Fiecare operație în lumea asta are un factor de succes. Și nicio activitate nu-i 100% repetabilă cu succes. Trebuie doar să repeți de suficient de multe ori ca sa dai peste o eroare. Uneori, pentru tine, numarul ăla e 1. La fel e și botezul ratat de la Suceava. Fără îndoială e un caz de malpraxis acolo, se descurcă popii cu asta, că au bani și-s insured by Jesus.
Ca om care a trecut prin botezul unuia din copiii lui, cu rezerve și împotrivire moderată ( la al doilea am zis nu și gata, că nu mai eram așa tânăr să tot turnăm noi copii a proasta în caz că ceva mergea aiurea) pot să declar următoarele.
Dacă citești noul testament ai să înțelegi că botezul înseamnă și moarte. E o renaștere. Nu prezint acuma dogma botezului întru Cristos și interpretările religioase, dar în Noul Testament procedeul este destul de clar evocat ca baptizō și baptízein , două cuvinte care înseamnă imersie, scufundare și înnec și dacă studiezi puțin ai să regăesești că-s cuvinte folosite în descrieri fatale ale vremii. Deci la botez te uiți la popă cum îți omoară copilul și renaște, simbolic desigur.
Eh, câteodată nu e atât de simbolic și nu renaște.
Cum stăteam eu alb ca lumânarea și mă uitam cum îi înmanează soția copilul cu plămânii fragezi nașei, iar ea popii, într-o duminică de toamnă târzie și oarecum rece, mă gândeam în capul meu – bă, eu nu sunt de acord cu procedura asta , dar e copilul ei, s-a chinuit să-l nască, poate s-o fi răzgândit și nu mai vrea să-l crească, nu mă bag s-o reclam dacă iese prost – pe principiul – dacă n-are bulan, sau nu stă bine pe rezistență fizică mai bine să aflăm de-acum. E ca și cum ai face retur și plătești doar transportul.
Deci, dacă ești spartan adevărat, îți pui toate șansele în credința și sfântul bulan pe care vrei să ți-l încerci, consider că botezul e o idee bună, învârți copilul de-un picior în cristelniță, ca pe ruletă și dacă iese viu, a trecut CTC-ul, poți să-l iei acasă, mare noroc va avea în viață, să sperăm că nu l-a consumat pe tot atunci.
Noroc de părinți ca lumea e evident că n-a avut, dar așa e în viață, nu le poți avea pe toate. Așa am zis și eu atunci, după ce s-a încheiat ceremonia și am dat șpaga ( că doar nu joci viața copilului la cristelniță moca), când m-am închinat cu fața la Dumnezeu, umilindu-mă, cum se face în rugăciuni, cu :
”Doamne, câți proști ne-am adunat la un loc! Eu cel mai mare, că am trimis invitațiile. Mare minune că suntem toți în viață.”
Și de-atunci am spus pas la treaba asta pentru oricare viitori copii ce s-au mai întâmplat, una la mână, că, uitându-mă la copil, lepădarea asta de Satana n-a ținut mult; au intrat dracii în el destul de repede ( bani dați degeaba, cum ar veni, că pe certificatul de botez a uitat să completeze garanția).A doua că, bă, eu nici nu vreau să se lepede de Satana și să se mântuiască. Eu am toți dracii la locul lor și mă simt bine așa, mântuirea se face prin moarte, cât timp trăiești împarți viața cu proprii demoni și cu ai altora, sau cel puțin așa e la mine.
Dar mai merg (rar) la botezuri, în familie nu altfel, când mă mai cheamă. Cred că mă marginalizează ai mei, să nu se supere doamne-doamne pe ei că-l aduc pe aghiuță în biserică. Bine, merg, în principiu, să-l văd pe proaspătul scăpat cu viață și să-i felicit că au coaie. Serios. Îi văd așa senini și fericiți de parcă au venit cu el de la tuns, nu de la exorcizat. Eu aveam sentimentul ăla de când îți iese cineva din operație, îmi venea să îl întreb pe popă: ”a scăpat? n-avea cancer, nu? Doar păcate din ălea mici?”
