Credința în Sfântu’ Covid

Scriu articolul ăsta fix să dau cu el în facebook, că sunteți mai mult de-o mână de amici, prieteni și mai apropiați care nu credeți în covid.

Eu știu de ce nu credeți, dar voi nu.

Mai toți vă văitați ( chiar și ăia care înțelegeți niște lucruri) că școala nu e bună, că învață copiii chestii inutile și care nu le trebuie.

Școala e acolo să te facă să gândești și să te facă familiar cu niște noțiuni. Sigur că cei mai mulți dintre voi v-ați tocit lecția, v-ați luat nota și v-a durut în bască mai departe.

Lucru care a fost greșit, că nu v-a ajutat nimic, una la mână, că adevărul nu stă în cărți pentru că, sau dacă e scris acolo.

Cărțile trebuie să-ți deschidă un spațiu și o metodă de a înțelege spațiul ăla de informații, dacă gândești. Astfel ca atunci când cine spune ceva să poți distinge singur dacă logica a ceea ce spune el are găuri, sau chiar are șanse să fie ceva informație utilă, dincolo de cuvinte.

Dar nu puteți face asta, pentru că nu înțelegeți ce-i ăla virus, ce-i aia metodă științifică, când un lucru e probabil, posibil și de ce, sau de ce nu. Și nici nu poate nimeni să vă facă să înțelegeți acum lucrurile ăstea mai devreme decât o s-o facă virusul.

Treaba asta cu educația e că oamenii educați reușesc să priceapă și concepte care trec dincolo de intuitivul colectiv, de ”școala vieții”, pentru că sunt antrenați în asta.

Faptul că voi alegeți să credeți preponderent explicații retardate din surse necalificate e de înțeles din doua motive.

  1. Nu vă poate explica nimeni intuitiv, la nivelul vostru de înțelegere, care-i situația, nici măcar în mare, că exact-exact nu este foarte clar nici la nivel științific, dar în mare, cât să fie util poporeanului, da.
  2. Gramada de explicații pe care o puteți accesa ușor, atât în sensul că-i popularizată peste tot, cât și pentru că-i ușor de înțeles de către voi, e construită într-un cadru simplu, intuitiv, pe care îl puteți cuprinde cu mintea fără să aveți cunoștințe de biologie, genetică, sau matematică, atât că-s fie doar greșite, fie rău intenționate. Și nu vă puteți da seama de asta tocmai pentru că nu aveți cunoștințele necesare.

Din păcate, nu am o soluție pentru voi, e ca și cum ai încerca să-l înveți despre Big Bang pe cineva a cărui singură sursă de educație e slujba de duminică de la biserică. ”Dumnezeu a făcut lumea în 7 zile și gata.”

Orice altă teorie trebuie să vină din cadrul lui de referință pentru a fi validată de modul lui de gândire. Orice aglomerare de quarci și leptoni, trebuie să fie explicată ca fiind de mâna domnului, pentru a fi luată în considerare. Altfel nu are sens.

Dacă pentru voi nu-i mare lucru de făcut, gândiți-vă doar la copiii voștri. Nu-i vorba de covid, e vorba că atunci când vor fi la vârsta voastra ar fi foarte bine și pentru ei și pentru copiii lor și pentru lume, dacă ar fi mai educați decât voi și dacă ar fi capabili să discearnă singuri cum e bine folosind surse mai calificate și mai credibile de informare decât meme-uri, articole de la partid ( oricare), postări de la persoane influente ( vedete) care n-au habar ele pe ce lume trăiesc și-s mai inculte decât o cizma, și articole de propagandă având ca scop subminarea încrederii în institutiile naționale și europene – toate ălea care vin de la Sputnik.

Problema voastră o veți descoperi când va trebui să credeți în Sfântu’ Covid de nevoie și să vă rugați fie la el să vă lase în pace, fie la vreun Dumnezeu să vă scoată din mâna lui.

Faptul că voi alegeți să nu credeți într-un virus vă dă impresia că dacă nu credeți în el, sau dacă-l ignorați el nu este prezent. Lucru care-i demn de desene animate, ați văzut cum merge Bugs Bunny pe aer după ce s-a terminat stânca și n-are nicio treabă până se uită în jos.

