Profesioniștii: N-ai cu cine

Un vecin venise să mă întrebe dacă îi dau și lui numărul de telefon al celor care mi-au mutat contorul electric afară la o proprietate pe care am cumparat-o. Nu locuiesc acolo , curentul e bun pentru altceva, dar…

Ți-l dau, dacă vrei, dar nu îi recomand sub nicio formă. Anul trecut am putut supraveghea doar până la împământare și nici acolo nu am fost mulțumit.

Am presupus că nu sunt complet nepricepuți. Pe urmă am constatat că cam sunt. Asta e…

Că de ce nu-i recomanzi?

Că eu lucram, când a venit omul, să refac pe cât posibil cutia de siguranțe principală. Că arăta așa.

Pula siguranță diferențială , alimentarea făcută în două siguranțe , care totalizau 45 de amperi , deși pe stâlp la contor e una de 32, dezizolările, făcute cum se văd, branșamentul cam subțire. In fine, e vina mea, am vrut să chem o firmă, dar tata a zis că știe el pe unii care fac repede. Repede au făcut, nimic de zis.

Am refăcut și eu ce-am putut și aia e. Tot nu e cum trebuie, când o să am timp să cumpăr ce trebuie în loc de sârmele alea. Probabil niciodată.

Îi explic vecinului pe scurt care e problema. Zice că nu contează , el vrea să facă același lucru la el acasă și repede.

Cum ne-cum, nu se mai uită, că “nu găsește pe nimeni”.

Mna. Status Quo.

18 Replies to “Profesioniștii: N-ai cu cine”

 1. alimentarea făcută în două siguranțe , care totalizau 45 de amperi , deși pe stâlp la contor e una de 32

  Hm…nu prea pricep de ce ai adunat acele 2 sigurante, ca nu se face asa. Din cate vad eu in poza, tu ai o siguranta de 20 A pe “general” si inca una de 25A, in paralel, pentru priza aia de lucru. Ignorand valorile nominale(foarte prost alese), este o situatie perfect normala: fiecare siguranta limiteaza curentul pe zona pe care e pusa. Suma lor e normal sa fie mai mare decat generalul, ca in utilizare curenta nu o sa ai sarcini maxime simultane pe toate circuitele.

  Revenind la valorile sigurantelor, nu inteleg de ce ai pus o diferentiala de 32 si dupa ea ai gatuit “teava” cu una de 25. Avand in vedere ca tabloul pare unul general, eu as pleca direct din diferentiala de 32(presupun ca ai cablu suficient de gros) iar pentru panou as pune siguranta de 20A.

  Pranteza: in mod normal pe prize se pun sigurante de 16 cu fir de 2.5( cum pare ca ai tu intre diferentiala si siguranta). Daca ai consumatori mari(>3kw), pui fir de 4 cu siguranta de 20A. 25A se foloseste cu fir de 6 si este pentru distributie(pe fir poate se circule 5KW).

 2. 1. Nu, nu e normal.
  Ar trebui sa am intreruptor general pe tabloul de sigurante, care sa limiteze curentul mai mic (sau egal, dar mai bine mai mic) decat cel limitat de siguranta montata de furnizorul de electricitate pe contor / panoul lor. Astfel ca siguranta mea generala sa sara prima in caz de depasiri, nu sa sara cea de pe stalp. Practic in montajul executat anterior nu exista o siguranta generala.

  2. Diferentiala de 32A este acum intreruptorul general pentru punctul de consum. 32A e limita maxima. 25A e o siguranta din care se pleaca in instalatia veche a gospodariei – are si aceea un tablou de sigurante de cand haul, nu cine stie ce, patroni, dracu’ stie ce o fi in aia, nici nu ma uit.
  Nu e nevoie de mai mult de 25A pe instalatia veche a gospodariei. Nu e nevoie nici de atata, dar , n-aveam siguranta mai mica la indemana atunci. 16A, curba B era suficient, insa nici diferential nu am gasit sa cumpar in graba de curba B, plm.

  Din amontele ei vezi ca pleaca un circuit prin cablul negru. Acela nu este pe siguranta de 25A, ci inaintea ei, conectat doar la generala de 32A. Acel circuit merge prin pamant, intr-un panou , unde am o pompa de apa si alte prize. Acolo, e montata o siguranta de 20A ( din nou, nu am avut mai mica, le-am refolosit pe alea) care acopera pompa de apa ( cca 7-8A necesar de consum, si alte prize in care sa mai infig utilitare.

