Adorabila iarnă din UK

Zicea soția mai alaltăieri că înainte să ne mutăm aici credea că n-o să se obișnuiască cu clima în UK și acuma cam doar clima îi place.

Just, pula mea, just. Dacă n-ar insista copiii ca vor la școală aci, după ce am tras de ei să vie, acum eram zburați în altă țară. Ori în Spania la huzur, ori la carte în Germania, Suedia, ăstea. Dar aia e.Am zis io că să venim mai întâi în UK că să învețe copiii engleză bine și pula mea, io sug pula acuma, că e frig că morți în cârcă.

Și cum zicea ea așa într-o zi în care erau totuși vreo 10-13 grade și soare , iaca veni și iarna de februarie cu 0 grade, nu mai puțin.

0 grade, dar vânt, nu din ăla de te ia pe sus, dar se aude ca și cum îți taie unul casa cu joagărul.

În minunata casă cu certificat energetic care atestă performanță în clasa ”C” la limita cu D, care este totuși un pic peste media din UK , care e D, nu poți să ții un 20 de grade constant cu centrala în blană.

On average, existing houses in England and in Wales that had an EPC undertaken in financial year ending 2019 were rated within band D; this is lower than the current target of having as many homes as possible in EPC band C by 2035.

Fuge aerul cald din casă și intră altul rece, care pe gaura cheii, sau pe langă restul ușii, care pe lângă o fereastră care nu e de termopan, care pe langă restul ferestrelor care sunt de termopan, care prin dulapurile din dormitorul de la mansardă, construite în perete și izolate ciur.

Uite:

Practic, casa e ea izolată la frig, dacă frigul ăla se lasă așa ușor și tacut, dacă bate vântul e cam cum e casa celui mai leneș purceluș – din paie și bețe.

Cu două calorifere electrice ajungem cât-de-cât la un nivel de confort apropiat de ăla cu care eram obișnuit.

Legat de care, băi tată, când am cumpărat apartamentul din București, neizolat, era cotat la clasa energetică B, din construcție, dar un ”B” mai mic. După izolare si termopanizare a reieșit un ”B” mai bun, la limita clasei A (125kw/mp2*an).

Certificatul ăsta face vorbire de circa 180kw/m2*an, necesar energetic . Termopane cu calitate balcon închis cu cornier și geamuri furate de la CFR, aia.

În plus, la ăștia , cu nota energetică 92 ești în clasa A. Au aceeași scară de notare , de la 0 la 100, probabil criterii de notare diferite, că în România se vede clar că cu 99.16 ești în clasa B – 10 are doar profesoru’, bă!

Dar consumul pe metru pătrat pentru încălzire e tot ăla. Și nu, să nu-mi spuneți că în România se fură și nu se caculează bine, iar ăștia sunt cinstiții lui pește prăjit, că peste tot pe unde vedeți în poza de mai sus insulated – assumed este cu ”insulated my ass”.

Am așa o idee că dacă prind ăștia o iarna cu 2 săptămâni de -10 sau mai puțin, cam ca în România, belesc toți pula și se rărește populația frumos, elegant. Doamne ajută!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
3 years ago

Nici nu m-am uitat ce certificat energetic am :))) mereu am crezut ca e scos din burta de careva si nu notat pe bune.

Si zici ca in germania sau suedia e vremea mai buna?

Fery
Fery
3 years ago

“dacă prind ăștia o iarna cu 2 săptămâni de -10 sau mai puțin” – stai relax ca le ingheata tevile de apa la jumate, toti handicapatii le au trase prin exterior