Probleme de partid și probleme ”la noi”

Au scos ăștia de la Recorder un reportaj bun, acuma că e campanie electorală, care trage cu căcat în PNL și le arată, practic, românilor că ăștia sunt tot ca ăilalți. Ceea ce e corect. Dar reportajul nu e bun pentru ce credeți voi.

Drama personajului principal, expusă aici, este ca el, un profesionist care și-a câștigat poziția prin concurs și și-a demonstrat valoarea prin muncă, a fost înlocuit din funcția de conducere printr-o decizie politică și a fost, prin asta, supus unui abuz și unei umilințe personale față de familia sa. Și vrea acum, după ce s-a declarat învins, prin demisia pe care singur a scris-o, să mai bage o fisă și să-și repereze onoarea. E mânjit de ”Miorița” peste tot.

Și mai intră acolo niște aprecieri cu privire la lipsa de competență a noului director și niște aspecte fataliste cu privire la barajul dinsusul Odorheiului, care vai doamne, e un drob de sare administrat fără competență profesională. De ce? Nu e clar, că dumnealui e încă acolo pe poziția de expert, iar directorul îi spune pe înregistrare că se bazează pe el, profesional vorbind.

Nu contest ce arată reportajul cu privire la manevrele politice, nici nu-s de părere că-i tocmai OK să fie așa. O parte din mine spune că genul ăsta de politruci ar trebui să fie șterși din istorie. Dar nu are cine s-o facă, că voi tot alegeți din ăștia dar aveți pretenția să fiți conduși de alții.

Pe de altă parte, politic vorbind, e dificil să implementezi strategii și politici în teritoriu, dacă directorii nu ascultă decizia politică, chit că poate profesional au argumente în nesupunerea lor. Managementul eficient nu se face cu middle management independent. Mda, sună urât, dar asta e situația.

Dacă ai dat o dispoziție ea trebuie să fie impusă , iar oamenii responsabili să o facă trebuie să poată da socoteală. Dacă fiecare șef de direcție se poate propti in lege, poate spune că el își face datoria neimplementând directivele- NU POȚI ca guvern să îți impui politica. E atât de simplu.

Domnul în cauză spune că dumnealui nu e membrul vreunui partid politic și insistă că nici nu vrea să fie. Și îl înțeleg pentru asta, cam din aceeași perspectivă mă uit și eu acum. Nu vreau să fiu la mâna nimănui, nu vreau să iau decizii politice și vreau să fiu pe pula mea. Drept care, în meseria mea eu pot fi expert sau consultant, cum ar veni, în cazul acela, un inginer șef , cu orice grad profesional, funcție care nu i-a fost negată, ba i s-a păstrat și salariul.

Doar poziția de management, nu cea de expert, e condiționată de apartenența, sau obediența politică. Și e de înțeles. Că managementul nu prea poate avea neutralitate. Ministrul Mediului e răspunzător de ce se întâmplă la Apele Române.

Eu, dacă aș fi ministrul mediului, nu aș accepta să am ca șef de direcție regională un expert care-și proclamă independența și neutralitatea. Că curul meu e în joc la orice dispoziție nerespectată, iar eu nu accept să port responsabilitatea acțiunilor unor oameni care nu mi se subordonează.

Da, l-aș accepta pe domnul în cauză pe poziția de expert. Pentru că poate fi ignorat în procesul de luare a deciziilor, cu suportarea consecințelor, de către management ( sau nicio consecință, dacă vorbim de politică), dacă deciziile sunt proaste.

Iar dacă e așa și cad capete, nu va fi capul expertului care cade, câtă vreme el e acoperit profesional și a raportat corect. Va fi capul meu și mi-o asum. Dar dacă trebuie să cadă capul meu pentru am un șef de direcție regională care face ce vrea pula lui, că e el expertul din pantaloni, ei bine chestia asta e inacceptabilă.

Prin urmare, întrebarea e simplă :

Cine își asumă responsabilitatea publică a implementării politicilor guvernamentale și a programului de guvernare în teritoriu, pe partea de mediu și Apele Române? Domnul Ianculescu, sau partidul aflat la guvernare? Ca dacă e vorba de partidul aflat la guvernare, atunci partidul cam trebuie să poată măcar valida, dacă nu să aleagă echipa de management.