 3. 1. Eu nu impartasesc aceasta parere. La ce bun sa obti o putere mai mare, eventual sa si dimensionezi cablul de la tabloul lor la tabloul tau pe acea putere si apoi primul lucru pe care il faci este gatuirea? Daca vrei selectivitate, o poti obtine la tine in panou prin inserarea a cate trepte doresti(si iti permite configuratia). Eu sunt pentru dimensionarea coloanelor la puteri maximale iar ultimul rand de sigurante, cele de pe circuitele primare sa fie limitate aproape de consumul real. Dar in tabloul general nu as face reductia de la 32 la 25/20. Mai ales daca zici ca nu ai consumatori care sa ajunga la asemenea puteri. La scurt, oricum selectivitatea se face prin curbe, nu prin puteri(daca se face, ca in practica de cele mai multe ori este cum ti-e norocul…)

 4. 1. Inteleg ce spui, dar ideea e una de principiu. La tine in gospodarie/ punctul de consum trebuie sa ai un intreruptor general. Al meu e fix cat al lor de pe stalp, acolo nu-i gatuit. In principiu, nu vrei sa sara siguranta de pe stalp de prea multe ori, ca in caz de se strica, nu o controlezi tu. Adica astepti dupa unii sa o schimbe. Apoi, e o chestiune de confort, in cazul asta nu-i mare confort ca sigurantele sunt afara in curte, din motive obiective legate de viitorul casei -> probabil buldozer in cativa ani. Dar nu vrei sa mergi la stalp ca sa rezolvi o problema.

  Pai, cam asa e in circuitul ala. E o instalatie mica.
  E generalul pe 32A acum. Mai maxim de atat nu se poate.
  Dupa el urmeaza un split. Incepe circuitul tehnic care pleaca direct din 32A si are un etaj ( adica o siguranta) de protectie de capacitate redusa la locul la care e montata cealalta cutie. Acolo ar trebui sa fie 2 sigurante, dar o sa vad cum le montez, ca n-am luat in calcul cateva aspecte.
  Apoi casa nu are nevoie de mai mult de 25A. Mai maximal de atata n-are cum sa fie 🙂 . Adica eu zic ca 16A e suficient pe casa in ideea in care nu prea creditez eu ca instalatia casei e capabila sa lucreze in siguranta pe o sarcina mai mare, indiferent ce nevoi as avea eu la un moment dat. Echipamente casnice nu prea sunt, iar cele utilitare ( scule si unelte) montate pe instalatia casei acumuleaza doar sporadic peste 15A si le-as prefera conectate mai degraba la prizele din circuitele tehnice ca-s sigur pe ele.
  Iti dai seama ca tata nu se uita in ce prize si prelungitoare isi baga stecherele. Nu ca-i mare pierdere daca ia casa foc, dar e deranj.
  Consumatorii in total ar putea depasi 25A, in teorie, dar in putine momente de scurta durata. Sa zici ca la un moment dat merge aparatul de sudura in acelasi timp cu pompa, frigiderul si vreo clocitoare de-ale lui tata. In teorie se poate intampla. De aia nu le vreau pe toate pe acelasi circuit si de acolo si gatuirea la casa.
  La scurt, da, selectivitatea se face prin curbe, in principiu am testat scurtul, merge.
  Dar la suprasarcina care e mai pacatoasa decat scurtul, selectivitatea se face prin puteri. Ca stii, bagi 1000 de cacaturi in priza si incepe instalatia ta sa se comporte ca un resou, pana ia foc, eventual cu tot cu suportul pe care e montata si pana ajungi la scurt ajung pompierii mai repede.

 5. Daca ai griji legate de suprasarcini, atunci trebuie sa te uiti la cablurile existente. 25A este o putere destul de mare si daca instalatia “interioara” e varza, poti sa-ti iei adio de la suport cu mult inainte sa ajunga siguranta sa sara. Din ce ai povestit pana acum, eu as pune pe casa una de 16A(sunt totusi cel putin 3kw utili) si as lasa prizele tehnice cu mai mult.

 6. O observatie..nu am verificat pt modelul tau de rcbo, dar la rcbo-urile schneider alimentarea se face pe jos si iesirea pe sus. La sigurantele schneider alimentarea pe sus si iesirea pe jos ( pentru a se putea folosi pieptenul).

 7. In afara de argumentul pieptenului, de care se vede ca n-am, ai vreun motiv pentru care “alimentarea se face pe jos” ?

