De care nu vă interesează nici cât negru sub unghie pe voi ăia din România – nici nu are de ce, serios – da’ mă interesează pe mine, doar pentru că trebuie să le fac setup-ul în SAP și am descoperit niște patternuri de comportament interesante.
De la 1 ianuarie aștia vor sta cu curul în două bărci. Aia europeană, care le dă dreptul la produse din Uniunea Europeana fără taxe vamale și la TVA intracomunitar ( eu cu setupuri din astea mă ocup, nu probleme de migrație și HCM ), pe de-o parte fac încă parte din UK și dacă mărfurile trec balta pe insula cu Anglia, Scoția și Țara Galilor ele trebuie vămuite. Pe de altă parte, mărfurile ( servicii și produse) transmise din GB în Irlanda de Nord trebuie permise. La fel și mărfuri ( produse sau servicii) care vin din irlanda de Nord și originare acolo.
Bun, ăsta e contextul. Acuma, pe contextul ăsta eu trebuie să introduc o categorie noua de numere de taxe , pe care SAP a introdus-o recent, rezonabil sub codurile Marii Britanii, se numește GB6, dar nu contează. Cui îi pasă, e vorba de nota asta.
Eu am discutat cu ai mei pe 6-8, SAP a scos nota pe 9, dar nu asta e important.
În discuțiile inițiale ăștia au zis că vor un cod de țară nou, în care să creeze o categorie de taxe nouă, conform specificației UE .
Eu le-am spus că le creez tipul de taxă dar am să-l pun în țara GB, că Irlanda de Nord e încă parte din GB. Nope, nu există – vor cod de țară nou, vor regiunile din GB mutate în XI ( nici măcar nu e un cod de țară ISO ăsta, ar trebui ceva de genul NI, cred) și așa rulează.
Am cerut clarificări de la managementul de business. Directorul e irlandez ( din Irlanda mare), iar celălalt e nord-irlandez. Ambii s-au pus de acord că, gata Irlanda de Nord nu mai e GB, țară nouă, ce nu mi-e clar? Eu n-am nicio problemă, le-am scos Irlanda de Nord din UK de săptămâna trecută, că eu nu-s conțopist d-ăla care doarme pe hârtii; țac-pac, în două ore aveau oamenii țară în sistemul de test să se joace cu ea.
Nu mi-a fost clar ce părere au ăia cu business-ul din GB, de care ei aparțin, de fapt. Ăia au o altă părere și a început un pic de politică pe temă.
Azi le-am prezentat și nota SAP + argumentele tehnice pentru care e totuși mai bine să nu adăugam o țară nouă, lăsându-le pe ălea de conveniență personală, sau de ordin politic.
NU EXISTĂ. Au decis. În compania suedeză despre care vorbim, Irlanda de Nord va fi țară separată. Preambulul e pentru a seta un context la ce-am de zis, de fapt.
Am observat însă inevitabil optica irlandezilor și a englezilor pe temă. Ceea ce mă pune un pic pe gânduri, după o discuție politică, cu un prieten, purtată în jurul unor beri.
Motivul pentru care Irlanda de Nord e acum parte din UK e că după ce toate țările bogate din vestul europei s-au retras de prin colonii , la impulsul SUA, (care le-a acordat asistență in WW2 și post război cu niște condiții cu privire la dreptul de autodeterminare al popoarelor, care bineînțeles îi avantajau pe ei să devină mai puternici – treaba aia cu națiunile care au nevoie să li se instaleze democrație v.1.0 – temă pe care au avut oaresce fricțiuni cu Europa de Vest ) , UK au fost un pic mai rezilienți cu privire la asta, în mod special, n-au vrut să dea drumul nord irlandezilor din mână. Bine, de ceva vreme nu mai guiță nici ăștia pe temă mai mult de formă, că li s-a băgat în gură o țâță din care curg bani și beneficii și câtă vreme o au p-aia, molfăie liniștiți, cum le e molfăiala amenințată, cum fac pula mare că ei sunt irlandeji și #neverforget IRA.