Noi, ăștia care lucrăm în privat, înțelegem mai ușor cum e cu treaba asta. Nu contează cât de expert sunt eu, boss. Pentru management și leadership nu-i nici pe aproape de ajuns să fii expert competent.

Iar domnul în cauză, îmi pare rău s-o spun, că sunt foarte mulți oameni competenți care cred altfel, nu pare să aibă capacitatea necesară pentru a gestiona poziția aceea. Probabil de aia l-au și atenție! – făcut să-și dea demisia.

Urmăriți reportajul, că aici e partea cea mai tristă. Nu se spune nicăieri, nici dumnealui nu se plânge de asta, că l-au demis cu japca, că i-au evaluat prost performanța profesională – COAIE, l-au INTIMIDAT să-și dea demisia.

Sigur, nu e fair-play, cred că e și ilegal într-o oarecare măsură – dar dumnealui și-a scris singur demisia, a avut un timp de gândire, lol, la auzul unor amenințări destul de vagi: ”să nu înceapă cu altele”.

Mie asta-mi sună a o pălărie mult prea mare pentru capul său, pe care domnul în cauză a mirosit-o. Că n-a vrut să înceapă cu altele și a ales calea ușoară. Demisia și mă plâng pe urmă, cu handicapul la vedere, tipic românesc. Nu, nu a pierdut lupta, a abandonat lupta și dup-aia…

Dar de ce să nu înceapă cu altele? Funcția asta presupune o anumită tărie de caracter și o capacitate de negociere pentru a împăca voințe politice și a face ca argumentele tehnice să fie acceptate și acceptabile pentru factorii politici, nu e despre calculat rezistența barajelor și înălțimea lamei de apă deasupra unui oraș când se rupe un baraj. Cu asta se ocupă niște pulifrici de ingineri, unii ca mine, de exemplu. Și iau bani buni pentru asta.

Valori pe care domnul în cauză nu le are din start, iar noi vrem să promovăm ( deja lăcrimați la linkul pe care vi l-am dat pe facebook) astfel de oameni în poziții de leadership și management. Ăștia nu vă pot conduce nicăieri, nu pot lua singuri decizii, nu pot rezista la presiuni și la șantaje, dacp nu stă cineva lângă ei să le asigure spatele și să le șoptească la ureche replicile de șmecherie, când se pierd cu firea.

Deja mi-a pus cineva, mai demult, în alt context, întrebarea care vă stă acum pe buze și o să răspund aici. Era ceva la modul : Tu ce-ai face în situația aia, tu crezi că ești mai breaz?

-Nu știu. Știu că eu dacă îmi dau demisia e că nu mai vreau să lucrez acolo, necum să mă trag pe cur pentru publicitate electorală.

Știu că dacă copiii mei și muierea se uită la mine să fiu bărbat și să reprezint lucrurile în care cred, nu mă cac în pantaloni să-mi dau demisia ( fără măcar să-i consult) , să aflu pe urmă că-s dezamăgiți, că credeau că au un barbat în casă, când de fapt au o pulă flască. Din contră, aș lua în considerare să-mi dau demisia, dacă copiii sau femeia m-ar trage de mână că-i cazul să mă gândesc și la ei, nu să mă gândesc doar la orgoliul meu personal. Asta aș înțelege și m-ar durea în pulă de-un post de director sau de soarta țării sau a Odorheiului Secuiesc, în comparație cu ce-i important pentru familia mea. V-aș lăsa să vă înecați în barajul care se revarsă, dacă grija voastră nu intră în planurile familiei mele.

Altfel, dacă-i pe amenințări, nu vreau să-mi sune discursul ca al Danei Budeanu, dar domnul în cauză are o alură de mafiot cu gleznele goale. Încă din tinerețe eu am luat în bot amenințari mai clare decât ”să n-ajungem la altele”, unele sunt în dosare pe la IGP, de mai multe ori am și ajuns la altele și mă cam lasă rece aroganțele unor politruci obezi.

Serios, m-ar fi apucat răsul la genul ăla de amenințări, îi scoteam afară în șuturi pe ăia. Și după aia mergeam la șeful de la partid, sau la șeful care i-a trimis p-ăia și aveam o discuție cu el, dacă voiam să ocup poziția aia.

Ca să mă lămuresc despre ce e vorba. Că adică de ce cred ei că eu nu-s bun să duc la îndeplinire politicile statului. Unde e problema.