 8. Este ceva legat de constructia rcbo pentru a functiona si partea de protectie nu doar cea magnetotermica. Daca nu se face alimentarea corect functioneaza doar partea magnetotermica. Ar trebuii sa ai pe o laterala schema aparatului. Din pacate aceste scheme nu sunt universale.

 9. Schema de pe laterala aparatului este despre pozitionare, nu de cablaj. Protectia de descarcare la pamant functioneaza si daca-l leg pe sus si daca-l leg pe jos, din ce am testat cu unul similar acum cativa ani . Ea este pozitionata in aparat in etajul de sus, mai sus de partea care face contactul.

  Schemele nu-s universale dar AM IMPRESIA ( nu-s sigur) ca astea se pot alimenta si pe sus si pe jos. In seria Qovs de la Schneider erau indicatii clare de alimentare pe jos, legate de posibilitatea de a strica siguranta daca o legi altfel. Altfel, si alea functionau.

  Pentru seria Easy9 ( Cod EZ9…) indicatiile de la ei par sa fie cu montajul pe sus.
  https://docs.rs-online.com/2019/0900766b813e6b4c.pdf
  Pagina 25.

  Alimentarea e reprezentata pe sus, desi in conditii nu scrie asta de unde BANUIESC ca ar putea fi si invers. Eu am montat-o ca in poza, iar pe alea Himel scrie clar in documentatie “wiring top or bottom” , pag 2/12.

 10. Este un tip pe youtube cu un canal despre electrica electronica ( proiectediversediy) ce explica pentru fiecare caz in parte. Eu nu mai sunt la curent cu tot ce apare, vb din aduceri aminte :),dar imi place sa imi bag nasul si am oroare sa imi intre cineva in curte sau casa.

 11. In plus fata de ce au mai comentat (in mare, corect) unii mai sus, diferentialul e pus degeaba daca nu ai nului tratat (si sigur e nu in tabloul asta, poate o fi in amonte), priza aia de 16A legata dupa o siguranta de 25A e epica, nu ai presetupe si tigania cu impamantarea se rezolva elegant cu o clema sir gen https://www.emag.ro/clema-rand-wago-topjobrs-1-intrare-1-iesire-4-mm-galben-verde-2004-1207/pd/DCLP86BBM/ (exista si mai ieftine). Ce facusera aia de dinainte era la fel de urat, dar nu neaparat mai rau.

  Sigurantele, printre altele, (chiar asa: Himel? ce drac sunt alea? Un ABB, Hager sau Schneider e 12-20 lei, Siemens se gasesc mai greu in Romania si nu stiu pretul) trebuie sa protejeze si cablurile din aval, cablurile alea par a fi de 2.5mm^2, maxim 16A in mare parte din EU, 20A in Franta si 28A in ring circuit in UK (adica 14A balansat, desi nu functioneaza chiar asa).

  Si ultima chestie: unii spun ca dupa normativul romanesc 1P + N nu e valid, desi toate RCCB-urile sunt 1P+N, in UK am vazut doar monopolare insa in Romania sunt de toate, fiecare a pus ce i-a trecut prin cap. Mie in casa mi-au pus acum 15 ani tabloul de la parter 1P+N si cel de sus monopolar, aceeasi echipa si acelasi brand de sigurante.

  @Adrian Ion, Stefan e cam maniac si duce lucrurile la extrem, nici chiar asa. Da, lucreaza ingrijit si corect, dar prea des e mai catolic decat Papa si de multe ori supradimensioneaza ce face, mai are un pic si pune AFDD in loc de RCB.

 12. diferentialul e pus degeaba daca nu ai nului tratat (si sigur e nu in tabloul asta, poate o fi in amonte),

  In ce sens e degeaba, cata vreme reactioneaza la scurt si la scurgerea de curent catre impamantare, adica functia de dierential? Zic reactioneaza prin proba, nu altfel.

  In ce sens nu e tratat nulul?

  chiar asa: Himel? ce drac sunt alea?

  Habar n-am , electricienii le-au adus, eu nu cumpar sigurante made in china.

  Si ultima chestie: unii spun ca dupa normativul romanesc 1P + N nu e valid, desi toate RCCB-urile sunt 1P+N,

  Da, nu e valid – in sensul ca se intrerupe nulul, dar nu toare sigurantele sunt 1P+N se gasesc si monopolare in Romania. Din pacate noi ( si ma includ) le folosim (GRESIT SI INCORECT) ca intreruptor sa lucram pe o bucata de instalatie. Pentru ce conteaza, himel-urile din poza nu sunt 1P+N, sunt bipolare cu declansare pe ambele conexiuni. Sau asa scrie pe ele, nu stiu ce-au pus chinezii inauntru.