Mno, iar acum, vor-nu-vor, au să aibă niște fricțiuni pe temă , și în pula unora observ că se ridică iar fiorul naționalist, că ei sunt irlandezi și să nu care cumva să li se tragă iar linie și pula mea. NU E exclus, ca dacă, din cauza condițiilor economice precare să o sugă un pic pe partea de fonduri de la părintele adoptiv GB ăștia să guițe că ei vor în UE, că UE s-ar putea să aibă mai mulți bani de dat. S-ar putea, că momentan GB a aruncat cu bani în populație și companii ca nimeni alții, dar e posibil să li se termine benzina sau zerourile de pe bani, rămâne de văzut. Și e posibil să vrea să mai și ia / jupoaie, niște bani de pe pula ălora care au câte ceva.
Iar ăștia nu cred că stau atât de bine la partea cu dat-ul, au mai degrabă mâini de luat.
Acuma, judecând din perspectiva mea, a unui venetic, normal ar fi ca la o astfel de pretenție, GB să zică : Da, mă, hai, valea în UE, desprindeți-vă și descurcați-vă, nu ne mai deranjați atâta, de mâine intrați cu viză în UK și gata. Dar nu sunt sigur ( nu cred ) că GB , la nivel politic, sau la nivel de populație, vor fi capabili de asta.
Că eu nu văd asta. Și dacă nu, începe iar păruiala, din momentul ăla. În ce fel, nu știu, o să vedem , dar cred că va.
Mai departe cu Brexitul, ăștia din mUE o joacă un pic pe bulangii, momentan justificat. De la 1 ian 2021, blocheaza accesul din UK în UE al cetățenilor care vor să călătorească în scopuri neesențiale. Că dom’ne, ie mulți bolnavi acolo ăn UK , că ăstea. Gen prima țară din Europa care a început vaccinarea, din ce știu eu. En-fin, au o justificare, după cum ziceam ,dar joacă la sentiment.
Momentan UK are ”doar” condiții de izolare în funcție de țara din care vii, cu posibilitatea de eliberare după ce faci un test ( asta va fi introdusă după 15 decembrie, cred), dar nu-ți blocheaza intrarea. În limitele agreeate, 90 de zile pe an ca turist sau altfel decât pe un interes care cere viză, etc. Cât de cât gentlemeni. UE pune un pic de blanket ban. Sigur, dacă ești cetățean / rezident european , vei putea călători că ai drepturi, cicalacacichicea.
Dacă o arzi în scop de muncă în UE, e tot esențial și în teorie, vei avea dreptul să călătorești. No problem, schimbă ei sistemul de EHIC și cu unele excepții ( zice UE) , ia la muie, că va fi un pic mai complicat cu astea.
Drept care, o să mă aștept să vedem niște mici blocade și miuțe jucate peste fileu anul următor. Eu m-am pregătit cu ultimul transport de conservărie din România, că nu se știe cum se schimbă regimul micului trafic transfrontalier de la anu’, dar în bine nu cred.
Priveste partea buna, macar te-au pus sa faci un cod nou si nu sa il folosesti pe cel al Irlandei :)))
Din punctul me de vedere aia e varianta corecta, dar nu vreau sa porneasca problemele politice de continentale de la faptul ca mi-e mie lene sa-mi fac treaba.
Ma, nu poti sa stii cum le da UK un sut in pizda si lor si scotienilor daca le iese combinatia aia cu “free port” asa cum vor ei.