Iar de-acolo decideam dacă trebuie să fim prieteni, sau dușmani, sau îmi bag pula în jobul lor.

Aaaa, n-ai numărul ăluia care contează, sau nu se face, sau ți-e frică să ai o discuție ? Marș, mă, acas’, atunci, că genul ăsta de joburi nu-i pentru cățelandri.

Ori ești un lider pe bune, ori ești omul liderului. Nu se poate altfel.

Singura problemă pe care o văd in tot reportajul ăsta e că ăștia de la PNL au pus în loc toot un Terchea-Berchea, tot o coadă te topor care se ofilește iute în fața presei, pe cineva să țină loc de lider. Aia e, presupun că și la ei se manifestă aceeași lipsă acută de leadership.

O notă de final: Transpiră grosolan faptul că un politruc poate obține o funcție de director cu o cerere de detașare de 6 rânduri, suflându-i-o de sub picioare unui expert care a muncit toată viața de până atunci pentru ea.

Parțial asta e urât, pentru că reflectă superficialitatea societății de azi ( nu numai din România) și lipsa unui sistem de valori consistent. Parțial derivă din neimplicarea socială și politică a societății – de tipul ” eu sunt expert, îmi fac treaba mea , nu ma bag în politică, nu mă interesează ce fac ăștia”. Eh – dificil când tu ești ăștia și lucrezi ”la stat”, nu? Eu pot să zic asta, dar până și eu am niște steluțe, că într-o măsură lipsa mea de implicare mă afectează și pe mine și-s nevoit să fac concesii. Că există un motiv pentru care copiii mei studiază în Anglia, nu în România.

Send to Kindle

11 Replies to “Probleme de partid și probleme ”la noi””

 1. Frateee! Cum ar fi sa imi dau demisia si sotul meu sa se inchida in camera sa planga doua saptamani si sa ma lase si bonus cu toate treburile? Nici macar nu ramasese somer, cum am inteles la inceput, nici nu i-au micsorat salariul, doar nu mai era director. Wtf???:)))

  Ca idee, eu sunt de acord sa nu se numeasca politic- sau barem sa spuna pe fata ca e politic si sa nu mai faca concursuri si detasari si sa se stie o treaba. Nu plimbi oamenii sa dea concursuri si dupa te razgandesti.

  Acum na, l-au amenintat ca ii fac controale peste controale care se traduceau pt el in enspe ore de munca pe zi. Sincer, apropo de “ce ai fi facut”, si eu mi-as fi dat demisia. Mai ales ca imi pastram acelasi venit.

  M-a mirat ca nu zice deloc unde si cum voia sa promoveze de tinea sa fie director pe acelasi salariu ca inainte, dincolo de efortul pt concurs. Adica sa fie director ca sa fie ce mai departe?

 2. Frateee! Cum ar fi sa imi dau demisia si sotul meu sa se inchida in camera sa planga doua saptamani si sa ma lase si bonus cu toate treburile? Nici macar nu ramasese somer, cum am inteles la inceput, nici nu i-au micsorat salariul, doar nu mai era director. Wtf???:)))

  Posibil sa fie mai multe detalii pe acolo . Gen nu stii unde lucreaza sotia lui, care-i contextul complet, etc.
  Pe de alta parte, se poate intampla, daca ai impresia ca te-ai maritat cu un alfa care lupta, face si drege si descoperi ca si-a atins limitele destul de repede. Plm.
  N-are treaba cu salariu and shit. Unele doamne au pretentii mai elaborate decat bani si un leagan pentru copii.

  Sincer, apropo de “ce ai fi facut”, si eu mi-as fi dat demisia. Mai ales ca imi pastram acelasi venit.

  Neinspirat. Adica ai fi servit ca unealta de sprijin pentru un politruc. Eu as fi facut altceva, daca as fi convenit sa-mi dau demisia.
  Imi dau demisia, cu acordul partilor doar daca plec AZI. Imi iau tot din birou si plec. Nici un knowledge transfer, nimic. Aveti coaie, faceti-o pasta, aduceti-va omul vostru competent, eu merg la privat, vad eu.
  La prima cerere de ajutor – salut, mi-am deschis SRL de consultanta pe hidro – tariful e 200 de euro pe ora, dau si spaga la partid, 10% daca trebuie, dar daca vreti orice de la mine, platiti la pretul meu, ca nu v-a convenit sa ma aveti angajat.
  Asta DACA esti ATAT de calificat cat te pretinzi, stii tot ce te lauzi si esti omul care tine barajul nu stiu care sa nu se reverse peste oras. Daca esti ATAT de important poti si trebuie s-o joci pe asta. Daca nu, gargara.