Ce mi se pare de neînțeles e să te duci cu copilul ÎN IDEEA CĂ ÎL ÎMPĂRTĂȘESTE agentul lu’ Dumnezeu cu taina botezului, coaie, adică îl primește Dumnezeu în rândul creștinilor, ca pe fi-su, dar când trage apă la supapă nu o halești p-aia cu ”așa (n-)a vrut Dumnezeu”, te-apuci tu să cercetezi, brusc nu mai crezi. Noo, atunci a greșit popa? Pai cum poate să greșească, mă, popa dacă el face acolo chestii cu mâna lu’ Dumnezeu, ca Maradona? Și dacă popa e de vină, ce pula mea căutați acolo? Că eu asta m-am întrebat de la cap la altul al slujbei ”ce pula mea caut eu aici, coaie? cum pula mea pot fi atât de prost?”
N-o spun pe post de bătaie de joc la adresa ghinionistei familii, sau ”shaming” – că nu-i cazul și nu mă consider, după cum am menționat, prea deștept la treaba asta prin comparație. Atâta că cu fiecare asemenea ocazie nefericită e un prilej pentru mine să-mi fac autocritica gen ”coaie, acum o mie de ani ce handicapat eram , mi-aș fi omorât copilul și nici măcar nu credeam în vreun dumnezeu sau în popi” și să mă bucur că totuși a trecut timp și dacă un om încăpățânat ca mine poate să învețe să aprecieze viața din viața lui și munca proprie mai mult decât părerile familiei și să-și caute locul în alte repere decât conformismul tradițional și religios, poate și alții-s în stare. Poate.
La fel ca și botezul, suferința purifică. Sau mutilează – depinde de subiect. Pentru mine e doar chatarsis, pentru alții e mai în concret.
În Sibiu se face botez fără scufundare profunda în apă. Doar toarnă câteva linguri de apă pe creștet și asta e tot.
În plus, poți sa alegi și sa îl botezi la câteva luni după naștere. Eu de exemplu pe ambii copii i am botezat la 6,respectiv la 8 luni. Nimeni nu a comentat nimic. Si i am zis înainte preotului ca nu vreau sa fie scufundat, a zis da, de acord si asta a fost tot.
Plus clasicul “îl introduci intr o religie care îl condamnat sa ardă în iad pentru asta”
Motivele pt care boteaza oamenii ar fi:
1. Superstitia. Ca daca se intampla ceva rau, lasa sa fie.
2. Nu constientizeaza riscurile – nu s-o intampla fix la mine
3. Ocazie de paranghelie (unora le place)
4. Mafia botezurilor – idem mafia nuntilor
5. Gura celorlalti
Credinta e pe la 1% asa.
In ce ma priveste, eu sunt de acord cu botezul in conditiile de mai sus – cand e copilul mai marisor, barem cateva luni si fara scufundare.
2. Riscurile sunt mici si foarte mici. Nu e nimic de constientizat, daca e sa fim sinceri . Un numar infim de copii mor in timpul botezului, insa sunt mediatizati pentru ca stiri si new media access. Mor mai multi arsi prin spitale, hai sa nu ne cacam pe noi.
Singura intrebare pertinenta aici este “care-i necesitatea pentru care sa asumi riscul ala, mic, cum o fi el ?”
4. Ce e aia mafia botezurilor si mafia nuntilor?
Cătălin, si 1 copil mort din 5000000 la botez este unul prea mult. Daca il duc la spital și ferească sfântul o mierlește din eroare medicala sau incendiu, macar acolo am mers cu o problemă concretă. (Mai mult sau mai puțin, poate părinții copilului operat de hernie și mort de hemoragie interna se gândesc acum că ar fi trăit cel mic, mai bine sau mai rău, cu hernie cu tot, dar macar trăia). Da’ la biserică?
Eu nu mi-am ‘încreștinat’ progenitura, în ciuda presiunii familiei.
Cătălin, si 1 copil mort din 5000000 la botez este unul prea mult. Da si nu. Da, daca te detasezi de aspectul spiritual ,de conformismul religios etc. Da, daca vorbim de proceduri si neglijenta. Altfel – NU. In Romania mor 5-6 copii pe an de rujeola. Ca societate nu ne ingrijoreaza foarte tare aspectul asta – partial, ține de deciziile personale ale oamenilor, sa nu isi vaccineze copiii, de politica statala de vaccinare si de alte aspecte societale, cumva similare in stabilirea cadrului procedural cu oranduirea bisericii. Si nu se agita nimeni. Altfel: Copii mor si in parcuri – problema… Read more »
2. Riscurile nu sunt strict statistic asa. Adica cati copii de 5 ani morti la botez stii? Ce incerc sa zic e sa evaluezi nitel copilul. Uite stiu oameni care merg de la 4 luni la inot cu copiii, ii cara prin tot felul de piscine etc. Acolo clar e un risc mic. Unii copii sunt ff dezvoltati, nu se compara cu un prematur sau un copil cu pneumonie. 4. Eee, eu vin la tine la botez cu plicul, trebuie sa vii si tu la mine la botez cu plicul. Nu botezi copilul, pierzi toate plicurile :))) O tampenie sinistra,… Read more »
4. Eee, eu vin la tine la botez cu plicul, trebuie sa vii si tu la mine la botez cu plicul. Nu botezi copilul, pierzi toate plicurile :))) O tampenie sinistra, evident. Ah, mda. E greu sa numesti schema asta “mafie”. E un soi de schema de imprumut, intrajutorare. IPS Macarie (lol) sa isi vada de treaba. Poate altii or crede gogosile alea cu credinta ortodoxa neschimbata. Pai chiar aia face. Asta e treaba lui, pastrarea cultului in parametrii stabiliti. Restul poate au treaba si ii retine. Ia intreaba-ti parintii, au fost ambii la botezul tau? La toti botezati inainte… Read more »
Nu mafie? Ia sa nu dai tu banii inapoi sa vezi cum incepe vendetta. :))
Cred ca esti mai tanar decat crezi daca ai invatat asta in scoala generala, ca abia in 2013 s-a decis treaba cu nunti doar in biserica.
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/social/reguli-noi-pentru-preoti-nunti-si-botezuri-doar-in-biserica-50520
Stiu pe cineva ortodox de rit vechi si cand vezi cum se fac la ei nuntile si botezurile iti dai seama cate chestii s-au schimbat de fapt in BOR. :))
1. Am auzit – alea-s ifose, nu vendetta. 2. Nu prea e asa. Eu am invatat asta an anii ’90. Zic de idee, nu stiu cum se practica. Hotararea din 2013 a fost una de indreptare unor rataciri de la ortodoxie. Asta e hotararea : http://patriarhia.ro/images/pdf/HotarariSinodale/2013/311_28_%2002_2013.pdf Acolo sunt trecute canoanele dupa care au judecat si e de mentinut faptul ca alterarea practicii religioase in timp s-a facut ( probabil) fara o anume hotarare care sa delege asta. Deci hotararea aia e o corectie. stiu ca exista si ortodocsi de rit vechi si ca ei sunt cei mai hardcore si pastratorii… Read more »
Ne mirăm că a murit un copil la botez? Probabil o întâmplare nefericită. Legiștii se vor pronunța dacă lichidul din plămâni era preexistent sau provenea din cristelniță
Mai degrabă să ne mirăm că STATISTIC ne mor cu zile 10.000 de copii pe an fiindcă nu’s aparate suficiente la neonatologie, iar asta e o chestie care sigur va duce și la alte decese în 2021. Am putea spune, programate:
https://observatornews.ro/sanatate/17-noiembrie-ziua-mondiala-dedicata-copiilor-nascuti-prematur-402789.html
https://spynews.ro/actualitate/stiri-interne/preotul-acuzat-de-moartea-bebelusului-la-botez-a-fost-gasit-nevinovat-potrivit-raportului-medicolegal-familia-copilului-contesta-rezultatul-253335.html Îmi confirmă o intuiţie pe care am avut-o la momentul respectiv. Ca regulă, preotul astupă cu palma căile respiratorii ale copilului. Chiar şi dacă nu i-ar fi astupat orificiile respiratorii complet şi ar fi scăpat un pic de apă pe-o laterală a palmei, n-avea cum să inhaleze copilul 110 ml de apă în cele câteva momente de scufundare, că doar nu avea o pompă submersibilă în loc de plămâni, ci câteva picături de-o tuse sau strănut. Botezul creştinesc pare un obicei barbar şi m.s.m. se întrece în a-l incrimina căci are clienţi care se delectează cu noroiul de hazna,… Read more »
Mie nu mi se pare ca asa de clar din articolul ala. Cu toate că inițial s-a constata că micuțul avea lichid în plămâni, după ce a fost scufundat în apă, acestea nu au fost luate în considerare, susțin părinții copilului. Ba mai mult, aceștia au precizat și că nu s-a luat în seamă constatările inițiale ale medicilor urgentiști și de pe ambulanță. 1. Nu zic aici doar de părerea părinților, ci și de părerile altor terți care se întâmplă să fie profesioniști. E posibil ca să fi avut ȘI pneumonie și să fi fost și înecat și la tentativa… Read more »