Gamestop si presa economică din România

Nu aș avea motiv să scriu articolul ăsta, dar tot ce am citit în presa din România, zici că e scris de handicapați.

Titluri: https://www.mediafax.ro/tehnologie/efectul-elon-musk-un-tweet-al-miliardarului-a-dus-la-cresterea-cu-60-a-actiunilor-gamestop-19884634

https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/scandal-america-actiunile-gamestop-au-crescut-24-ori-trei-saptamani-19885705

Un articol mai aproape de realitate e aici.

https://ziare.com/bani/stiri-financiare/gamestop-actiuni-1658948

  1. Creșterea valorii de tranzacționare a acțiunilor GameStop nu a plecat de la faptul că a scris Elon Musk un jargon pe twitter. Musk a scris asta , poate cu scopul de a amplifica mesajul , ca o reacție la ce s-a întamplat.
  2. Ce s-a întâmplat a fost că un fond de investiții destul de mare din US a deschis o poziție de short sell împotriva Gamestop, speculând niște probleme interne ale companiei și o schimbare de management, cu intenția de a influența prețul acțiunilor să scadă și de a face profit din asta. pe românește, un fel de făcut bani din falimentul / pierderea altora.
  3. Ce e ăla short-selling? Împrumuți niște acțiuni cu un cost ( un fel de chirie) în ideea că le înapoiezi mai tarziu, după ce faci tu profit cu ele. Există obligația contractuală de a returna acțiunile la data scadentă, ele nu îți aparțin , dar între timp faci ce vrei cu ele, le terfelești pe unde vrei tu. Tu le iei și le vinzi. Dacă la data scadentă ele sunt mai ieftine, le cumperi din nou de pe piață și le oferi împrumutatorului. Dacă tu le-ai împrumutat când costau 100, le-ai vândut la banii ăia și le cumperi înapoi când sunt 20, ai făcut 80 profit din aer. Nu e din aer.
  4. Cum face un fond de ”investiții ”, adică speculații financiare, bani din short selling? Prin putere de influență. Când fondurile mamut deschid poziții de short împotriva companiilor, cât și prin mecanisme de influență media ( de tip zvonuri și afirmații/ știri speculative) , toți jucătorii de pe bursă sunt cu ochii pe ei și de frică să nu fie prinși cu chiloții în vine și să piardă banii investiți în acțiunile lor cu scop oarecum legitim, vând și ei. Deja bulgărele o ia la vale și toata lumea începe să vândă ( stock run) și la expirarea termenului de împrumut pentru short seller, deja acțiunile sunt la pământ, le răscumpără la preț de nimic și marchează miliardul profit pe cârca investitorilor timizi și a companiei tranzacționate și eventual falimentate.
  5. Ce s-a întâmplat diferit acuma? Un grup de oameni de pe o platformă social-media, Reddit de data asta, au reacționat la shortul companiei de investiții, care s-a întins cam mult, avea poziții expuse pe mai bine de 80% 140% ( e mai complex, practic erau shortate de mai multe ori) din acțiunile companiei, practic a jucat cam mult, presupun că urmăreau să falimenteze Gamestop. Eh, ăștia au început să cumpere acțiuni, la grămadă, un fel de contra-short. Acțiunea lor a fost contrar așteptărilor și predicțiilor. Practic, când investitorii au vândut în disperare, temându-se de prăbușirea completă a valorii acțiunilor, au cumpărat ei, să vândă mai incolo scump, le-au luat mămăliga din mână ălora cu short-ul, care așteptau să cumpere la scadență ruina cauzată tot de ei. La scadență se cam alege praful că valoarea acțiunilor a crescut nebunește, dar mai exact NU SE MAI TRANZACȚIONEAZĂ, că nu mai sunt acțiuni pe piață, iar ăstea ale redditorilor nu se vând către speculator, iar ăla trebuie să își închidă poziția, că a închiriat acțiuni. Din ce? Din muie. E la mâna alora de pe reddit și a companiei, care mai poate emite niște acțiuni, la ce preț vrea, să li le vândă alora să-și poată închide poziția. Dacă nu, plătesc de le iese pe nas, platesc și brokerii lor și firmele care asigură stockurile cu tot felul de derivate financiare. Așa cum și trebuie.
  6. Care este reacția în presa oficiala? În aia americană, că la noi nici nu știu să citească twitter corect. Că dom’nee, cine pula mea sunt ăștia cu platformele lor sociale să manipuleze bursa în așa hal, că lumea pierde bani, că ar trebui reglementat. Bine înțeles, ăia care urlă că ar trebui reglementat sunt ĂIA CARE AU FĂCUT MILIARDE DIN SPECULĂ de tipul ăsta cu pump and dump și short selling. Acuma, că s-a prins gloata de schemă și o ard pe stil Robin Hood, să luăm de la bogaț și să mănâncă și gura noastră ceva, pula, nu mai merge. Acuma e nevoie de legi, maică. Au intrat infractorii pe piață și speculează.
  7. [Later edit]De ce? Pentru că se poate, dar mai ales, pentru că o parte din ăștia care au copt-o acum au o răfuială personală cu fondurile de investiții speculative care au futut meciul pentru toată lumea în 2008, dar în special pentru americani – la ăia a fost groasă. O parte din ei au fost copii, sau adolescenți atunci și-au cam făcut foamea. Iar acum au un mic moment de răzbunare.

+ de exemplu.

Cam atâta trebuia scris despre asta, dar n-are cine. Plm, enjoy.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Alex
3 years ago

Și dacă Biden/Kamala si administrația lui stangoida o sa închidă sandramaua si încetează jocul cu speculații?

Alex
Alex
3 years ago

Facebookul si Google s-au pus pe cenzurat. O sa se fasaie si ” revolutia asta anti-sistem”. In curand, “revolutionarii” astia care au tinut-o pe hold se vor trezi faliti si poate chiar arestati pentru “insurectie” si condamnati la zeci de ani de parnaie, la fel ca si prostii aia care au intrat in Capitol. Multi americani inca nu realizeaza ca America e doar o democratie de fatada si pur formala. In realitate e dictatura celor cu mai mult cascaval, adica tot o oligarhie politieneasca la fel ca si in Rusia, doar ca bipartizana cu democrati albastri vs republicani rosii ca… Read more »

Mike
Mike
3 years ago

Intr-un cuvant au fost suficient de inteligenti sa gaseasca un “loophole” in sistem incat sa-l zdruncine putin. Totul cat se poate de legal si corect. E un lucru suficient de inteligent pentru millenials care incaseaza cecurile covid de la trump/biden si se arunca in piata financiara decat sa faca credite sau sa munceasca ca sclavii la starbucks.

Livache
Livache
1 year ago

dacă încă nu l-ai văzut.. uite o propunere de popcorn movie, pentru weekend:

https://www.netflix.com/title/81424332