 3. Cei de la PNL au zis ca tipul in cauza a luat concursul pe pile( a avut raspunsurile). C-ar fi nepot sau ceva de pesedist. Nu stiu daca-i adevarat dar parca s-ar explica demisia asa

 4. Anul asta mi s-o propus sa ma angajez la fostul loc de munca sau pe la primarii, in functii de conducere, pe modelul ca oamenii de prin primiariile cu care am colaborat au fost foarte multumiti, ei au dat comanda si io am dus tot procesul pana la capat, chiar daca erau si sarcini care nu tineau de atributiile mele, da’ le stiam bine incat nu suportam sa-i vad pe altii ca se chinuie.

  Nu consider ca as fi expert in domeniul de activitate, cred ca ma achit de sarcini intr-un mod decent si cam atat, da’ mi se pare ca-i al naibi de greu sa mai gasesti pana si oameni decenti pe care sa-i bagi pe functii prin institutiile statului.

  Sau poate-s defect io si nu vad lucrurile cum trebuie.

 5. Cei de la PNL au zis ca tipul in cauza a luat concursul pe pile( a avut raspunsurile).

  Cei de la PNL se pot injosi la orice declaratii vor ei. Cata vreme nu poti proba ceea ce spui si-o faci din partea unei organizatii politice/ publice, e o dovada de lipsa de bun simt. Practic, invalideaza orice sistem de valori. Ma doare un pula de declaratiile lor pe tema concursului, cata vreme ei au adus un om pe post PRIN DETASARE. Nu prea au autoritatea sa vorbeasca de “a luat examenul pe pile”. Cum am zis, ar trebui stersi din istorie.

  C-ar fi nepot sau ceva de pesedist.

  Si ce? Si eu am rude membri PSD. Deci practic sunt ceva de PSD-ist . Intr-o gargara spalatoare de cadavre prin cine stie mi s-ar putea imputa asta.

  Cand vii si sustii o afiliere tre’ sa mergi mai departe cu asta. Eu nu zic CA NU E.
  Insa omul si-a exprimat destul de clar independenta de orice partid politic si cata vreme nu se poate dovedi o afiliere practica, formala sau informala, nu prea e OK sa te legi de faptul ca “n-are origini sanatoase”.

  E de la scoala de propaganda – bagatelizare si ducere in derizoriu – ho, ma, ca si el e la fel ca noi, mai rau chiar.

  da’ mi se pare ca-i al naibi de greu sa mai gasesti pana si oameni decenti pe care sa-i bagi pe functii prin institutiile statului.

  Pai pune-ti intrebarea simplu: Tu te-ai duce, sa stai de futaiuri din astea, cand stii ca oricum vin la tine ca independent si te platesc oarecum cinstit pe munca prestata? Si de aici ai raspunsul.

  Daca tre’ sa lustruiesti o gheata sau dai o spaga, mai bine o faci din postura de extern decat dinauntrul regimentului, ca atunci o faci din obligatie.

 6. Barajul se descurca si singur, se pare ca a fost facut cu rationament : https://www.limnology.ro/water2010/Proceedings/61.pdf

  Asa e peste tot… Pai la ANCOM cum au modificat legea si au eliminat incompatibilitatea data de apartenenta la un partid politic pe timpul exercitarii atributiilor de la ANCOM? Ba mai mult nici nu se mai cereau studii in domeniul telecomunicatiilor… marca Ciodache, cu dedicatie pentru Grindeanu & PSD team.

 7. Barajul se descurca si singur, se pare ca a fost facut cu rationament

  Nu stii niciodata cand o ia la vale si e nevoie de un director competent ca sa calculeze pana unde o sa le-ajunga apa. Si dupa aia sa masoare, evident.

 8. Haha, ce zici tu suna foarte bine, dar nu cred ca era nici pe departe atat de neinlocuit. Iti dai seama din cum a pus problema. Daca era asa spunea “doar eu stiu sa proiectez x, eu am marit eficienta cu 40%, eu am salvat de la o situatie critica cand s-a crapat bla bla bla”, nu ca are facultate in domeniu si ca a lucrat de la inceput acolo.

