Voiam să scriu un pic de ăsta, dar am uitat. Un serial făcut în 2020 și cred că-i disponibil pe Prime – Avenue 5. E o comedie SF cu o navă spațială de croazieră, că fără îndoială că n-o să aterizeze omenirea bine pe Marte și vom avea croaziere în jurul sistemului solar, d-abia aștept. Trebuie doar să ajung milionar până atunci. Acesta este subiectul explorat cu umor și o notă apropiată de ”Idiocracy”. Serialul nu e cine știe ce, dar mai alungă plictisul și starea de ”băga-mi-aș pula, nici anul ăsta nu mergem în vacanță” ( zic așa, în general, eu am fost și anul trecut, dar cam vine vremea și nu știu încotro s-o iau). Hugh Laurrie face un rol bunicel, altfel unele glume sunt cam răsuflate.
Am încercat să mă uit la niște filme românești, majoritatea încep prost , de exemplu La Gomera – știu că e bunicel, dar începe slab și nu l-am terminat.
Am văzut o comedie românească care a rulat la cinema cândva când o puteam vedea – ”Două lozuri”. Băi, nu a fost timp pierdut, unele glume sunt românești așa cum le știm și ne plac, merg, dar nu pot să spun că îmi pare rău că nu l-am văzut la cinema. Nu e… e așa, ceea ce în trecut se numea ”film de televiziune”, acuma s-ar numi ”film de Netflix”.
În schimb, de ”Aferim!” îmi pare rău că nu l-am văzut în 2016 la cinematograf. A fost ceva campanie, dar nu prea am prins în perioada aia pe unde rula. Filmul e unul document, e ceva de cinematecă, nu neapărat pentru acțiunea sau dramatismul poveștii sau scenariu – ăstea sunt de doi lei, dar încearcă să surprindă pe cât de autentic posibil România din secolul XIX și niște caracteristici românești cu privire la rasism, discriminare în general și etnofobie care au fost un pic băgate sub preș. Iar imaginea aia, nu neapărat plăcută, dar care pare destul de natural desfășurată e reușită. Mă rog, eu nu apreciez filmele alb negru în epoca color, dar înțeleg de ce. Dacă făceau filmul ăla color, era nepotrivit pentru a surpinde o lume care nu evoluase încă din alb-negru.
Ce vreau să spun e că în ultimii ani văd că au apărut mai multe filme românești, ceea ce e bine, la mai multe. Din păcate nu-s neapărat mai multe mai bune. E necinstit să fac eu remarca asta, că nu văd decât foarte puține și am o prejudecată că mi-aș pierde timpul, dacă de fiecare dată când deschid un film nou îl închid și nici nu am timp să merg la cinema, prin urmare filtrez destul de mult.
Probabil că anual ies câteva (2 maxim 3) filme OK, urmăribile, iar o dată la mai mulți ani iese unul bun. Nu foarte bun, nu capodoperă. Nu mai sunt filmele lui Lucian Pintilie cu Razvan Vasilescu, sau ale lui Nae Caramfil. Ma uitam pe vice că au mai multe clasificări ale, aparent, celor mai bune filme românești din ultimii 10 ani, după mai mulți profesioniști în domeniu ( critici, profesori, jurnaliști de film). Dacă ăstea sunt cele mai bune e nașpa, că pe majoritatea le-am început, dar n-am rezistat. Că nu au substanță, sau spun chestii care pe mine, ca român, mă plictisesc, că-s oarecum contemporane și triviale. Poate că or să aibă valoare documentară în viitor, bun și-așa, dar nu de-ajuns să plătesc un bilet la cinema. Și deși unele sunt filmate OK ( foarte-foarte bine, pentru bugetul cu care-s făcute, cred că românii ar putea face filme geniale ( din punct de vedere al execuției tehnice) cu aparatură și bugete de Hollywood ), după ce învață să le pună și sunet, ca să le pot vedea fără subtitrare. Pula mea, a început un deceniu nou, se termină ea și pandemia asta, poate acuma…
Ma surprinde ca filmul “Un pas în urma serafimilor” abia intra in topurile celor de la Vice, unde Vlad Ivanov face cel mai bun rol a lui.
Avenue 5 – Multam boss!!!11!!
Avenue 5 se vede pe HBO la noi..
anyway, tot de pe acolo vezi ca au deschis robinetul la sezonul 4 din Fargo. tema ăstuia e mafia italiana vs cea afro-americani 👍
Din Fargo am văzut un episod și am decis că nu mă interesează.
Aferim m-a impresonat si pe mine. Niste vremuri in care ciorile erau tratate cum merita.
PS: Mai incearca un episod din Fargo, se merita. Ia-o cu S1.
Mna , sunt subiectiv, ca am fost ingrijit vreo 3 ani in copilarie de o tiganca de etnie, pentru care am oaresce respect si pentru ca in satul meu tiganii s-au integrat mai bine decat in alte parti, dar nu cred nici ca tiganii merita sa fie robi, nici ca au meritat sau ca au fost pentru ca asa au meritat.
Din Fargo am inceput evident cu S1 – pur si simplu nu-i pentru mine. Ma prind destul de repede daca ma intereseaza un serial sau nu. Daca primul episod nu ma intereseaza, plm.
Tiganii au fost adusi in romania pentru a fi robi. Cand nu mai e nevoie de ei ( acum ) ar trebui trimis inapoi in india ceea ce din pacate nu se mai poate. Genetic nu au nimic in comun cu populatia/civilizatia/cultura europeana. In india/pakistan/bangladesh s-ar incadra perfect in peisaj. Inca odata, nu sunt “domesticabili” pentru ca genetic sunt diferiti, oricata educatie le bagi pe gat tot animale raman.
Nu are importanță pentru ce au fost aduși.
In nici un caz nu au fost adusi sa violeze, fure, cerseasca si sa se inmulteasca necontrolat. In Aferim sunt tratati corect pentru ce au fost adusi. Odata controlul disparut in societatea democratica au revenit la vechiile metehne. Imagineaza-ti o tara condusa/populata exclusiv de tigani in europa si o sa ti se para romania paradis in comparatie.
Au fost tratati conform cu civilizatia din perioada aia istorica. Corect sau nu, judecat din perspectiva perioadei aceleia, mi-e greu sa ma pronunt eu, ca n-am perspectiva aia. Pot sa inteleg ce si cum si asta e tot. Nu stiu cum e cu corectitudinea ca si romanii erau tratati discriminator, conform ordinii sociale – vezi diferente de la iobagi/serbi, la tarani liberi, la boieri. Din puntul unde ne aflam azi ca societate, sclavia nu poate fi numit tratament corect pentru o etnie, rasa in virtutea faptului ca “ba, voi ati fost adusi aici sa fiti sclavi, de ce faceti altveva?”… Read more »
Eh, nu e doar romanism, s-a vazut si la case mai mari. Unul din primii stapani de sclavi din sua a fost negru. 🙂
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Anthony_Johnson_(colonist)
Romanismul e partea cu sa nu fiu eu ultimul fraier, sa gasesc pe unul pe care sa-l napastuiesc si eu, altfel exemplul e lipsit de utilitate.
In 1385 Dan I doneaza unei manastiri vreo 40 de familii de tigani, iar in 1388, Mircea cel Batran doneaza manastirii Cozia 300 de familii de tigani. Link. . Asta nu inseamna nicidecum ca romanii ar fi inventat sclavagismul la nivel de stat.