 de lei pentru un pulete și nu-i prea mult e altă treabă, dar asta nu e tot. Nu.
Că poate tu crezi că totuși ești pe plus, 4000 de lei la final de an nu-i de ici de colo, îi iei, nu-i dai. Eh…
Știi mărirea aia pe care voiai să o ceri? Aia de salariu, nu te gândești la ea acuma, acuma ești pe modul ăla – bă, e criză, bine că mai am de lucru, dar o să te gândești la anul când o să vezi cursul euro, inflația, roboru, euriboru, rata la casa sau chiria cum se duc încet dar sigur în cer, numai salariul tău nu.
Aia de 10%, că nu ești nesimțit să ceri mai mult, știi că treaba merge greu că e criză, tu vrei doar să plătești chiria. Cât e 10% la salariul tau mic? 300-400 de lei pe luna? Adică în jur de 4000 de lei pe an? Bă zici că le-am potrivit pe toate de dinainte.
Când o să mergi tu s-o ceri p-aia, o să-ți spună șefu’ că ”stai, coaie, că anul ăsta nu se mai fac măriri, anul ăsta compania e generoasă și redistribuie profitul, înțelegi tu? Dar tot ești pe plus ( și au dreptate parțial) că ăia 4000 de lei pe an sunt toți ai tăi nu mai plătești taxe pe ei. ”
Corect. Pentru mine fix asta e ce-aș vrea, banul jos la mine în buzunar, să nu pună statul laba pe ei, dar eu nu lucrez pe mărunțiș.
Știi care e treaba? Angajatul pulifrici, care lucrează pe mărunțiș, nu-și calculează el singur pentru el scheme de economisere și protecție socială că ce pula mea să economisești din salariul mediu, bă. Hai că știu, că am avut și eu salariu mic. Ce pula mea plan de pensie să-mi organizez eu, că mă chinuiam să strâng dracului avans de-o casă ceva. Sau de-o mașină de spălat, lol. Vă închinați toți fie să muriți înainte fie să vă dea statul ceva pensie.
La muie o să vă dea, că banii ăștia pe care o să-i primiți nu o să conteze pentru asta.
Repet, asta pentru oameni ca mine e de bine. Dar nu e intenționată pentru oameni ca mine, ci pentru niște sifonat bani și niște mui.
Din păcate pentru angajatul mediu, osul ăsta mucegăit tot e mai bine decât nimic.
Așa, hai grupa mare, susțineți legea, să mai fac și eu niște bani cinstit, că la tăți ni-i greu.
Ion, pe câmp: toată ziua sap.
John, la corporație: toată ziua SAP.
Vise taica, vise!
Nu o sa treaca asa ceva veci!