Se numără bobocii și #brexit romanesc

Am primit o scrisoare de la institutul de statistică al ăstora din UK cu privire la activitatea firmei prin care mă desfășor pe aici în perioada asta . Cred că le-am și răspuns , dacă nu am uitat să pun plicul într-o cutie de colectare.

Evident că nu știu sigur-sigur care e motivul studiului lor , dar din diverse discuții intuiesc unele.

Economia pe aici e cam dezumflată și încă nu au lipit găurile, doar umflă mai cu putere o minge făcută ciur și joacă cu ea așa pearcă, până se vindecă singură.

În ideea lor de a ajuta lumea cu bani din elicopter ăștia au pus la dispoziție mai multe scheme, unele pentru angajați și sole traderi ( un fel de freelanceri, pfa-uri, cum ar veni ) altele pentru companii.

Pe ambele părți știu romulani care exploatează sistemul. Evident că poza mea e incompletă, cu siguranță că sunt și englezi sau oameni de alte origini care fac asta. Dar ăia mă preocupă pe mine mai puțin.

Sunt contabili care își sfătuiesc clienții să ia banii și să îi dea drumu’ acas’ d-aci și alte organizații despre care nu vreau să spun nimic. O să vedeți voi la știri în 1-2 ani. Nu intru în detalii despre cum, dacă sunteți interesați ați aflat deja, probabil aveți și bagajele făcute.

Cert e ca treaba asta e un fel de brexit pe sistem românesc. Romulanii sunt cum îi știm. Pleacă acasă doar dacă e mai rău acolo unde sunt ( vezi valul din martie / aprilie ) , sau dacă au ceva de câștigat. Caz în care, aia e, dau foc la toate podurile, banii la poz’nar și repeat cu altă schemă de câștigat (ne) încredere și fraudare în altă parte.

E un fel de “ne luăm țara înapoi, sau mă rog , de la alții bucăți care nu-s bine păzite” .

Cei mai mulți sunt convinși că “așa și merită ăștia să le faci” pentru că motive. Fiecare avem căruța plină de motive.

Lumea vorbește de criză, “fraierii” trag cu dinții de job sau de ajutoru’ de șomaj și te-ai aștepta ca spațiul golaniei să fie unul restrâns,proporțional cu civilizația. Realitatea, de unde mă uit eu, pare pe dos și mă uit “cu atenție și îngrijorare” TM de peste 20 de ani.

Criza asta nu e ca ailaltă, doar câteva chestii rămân la fel. Iar alea țin de cât de mult îți pasă de retorica curentă, de intențiile declarate și de ceilalți. Iar românii au toate ceasurile din bord defecte la capitolul ăsta, iar kilometrajul e dat înapoi și nu recunosc / resimt și nu iau măsuri cu privire la orice criză până nu mai au încotro și soluțiile includ parastas , colivă și pomană.

#mandrucă

11 Replies to “Se numără bobocii și #brexit romanesc”

 1. “Sunt contabili care își sfătuiesc clienții să ia banii și să îi dea drumu’ acas’ d-aci și alte organizații despre care nu vreau să spun nimic. O să vedeți voi la știri în 1-2 ani.”

  Ai putea dezvolta sau e prea “sensitive” ?

 2. As putea dezvolta mecanismele, daca vrei persoane de contact cu nume si prenume, evident ca nu, ca nu stiu pe nimeni, domnu’ politist.

  1) Daca ai o firma (Ltd) in UK poti sa iei un imprumut ( e legal) in valoare de 1/4 din cifra de afaceri pe 2019. Daca ii mai dai inapoi te priveste. Ar trebui sa ii dai. Daca mai stai prin UK.

  2) Daca nu ai o firma (Ltd) in UK sunt niste persoane care te pot ajuta sa ai si sa ia pentru tine niste imprumuturi. Ar trebui sa le platesti.

  3) Daca esti sole trader poti sa ceri furloaga ( furlough) in niste limite ( zici ca ai fost afectat de lockdown ) si sa faci si bani pe langa ceea ce faci deja – se presupune ca nu (prea) mai faci si de aia ai nevoie de ajutor. Trebuie doar sa te organizezi putin la facturi.

 3. Evident ca nu persoane, nici daca le-ai da tu la liber, tot n-as apela…stii tu..mai mult de 3 in acelasi “borcan” se schimba incadrarea 🙂

  Mecanismele/idea insa….asta ar fi interesant

 4. Păi mecanismele ți le spune orice contabil că e schema de ajutoare de anul ăsta. Variațiunile țin de cum aplici. Unii aplica pe date corecte și nu mai dau înapoi, adică au muncit ceva cât de cât legal/ cinstit, dar s-au cam saturat, alții nu au nici aia și merg pe fals și uz de fals .

 5. Din punctul meu de vedere..este cam mica suma sa merite asta…desigur ca incearca sentimente contradictorii..pe de o parte ma astept sa fie o criza puternica pe de alta…parca nu le-as face asta.(cred ca am softul romulan virusat).
  In alta ordine de idei,ce scrisoare ai primit? Cumva o chestie prin care sa ii anunti daca iti mai desfasori activitatea sau ai aceeasi adresa? Aia se ttimite anual, se poate raspunde online si costa 13 lire parca..

 6. Din punctul meu de vedere..este cam mica suma sa merite asta…

  Si din punctul meu de vedere, n-am de gand sa le cer astora vreun ajutor, nici macar ceva legal.

  Era in survey-ul ala si un set de intrebari cu privire la punctele de lucru si adresa, ceva intrebari cu privire la numarul de angajati si numarul de ore prestate pe saptamana, daca a firma are activitate sau e suspendata…

  Legat de 13 lire, mi-a cerut contabilul suma asta daca vreau sa depuna el nu stiu ce informare in numele meu – sper sa nu fie aceeasi chestie ca deja am facut efortul de a o completa eu, caz in care imi vreau banii inapoi, lol 🙂 .

 7. Serios..platesti contabil in uk?? De ce?? Au cel mai usor si prietenos sistem de depunere a declaratiilor fiscale din lume cred..1 data pe luna depui prin soft plata salariilor,la 3 luni tva si la an corporation tax…

 8. 1) Nu vreau sa ma ocup de asta.
  2) Firma nu are sediul social la mine acasa, ca nu vreau asta, are sediul la firma de contabilitate si e inclus in pret.
  3)Pentru cazurile in care apar chestii mai deosebite pe care nu le stiu si nu am timp de futut sa citesc si sa interpretez chestii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.