Rant cu stele și motivație

Cândva, când era școala online am observat că ăia de la școala unuia din copiii au început un program de stimulare și recunoaștere a performanțelor deosebite cu stele ”star student” . Mai ușor de observat niște pattern-uri dacă ai pretenții de la copiii tăi.

Prin am observat zic că am dedus prin lipsă că numele alei mele nu apărea pe lista ălora cu stele și-mi zic ”bă, ce pula mea?”. Indieni, pakistanezi, chinezi, polonezi, alți români ( nu mulți, după nume că nu-s mulți în școală, dar totuși), chiar și britanici, dar copilul meu nimic. Și mi s-a trezit sentimentul ăla românesc de ”ăla de ce are și tu nu?”

Și am avut o discuție simplă: ”Băi, tată, nu se poate. Tu ce inveți acolo? E ceva ce nu știi, să te ajut să te remarci, poate trebuie să petreci mai mult timp învățând și mai puțin pe tabletă? Vreau să văd și eu o stea, altfel trebuie să analizăm cum poți îmbunătăți performanțele și ce-ți lipsește.”

Săptămâna viitoare văd pac, o stea. Vine și mi-o aduce pe sistemul ”uite-ți, mă steaua, acuma lasă-mă-n pace.” . La muzică-n pula mea. Nu zic, face niște chestii mișto mixează muzică destul de mișto, eu nu cred că pot așa bine, dar totuși – matematică, română, astea? Și atât că e greu, că profesorii nu dau ( decât altora, se înțelege), că manele.

”O STEA?!”. Am văzut că erau unii care aveau 4-5-6 stele, nu mulți, dar erau vreo trei, patru.

Mă blodogărea nevasta că stai, că au vreo 170 de elevi în anul ăsta și doar vreo 17 au stele și e suficient că are și UNA. Pe sistemul ”decât nimic”.

Că e în cei mai buni 10% la școala generală, ce pula mea e cu delăsarea asta în casă? M-a năpădit un calendar întreg de sfinți, pe care l-am repetat doar în mintea mea, dar mă gândeam, oare, de ce nu am rămas și eu doar în primii 10% din România, să nu fi învățat la școala generală până i-am speriat pe ăia, să nu fi mers la olimpiade, să-mi fi zis și mie tata, că lasă coaie, e mișto să fii printre cel mai puțin proști dintre analfabeții din clasa ta, să avem și noi un apartament pe undeva prin România, să am un job la mișto și să mă trag de șireturi pentru promovări , concedieri și măriri de salariu cu managerul și să mă scald în spațiul posibilităților majorității, ce pula mea atâta zbatere pentru 1%? De ce am plecat eu din România unde era mișto și bine și aveam de toate cum îmi plac mie ?

Că sunt eu exagerat, că astea. Auzi, 10%. Cum ar veni, în rând cu pleava.

După timp vine copilul că vrea să-și ia chitară. Ia-ți, tată, din alocație. Își ia. Mai vine apoi că vrea o mască de nu știu care să o picteze și că e scump, că nu știu ce. Bă, un jeg din ghips, de 73 de lire, calculați voi în lei ( ca dovadă că e un gunoi, s-a și ieftinit acum și tot scumpă e). Un absolut capriciu ca să nimic, serios. N-aș fi dat atâția bani pe gunoiul ăla nici să mă bați. Soția la fel, că nu, nu cumpărăm noi așa ceva . Normal, așa ar face niște oameni chibzuiți care trebuie să-și facă griji de cheltuieli și ziua de mâine ȘI AM FOST DE ACORD. Și i-am spus copilului fix asta.

Ăia care NU TREBUIE să-și facă griji de prețul ăsta sunt ăia pentru care 73 de lire sunt mărunțis. Munca pe o oră, sau poate mai puțin. Dar ăia nu-s în 10%, ăia sunt în 1% sau mai puțin. Ăia care nu se cacă pe ei când aud că trebuie să fie cei mai buni, că nu-i de ajuns să fie mediocri.

Așa că dacă vrea masca aia , să facă bine să se prezinte cu 6 stele și am fost indulgent, că cel mai bun copil din școala aia avea, la momentul discuției, 7 stele. Trebuia să cer 8, dar am zis că hai, am suflet de mamă. Dacă nu, să picteze în mintea ei, că la nivelul ăla nu ne permitem mai mult.

În trei săptămâni aveam 7 stele pe masă și somația să cumpăr masca. Băi, să fie al dracu’, se putu așa repede? Vai, mă doare un picior, operația, eu nu înțeleg bine limba, scuze. Când e vorba de bani și foloase reale te scuturi puțin și gata, ai? Capitalismul ăsta păcătos.