  Nu ca ar trebui sa fie musai geniu – e un om competent probabil si atat. Mult mult mai mult decat poate zice actualul director.

  Povestea aia ca “a luat pe pile” mi se pare asa, ca s-au impuscat in picior singuri. :)))) Cum sa declari asa ceva?

  Pai cine era la guvernare cand s-a dat concursul, nu ei? Si pile ale cui? Ca de la pnl, a dat omul nume si prenume. Astia doar “de la psd” – de la bau-bau.

  Si ce logica e asta, vezi ca unul a luat pe pile si in loc sa faci flagrant, sa deschizi ancheta, baaarem sa ceri reorganizarea concursului, te apuci si trimiti pe careva prin detasare?! :)))

 9. Pentru cei ce nu știu, la concursurile alea nu prea ai nici o șansă dacă nu știi întrebările și răspunsurile sau copiezi cu nerușinare. Practic de când sunt anunțate și până trebuie să te prezinți acolo nu ai timp să înveți tot ce ți se cere, chiar dacă ai experiență profesională vastă în domeniu. Chiar și un contabil va fi copleșit de legislația pe care trebuie să o știe pe de rost și care nu e numai pentru contabilitate – da, la concurs trebuie să scrii frumos așa ca în lege, nu că ce ai înțeles tu.

  Mulți oameni capabili și a căror experiență ar fi benefică pică cu brio concursul ăla. De asta e încă ușor să pui pe cineva anume pe un post, chiar dacă e concurs, din cauza modului în care se desfășoară concursul. Problema nu e neapărat că toate concursurile sunt „cu dedicație”, ci că toată procedura e veche și lipsită de orice sens practic. Depinde și de cine trage sforile, poate fi și cazul fericit în care ajunge pe pile un om capabil – dar e mai rar, pentru că oamenii capabili, exact cum zice Cătălin, cam fug de posturile astea. Concluzia e că indiferent dacă ești pilos sau, de concurs cam treci pe nașpa.

  @0040: a fost făcut cu raționament? no șit Sherlock! Un baraj + lac de acumulare se urmăresc în timp, se întrețin și se folosesc. Volumul de apă acumulat variază, uneori trebuie să prioritizezi folosințele, iar viiturile și atenuarea lor diferă, nu e niciodată la fel. Nu cred că e locul în care să scriu ce e ăla un grafic dispecer sau deciziile pe care trebuie să le iei, sau raționamentul după care a fost dimensionat lacul de acumulare – e ca la cutremure, o bază statistică și o estimare care în realitate uneori e complet altceva.

  Da, conducerea și coordonarea cu tehnicul necesită competențe diferite. Din păcate în România au fost promovați inginerii, care rar sunt conducători/coordonatori buni.

 10. Pentru cei ce nu știu, la concursurile alea nu prea ai nici o șansă dacă nu știi întrebările și răspunsurile sau copiezi cu nerușinare.

  Am mai auzit placa asta si am cunostinte a caror competenta o cunosc si au luat examene din astea pe bune si in fata unora care aveau pila si raspunsurile “pregatite”. Atata ca nu le-au permis sa copieze. Au facut obiectie formala.

  Mai mult de cat atat am vazut la un moment dat un examen din asta de post la stat la o anume specializare la care nu-s expert si am raspuns “de trecere” fara sa cunosc bibliografia si tematica de dinainte. Aia care au participat n-au trecut si s-a mai dat o data.

  Asa ca sunt rezervat in a admite asta, presupun ca depinde de la caz la caz si de ce inseamna pentru fiecare ” nu ai nicio sansa” si “nu ai timp sa inveti”.

 11. “Ovidiu Ianculescu si-a inaintat demisia, conform legii, la Administratia Bazinala de Apa Mures, respectiv directorului din acea perioada, Cristian Bratanovici”
  ——————————————
  “declaratiile lui Ianculescu nu fac referire si la perioada 2017-2019 cand acesta a ocupat functia de inginer-sef al SGA Mures, fara un concurs sustinut in acest sens si in urma numirii sale de catre Directorul ABA Mures de la acea vreme, Cristian Bratanovici
  “Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a vicepreședintelui PSD Mureș, BRATANOVICI CRISTIAN, la data faptei director general adjunct al Administrației Naționale Apele Române”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.