“se schimbă regimul micului trafic transfrontalier de la anu’” – no problem bossulica. Facem aici, local 🙂
Motivul pentru care Irlanda de Nord e acum parte din UK e că după ce toate țările bogate din vestul europei s-au retras de prin colonii , la impulsul SUA, (care le-a acordat asistență in WW2 și post război cu niște condiții cu privire la dreptul de autodeterminare al popoarelor, care bineînțeles îi avantajau pe ei să devină mai puternici – treaba aia cu națiunile care au nevoie să li se instaleze democrație v.1.0 – temă pe care au avut oaresce fricțiuni cu Europa de Vest ) , UK au fost un pic mai rezilienți cu privire la asta, în… Read more »
M-am exprimat gresit. Nu vor ei sa plece ACUM. Corect. Da’ anerior acordului “Good Friday” aveau un pic alta parere.
M-am exprimat gresit. Nu vor ei sa plece ACUM. Corect. Da’ anerior acordului “Good Friday” aveau un pic alta parere. Nu, bo$$, nu vor acum, n-au vrut niciodata, nu vor vrea niciodata si nici aia din mareata republica de spalat bani nu-i vor “inapoi”. In primul rand, nu-s “ai lor” aia din NI, in mare. Daca te uiti la ce s-a intamplat acolo, la cine-a populat NI, te lamuresti. In al doilea rand, la 1.8M de oameni, au asa ceva: https://www.communities-ni.gov.uk/news/northern-ireland-benefits-statistics-summary-may-2017-published In al treilea rand, englezii sunt rai (de fapt, britanicii, da’ nu conteaza), insa pomenile venite de la ei… Read more »
n-au vrut niciodata, nu vor vrea niciodata si nici aia din mareata republica de spalat bani nu-i vor “inapoi”. Insemnarile istorice te contrazic. Mentionez doar una. https://www.britannica.com/event/The-Troubles-Northern-Ireland-history Da, de fiecare data au sfarsit cumparati de britanici, metoda destul de efectiva, daca arunci destui bani si destule drepturi, pana la urma o scoti curata si uscata. Da’ nu prea cred. Or fi ei prosti, da’ atat de prosti nu-s. Nu stiu, pana una alta, irlandejii ( atat de nord cat si de sud) din compania asta suedeza isi cer independenta ( momentan in sistemele informatice), cum ca Irlanda de Nord e… Read more »
Am ras cu lacrimi la duma cu britanicii si maine ii lasa pe nord-irlandezi sa fie independenti! La fel de tare ce reiese din scrisul lui Manowar, UK ii tine pe toti din pe ajutoare de aia nu vrea sa le dea drumul!
Boss, mai e un pic si se fac 23 de ani de la GFA. Imi arati si mie un referendum facut de aia pentru independenta/unire? Eh, cam aia vor.
Lasa the troubles plm, nici nu eram nascuti cand era harneala aia in voga.
Am un hint pentru tine, sunt sigur ca o sa-l intelegi
https://www.rightmove.co.uk/properties/75878115#/
Lasa the troubles plm, nici nu eram nascuti cand era harneala aia in voga. Ideea din textul meu era faptul ca Irlanda de Nord a ramas parte din GB dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial pentru ca britanicii s-au coit sa se retraga de acolo. E de inteles de ce, dar, in s-au coit. Ca acuma e alta lume si deja aia de acolo vad apartenenta la Marea Britanie ca pe un robinet de bani pe care il deschid cu santaje, aia e alta treaba. Inteleg eu treaba cu pretul caselor, dar situatia de acum nu e pentru mine… Read more »
De exemplu, pentru mine, ca roman, raportandu-ma la Romania, indiferent de pretul caselor, daca as avea de ales intre a ramane in UE si a fi parte dintr-un stat oarecum mai puternic si mai stabil economic, as vrea UE – no matter what. Da’ eu nu stau pe sociale. Dar daca ai putea ramane si in EU si in statul ala mai puternic/stabil? Ca ei in situatia asta sunt. Gen RoI le da oricum pasaport fara discutii..si il au si pe ala britanic. Intelegi tu de ce iti spun ca aia nu vor sa auda de independenta/unificare? De aia nu… Read more »
Asa m-am gandit si eu c-ar vrea, plm. De asta ma surprind irlandejii de la munca un pic. Presupun ca i-a prostit statul acasa sau ceva.