Era vorba aia cu milităria jos din pod.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mike
Mike
3 years ago

Stelele alea sunt niste cacaturi, nu mi se pare normal sa-ti fortezi copilul psihologic sau varianta indiana ( cu bata ) ca sa se remarce la obedienta. Uneori intuitia copiilor e peste intelegerea parintilor cand refuza sa invete ( toceasca ) balarii la scoala ca sa ia coronita. Pe de alta parte la ce populatie pestrita e la scoala nu ma mir ca sa se importe stilul educatiei est-europene / indiene in UK.

Stropic
Stropic
3 years ago

Ezit daca ai dreptate sau nu. :))) bine, la varsta de stele probabil ai dreptate, dar mai incolo nu stiu ce sa zic.

Problema cu motivatia externa e ca e externa. :)) Adica iti cer altii, iti pun altii obiective si iti traseaza tot aia modalitati. Si te cam inveti asa dupa un timp, de asta dupa niste ani nu mai merge.

Nu mai zic de sisteme de valori si de momentul in care vezi ca altii fara nicio stea au nu o masca, ci toata colectia de masti, ca e alta discutie :)))

Stropic
Stropic
3 years ago

Da, tocmai asta e pericolul, ca tu tre sa stii care sunt obiectivele tale marete, si sa nu ratezi padurea (obiectivele mari) din cauza copacilor. Folosind analogia cu poker, da, e bine sa exersezi, dar cu jetoane cat mai diverse, si unele jocuri sa le si deschizi. Altfel in scurt timp se va traduce in logica de genul notele bune imi aduc tot ce vreau in viata, ceea ce stim cu totii ca nu e chiar adevarat, indiferent cat s-a repetat de catre parinti generatiilor noastre. Probabil tu faci asta deja, evident ca din articol nu se poate intelege absolut… Read more »

Catalinx
Catalinx
3 years ago

In general copiii ( nu doar ai mei ) nu sunt niste maimuțe. Dacă le dai spațiu ei se dezvoltă și explorează posibilități soluții .
Și un câine devine șmecher dacă îl antrenezi.
A le da spațiu nu înseamnă libertate deplină de tipul – faceți, băi, ce vreți voi, că școala de degeaba , temele nu contează, notele nu contează, diplomele nu contează , nimic nu contează , știu eu că voi sunteți deja de aur.

animaloo
3 years ago

Problema cu motivatia externa e ca e externa. :)) Adica iti cer altii, iti pun altii obiective si iti traseaza tot aia modalitati. Si te cam inveti asa dupa un timp, de asta dupa niste ani nu mai merge.

adica…cum ar fi munca? Ca mie asa mi se intampla la munca, imi traseaza unii obiective. Ai dracu, nu ma lasa in personalitatea mea

Stropic
Stropic
3 years ago

@animaloo: pai si le indeplinesti obiectivele? lucrezi inca la primul job, dupa planul lor intern de promovare in etape? 🙂

: adevarul e ca trebuie din amandoua, si cerut note si diplome, si lasat in pace cu libertate deplina. cat de mult din fiecare si cand fiecare e greu rau de zis.

Catalinx
Catalinx
3 years ago

@animaloo: pai si le indeplinesti obiectivele? lucrezi inca la primul job, dupa planul lor intern de promovare in etape? 🙂 Normal. Si chiar inainte de etapele lor. Eu asa am facut la fiecare job. Pana am gasit unul mai bun. #overachiever. Oamenii aia iti dau niste chestii in niste conditii. Ai optiuni sa le respecti conditiile, sa le negociezi, daca ai o parghie, sau sa le oferi chestii alternative – pe care sa le accepte, vrea – daca te intereseaza ce iti ofera ei. Pe mine ma doare in general in pula de promovarea pe etape. Dar salariul in plus… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
3 years ago

Copiii știu o pulă! Mentalitatea precum si capacitatea de efort și înțelegere se cultivă și se antrenează! Nu am auzit de nici un atlet de performanță care sa fi început sportul pe la16 -18 ani!

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Ok , niste cultura generala. Drogba s-a apucat de fotbal la 15 ani. OK, nu 16-18. Si cred ca si Ian Wright are o poveste similara. Ken Norton era un nene care l-a batut pe Muhammad Ali la box si s-a apucat de box in armata. Rocky Marciano pe la 20-25. Nu sunt fan box, dar stiam chestiile astea de trivia. Cred ca-s mai multi, dar nu-s neaparat cunoscuti si e cam la mintea cocosului ca daca te apuci mai devreme si acumulezi experienta in perioada in care iti creste capacitatea fizica, nu cand te paraseste, ai sanse de performante… Read more »

luvieere
luvieere
3 years ago

Dap, in plus sunt unele sporturi unde poti incepe tarziu si ramane competitiv la varste relative inaintate (bowling, golf, curling, skanderbeg, etc.).