Cu neamtul prin Paris

Pe final de tot mai am  o singura dezvoltare de facut si ma toot tarasc dupa consultanti sa-mi spuna ce dracu vor , dar nu prea mai are nimeni chef. Numa’ mie nu-mi vine sa las chestia asta deschisa ca pe un cadavru pe o masa de morga.  L-am deschis , acum tre’ sa-l inchid , ca se impute.

Si d-aia  am stat ca prostu’ pana pe tarziu , doar cu-n coleg francez , de m-a prins weekendul in Paris cu temele nefacute , de n-am stiut ce sa-i prezint sotiei si unde s-o duc.

Heh, daca ar fi venit in Bad Rothenfelde as fi stiut, ca acolo am stat 6 luni si erau 3 restaurante “de top” si doua mai junk asa. Gen astea toate. Dar asa…

Oricum , azi venii un coleg neamt cu  care lucrez . Facuram noi ce facuram ,iar pe la 5 il aud pe asta:

-Hey, what about leaving?

Ma uit la carca de munca si-l intreb stramb la fata:

-Mmm, what about it?

-Well , when do you plan to leave?

-I have to leave on Thursday , I am staffed out.

-Today, nerd! At the hotel….

-Umm, I don’t know…

-Ok, if you don’t know , let me tell you: At 6 sharp we leave!

Ma uit la el dintr-o parte  cu-n fel de : “ba tu-mi dai de munca o carca si-apoi ma intrebi de plecat”. Si-i zic:

-I can’t finish all this shit till 6!

-Fuck it ,then! Have you visited  “Sacré-Cœur“?

-No, should I ? I mean I have read about it… Where is it.

Gen , chiar n-aveam pofta sa ma duca asta prin capatul alalalt al Parisului….

-Well, there’s about 10 minutes of walking from the hotel to Montmartre ?

-Walking you say? ( Imi pare rau nevasta….) Which direction?

-Obviously not the ones you took already. At 6 sharp we  go!

Mna, mai scrisei eu niste linii de cod pana atunci, ma gandii ca poate uita , dar nu e loc cu asta.

Ajunseram la hotel. Vazui ca inca ploua  ( voi scrie un post despre asta si main , ca n-am dubii ca va ploua si atunci), ii spusei vacii de la receptie ca tot ploua si plecaram amandoi spre Montmartre.

Si-mi zice omul:

-You will see there’s a bit of a different Paris there. Unlike here.

-Ok.

Si continua, calm si natural.

-You may have noticed by now , that the road from Train Station ( Gare Du Nord) to the hotel passes through Africa. There’s so many black people. Looks like  not even Europe anymore.

Iar in timp ce mergem , printre negri, in pula mea,  continua ca o floare:

-Look at these people , most of them are black , they are not from here! French people are really tolerant, you see.

Omul vorbeste  asa de relaxat in timp ce eu ma uit sa nu se suie vreunii calare pe noi. Bine , presupun ca esti mai relaxat cand ai asa  1.90 metri , chiar daca 50+ ani. Sau plm. Dupa care supralicitez:

-Well yes, Germany-s a bit different.

Iar el raspunde:

-Clearly! You may tell which are the locals and which are foreigners :D.

[Va suna rasist? Mie nu. Stiu ca in multi-culti , o asemenea discutie e cel putin tabu , dar sincer , mi se rupe. E cat se poate de libertarian . Da, sunt constient ca e posibil sa superi pe carev si sa-ti iei vreuna in mufa, dar asta e , libertatea costa]

Dupa ce trecem printr-un catun mai de ghetto asa, in timp ce omul imi explica mai ceva ca un ghid cum e treaba cu carciumile cu strazile si istoria locului , iaca se vede Catedrala.

DSC_0388

DSC_0390

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Catedrala , din departare pare banala, dar odata ajuns in fata ei , realizezi cat de misto e , si ce vedere frumoasa ofera orasului. Neamtul zice ca se vede mai bine decat din Eiffel , in care n-am urcat si nici n-am sa urc ca n-am inebunit sa stau cu orele la coada. Despre asta voi scrie alta data.

Vederea:

DSC_0391

 

 

 

 

 

2.

DSC_0393

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma baga omul in biserica, imi arata indispensabilele masini de presat amintire cu catedrala pe mondezi, ceea ce  ne confirma amandurora ce inseamna crestinismul si cu ce bani s-au construit monumente ca asta.

Ma mai duce pe niste stradute misto unde imi explica ce mi e p-acolo, timp in care spune de min im 3 ori   “here in Germany” , referindu-se la Paris. La un moment dat ii atrag atentia ca suntem in Paris si nu inteleg ce inseamna  expresia lui. Imi zice ca a uitat si ca imi dau eu seama ce vrea sa spuna.

Realitatea e ca imi dau seama , dar asta e , Germania a pierdut razboiul ala.
Mai mergem in jos pe niste stradute. Imi spune istoria locului. Nu retin nimic , dar mi se pare foarte cool ca o stie. Imi arata un restaurant , mai random asa. Intram si ne asezam la masa.

DSC_0406

 

 

[Nota pentru IM] In circa 2 microsecunde ni se ofera meniu. In 3 minute , cand ridicam capul din meniuri, suntem intrebati ce dorim.
Asta isi ia o salata, eu am un fetish cu rate (ducks, se stie, come from the trucks). In doua minute vine paharul meu de vin alb de Burgogne si berea neamtului. Il intreb odata daca nici in Paris nu bea vin. Mai zice ceva de “here in Germany”. Observam un ceas divizat in 100 de unitati , pentru ceva motiv. Cat facem misto de logica frantuzeasca , vine si mancarea. Nu pun poze (desi am ) , dar buna. A si da, se stie ca nemtii platesc nemteste – in Germania . Bine , acolo ti se aduce factura separata pentru fiecare persoana , daca o ceri. Cand ieseam cu francezii , asa face si asta . Aseara era gen :
-We’re in France, split in half?
– Fine…
Pe urma cica tre’ sa vad neaparat “city of love” , si ma duce la “Moulain Rouge” , pe strada cu toate sex cluburile alora…un fel de Stefan Furtuna. Trecem pe langa negri care se vaita in soapta:
– Co-ca-ine, Co-ca-ine.
Ma indoiesc ca au d-aia buna si ii spun si astuia ca poate e cazul sa ne miscam mai repede , ca n-am chef sa cumpar marfa proasta de la dependenti. Da, astia chiar arata a utilizatori , dar nu de cocaina, la cum se vaita. El tot imi spune cum aici poti cumpara de toate si cum negrii au orice de vanzare. Ai dracu’ negri. In timp ce mergem printre ei. Il intreb:
-Aren’t you afraid that these guis may not like what you say?

DSC_0413

-No , it’s fine now. And they have to understand english first. I doubt they can speak more than french and whatever native language they have. I was here last summer and I went into a german bar for the world cup match Germany -Algeria. They lost. When I went outside I was shining. But then I’ve seen all the surounding city painted in white – green and all streets full of black people. And they saw me. Then I was afraid. I would have happily pretended to be something else, even Dutch , if the case.

Imi dau seama ca pe tot drumul nu ne-am oprit la niciun semafor rosu. Si il intreb:
-Shouldn’t we stop for red light?
-No , not here. This city is color blind . Red is just informal. But I have to remember that red is law when I get to Berlin.
Iar apoi concluzioneaza:
-When in Rome , we do as romans!

Imi pare oarecum rau ca am fost “singur” saptamana trecuta. Interesant sa te intalnesti cu un om care sufera de acelasi deviatii de comportament dar care se manifesta zambind …

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments