Investitorii primăverii

Adică aia care sunt ieșiți din ou iarna asta și se poartă ca proaspăt eclozați.

Ia fiți atenți un pic aici.

Statul român e după voi călare să vă ia banii – zic asta ca deja îmi apar în facebook articole promovate care laudă produsele ăstea într-un fel sau altul. Că sunt sigure, că pula mea.

Băi, sigure sunt, față de alte produse investiționale, nu încape vorbă. Și DACĂ aveți o roată de bani care băltește degeaba în conturi și nu aveți nevoie de ea timp de un an și nici nu știți face ceva mai bun cu banii ăia – merită.

Decât să nu primești nimic, sau pula prin gură într-un depozit la termen, mai bine (re)finanțezi statul și câștigă și el un împrumut în condiții mai bune decât ne dau străinii, că străinii ie răi și se iau după ratinguri internaționale de la agenții de tip S&P , sau Moody.

Ca siguranță, deși standardul curent al României este „BBB minus”, ultimul recomandat investițiilor, nu trebuie să vă îngrijorați. Câtă vreme locuiți și munciți în țara aia, capitalul vostru de încredere e mai important decât cel al S&P. Adică voi aveți deja investiții acolo, o casă, un copil , un dracu știe – standardul ăla de casă vi se aplică și vouă, dacă nu mai aveți încredere în statul român e cazul să vindeți să faceți alte ălea, nu să vă îngrijorați dacă vă mai dă banii pe titlurile Tezaur.

Dar ca investiție este DIN START o idee proastă, comparativ cu altele zic. Bă, din start, nu că așa.

Inflația în 2019 a fost 3.8% la lei. În 2020 nu știu exact că nu au apărut datele și mi-e lene să întreb vreun amic de pe la BNR, că ăia presupun că știu deja. Dar se estimează totuși să fie ceva mai mică . Nu știu dacă a ieșit 2-2.1% cum prognoza BNR, dar ceva mai mică decât în 2019, ciudat, știu, doar că nu (oamenii au ținut banii la ciorap și nu prea a existat cerere (nici ofertă) pe multe lucruri. Altele s-au dat pe sub mână, pula mea… Deci presiuni dezinflaționiste pe fondul contracției economice.

În 2021, treaba arată un pic mai nasol, știu nu se vede, dar cam așa arată, doamne ajută să nu fie, dar deficitul planificat e pe la 9% din PIB pentru statul Român . Cam greu de finanțat, om vedea.

Dacă inflația ar fi comparabilă aia din 2020, atunci la certificatele ăstea ( pe un an, că nu știu dacă vrei să te bagi la 5 ani) tot ar avea 1-1.2% randament cinstit, după înflație. Puțin, dar decât nimic, merge.

Dar, dacă riscul ca statul să nu plătească e mic, riscul de inflație anul ăsta e mai mare. Zic de inflație peste 3%. Că dacă ajungi la inflație de 3% sugi pula, ești ca la bancă pe depozit.

Cine a cumpărat titluri Tezaur anul trecut sau in decembrie 2019, pe 1 an, cred ca iese un pic-pic pe plus.

Cine a investit la final de 2018 ( a fost dobanda 4.5%) a iesit doar marginal pe plus ( inflatia la 3.8) .

Deci , unde trebuie să vă uitați voi atent dacă vă puneți încrederea e indicele de inflație . Dacă aveți încredere că înflația o să fie sub 3%, io n-am , sau dacă efectiv nu aveți ce să faceți cu banii ăia și stau în bancă degeaba, finanțați stătulețul vostru drag. Dacă nu, pula mea, mai căutați.

Dacă aș fi investit banii familiei care au stat cash, anul trecut, în titluri de stat, acum aș fi câștigat NOMINAL, nu în valoare, echivalentul a vreo câteva mii bune de euro. Dar nu am făcut-o, din motive că am crezut c-o să am nevoie de ei. N-am avut. Însă i-am ținut în ieuro, că io n-am încredere în moneda romulană.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mike
Mike
3 years ago

Ai un bias negativ ca si mine de altfel ceea ce din pacate a fost o decizie proasta pana acum. Dupa cum merge treaba in US si EU se pare ca si de acum inainte o sa fie tot la fel. Banii ori ii jonglezi pe bursa ori la saltea cu devalorizare garantata, iar atata timp cat BCE a ajuns sa finanteze companii zoombi eu zic ca statul roman ofera o garantie in plus.

0040
0040
3 years ago

Am luat si eu euro recent si numai d-aia de 500 mi-au dat de la banca. Am citit pe net ca s-au retras din tiparnitze… dar aia de la banca nu nu ca-s bune…

Dar cand am schimbat niste maruntisuri de alte culori cica ei nu lucreaza cu bancnote de 10£, desi pe alea de 20£ le-au acceptat.

Nu cumva astia vor sa scape de alea de 500 ca apoi sa nu mai lucreze nici cu astea? Hmmm…

Catalinx
Catalinx
3 years ago

@0040. Bancnotele de 500 de euro sunt retrase din circulație, dar sunt încă valide. In principiu, le poți cheltui in zona Euro, și le poți duce la bancă în țările din UE. Când ajung banii la bancă , îi vor opri acolo. Nu prea se mai accepta in afara uniunii europene, nici în UK, bancnote emise din prima serie ( de dinainte de 2019 ) . In particular ăștia de 500 erau greu de cheltuit și înainte. Adică nu îți imagina că mergeai să plătești la restaurant cu hârtia de 500 așa ușor. Am avut eu câteva și au fost… Read more »

Mike
Mike
3 years ago

Aveti grija ca si CHF-ul schimba banknotele. Care are la saltea sa le depuna la banca rapid.

0040
0040
3 years ago

Pffoaaa… pai atunci de ce nu le-au oprit ei? 🙁 Deci ca sa le schimb … tot la banca trebuie sa ajung nu? Parca vad ca nimeni nu vrea sa-mi schimbe… ca la ziare… aveti sa schimbati 100 lei? Nu. Bun…da la o Libertatea aveti sa dati rest la 100 lei? Desigur. 🙁

Si… e vreun termen limita pana cand trebuie scapat de ele?

Multumesc pt informatii.

Mig
Mig
3 years ago

Nu pot sa price de ce nu ai face simultan asta si pe BVB daca vrei sa atragi bani mai multi. Tre sa te duci la Posta si sa te inghesui cu toti plebeii acolo, sa gasesti o functonara sictirita sa iti dea detalii. Sa nu mai zic complicarea cu Ordin bancar, cel mai sigur sa te duci cu plasa de bani.

Mig
Mig
3 years ago

Au si emisiuni pe BVB cu numele Fidelis dar sunt rare. Asta de la un guvern care vorbește de digitalizare dar nu e in stare sa puna online cateva servere pentru conectarea caselor de marcat. Preferam sa ne imprumutam in extern cu dobanzi mai mari.