Problema e că atunci când se uita cade și-și rupe picioarele. Și că ăla e doar un desen animat, iar în realitate unui virus nu prea îi pasă dacă credeți voi în el. De fapt, îl ajutați fără să vreți, că orice organism viu are ca scop primar să se reproducă și să rămână în viață, cum ar fi oamenii, de exemplu.

Dacă nu credeți nimic din ce nu experimentați voi, singurul moment în care veți crede în virusul ăsta va fi atunci când veți fi deja bolnavi. Iar în punctul ăla nu vă mai ajuta la mare lucru, că-i deja, ori la bal or la spital, sau dacă sunteți printre ghinioniștii ăia 3-5%, la morgă.

Niciun virus nu are intenția să inerentă să ucidă, doar mecanisme de a se propaga, replica și supraviețui, care pot intra în conflict cu omul și cu sistemului lui imunitar.

Dacă să zicem că credeți în covid doar când o să vedeți voi cu ochii voștri primul om bolnav de virus, poate să fie cam târziu, că dacă-l vedeți voi, probabil ați fost expuși și nu veți putea face nimic pentru voi, poate veți încerca să faceți ceva pentru prietenii voștri, să le spuneți și lor. S-ar putea să nu funcționeze foarte eficient așa.

În momentul de față 4 persoane pe care le cunosc direct au experimentat sau experimenteaza simptomele virusui. Din fericire n-a murit niciuna. Cum ar veni, cu toate că sunt la mare distanță de ele, pot spune că virusul e la distanță de un contact de mine. La fel și de unii din voi, că ne cunoaștem fiecare cu fiecare.

Dacă aștepți să moară cineva ca să crezi că virusul ăsta poate provoca moartea înseamnă că va trebui să moară un amic, sau un vecin, în cel mai bun caz, până o să crezi tu.

La cum merg lucrurile eu m-am împăcat cu ideea. Din moment ce cunosc deja 4 oameni care probabil s-au îmbolnăvit, iar lucrurile nu vor evolua spre mai bine imediat, numărul ăsta probabil se va dubla in 2-3 saptamâni, încă o data în încă două săptămâni și dacă nu se schimbă nimic în mentalul colectiv tot așa. La un moment dat voi ajunge să cunosc 20-30 de oameni care au luat virusul. Poate voi fi unul dintre ei, că dacă nimeni nu consideră să dea vreun fel de importanță, fiecare dintre noi se poate proteja doar într-un mod limitat. În punctul ăsta statistic vorbind, cineva dintre cunoștințele mele e probabil că va muri. Sau poate voi fi eu. Poate am noroc, poate nu, statistica nu e personală și nu are preferințe subiective.

Ce vreau să spun e că faptul că știu și înțeleg eu mai multe lucruri decât voi, nu-mi e de mare folos. Nici dacă mor io, nici dacă muriți voi, că nu mi-aș bate capul să vă dau mesajul ăsta, dacă nu mi-ar păsa câtuși de puțin.

În punctul ăsta vă spun doar să vă pregătiți, că nu prea cred că puteți să mai schimbați mare lucru nici dacă de mâine purtați mască, luați metri și alte măsuri de precauție. Pur și simplu sunt prea mulți oameni care nu cred în nimic.

În final vreau să vă bag una mai siropoasă cu teoria conspirației. De ce vă e mai ușor să credeți că virusul e o poveste inventată de Oculta Mondială, Bill Gates, sau dracu mai știe cine, ca să pună botniță și să vă livreze cipuri prin vaccin, decît să credeți că Oculta aia Mondială, sau Bill Gates chiar vor să vă omoare cu virusul ăsta nou, de exemplu?

Foarte probabil din lene și ignoranță, pentru că nu presupune să faceți nimic, este la modul ”i-ați prins voi cu minciuna pe ăștia, voiau să vă facă dar nu a mers. ”.

În al doilea trebuie chiar să faceți niște lucruri lipsite de sens pentru a vă proteja viața. Cum ar veni să vă spăiați pe mâni și să pastrați un pic distanța nu vă trăznească ăla din fața voastră niște duhoare de murături în bot.

Comentariile sunt închise că nu e nimic de zis.