 13. * Daca prin netratarea nulului vrei sa spui ca nulul de retea nu-i legat la impamantarea casei (sistem TN-C) – da, asta e o oarecare problema, o stiu si momentan ramane asa, insa asta nu face diferentialul sa fie pus degeaba, ci il invalideaza doar intr-o situatie foarte exceptionala in care in reteaua furnizorului se intrerupe DOAR nulul, iar eu am un echipament care da la masa in momentul ala si desi nu functioneaza ma curentez la el.

 14. Diferentialul trebuie sa reactioneze la scurgeri de curent mici (30mA in cazul tau); fara tratarea nulului exista riscul sa decupleze din cauza unor echipamente care pierd curent la nul (30mA nu e asa mult la un consumator de cativa kW) sau sa nu decupleze decat la curenti mai mari. Ideea e ca diferentialul e esential daca vrei siguranta, dar siguranta aia o obtii cand toate conditiile sunt indeplinite, altfel e “am si probabil merge”, nu “am si sigur merge”.

  Nu as baga mana in foc pentru vreo chinezarie ca are detectie pe ambele fire, nici nu prea e nevoie, tot 1P+N iese.

  Singura chestie cu adevarat nasoala in tabloul ala e ca sigurantele par prea mari pentru priza si cablurile conectate la ele. Curba de clasa C ar fi OK daca ai ceva motoare electrice mari (nu pompa de gradina, mult mai mari) sau vreun aparat de sudura, daca esti constient ca diferentialul decupleaza la 320A e ok 🙂 (clasa C: decupleaza la 5-10x curentul nominal; clasa B decupleaza la 3-5x). Dupa cum am zis, ochiometric conductorii sunt de 2.5mm, asta inseamna sigurante B16 sau cel mult C16. Si daca vrei poti sa pui un separator pe post de comutator general, e optional, poti sa pui clema sir pentru nul si poti sa pui bara de nul (daca folosesti monopolare), dar toate astea sunt optionale. Ah, cablurile care pleaca de acolo sunt NYY-J? Nu prea par.

 15. fara tratarea nulului exista riscul sa decupleze din cauza unor echipamente care pierd curent la nul (30mA nu e asa mult la un consumator de cativa kW)

  La care nul, la nulul de protectie? Fix aia am testat cu o rezistenta de 5kOhmi ( bec incandescent de 10W ) , n-aveam una mai apropiata de 8kO, si declanseaza.
  Daca ai un scenariu clar, hai cu schema electrica de nul netratat si consecinte si o discutam .

  Nu as baga mana in foc pentru vreo chinezarie ca are detectie pe ambele fire, nici nu prea e nevoie, tot 1P+N iese.

  Nici eu nu bag mana in foc, e ce-am citit pe piesa si in documentatie. Asa au cumparat-o aia , asa sta acolo pana o sa o inlocuiesc, desi sa fiu sincer nu-s prea preocupat de asta, ca le-am testat si pe alea si functioneaza ( la scurt).

  Curba de clasa C ar fi OK daca ai ceva motoare electrice mari (nu pompa de gradina, mult mai mari) sau vreun aparat de sudura, daca esti constient ca diferentialul decupleaza la 320A e ok 🙂

  N-am motoare industriale si stiu cum decupleaza, atata ca am fost din fuga in Dedeman si am luat la lins toate rafturile de sigurante, toate-s “C”. Pula mea. Si nu prea gasesti decat daca faci comanda sau mergi la magazine dedicate de electrice, care sa le fut in gura ca nu lucreaza sambata cand am eu timp.

  Decupleaza si mai jos de 320A, atâta ca nu imediat. Bineinteles, e cu risc, ca poate s-aprinde instalatia mai repede decat decupleaza el, dar nici instalatia aia nu e lipita cu benzina pe o căpiță de paie.

  Dupa cum am zis, ochiometric conductorii sunt de 2.5mm, asta inseamna sigurante B16 sau cel mult C16.

  Sunt de 4mmp, atat bransamentul de la stalp, cat si cablul catre instalatia casei ( l-am tras nou si pana la nisa veche e asa, de la nisa incolo – cum era cand a fost construita casa, plm), si cablul care merge in gradina la pompa de apa.
  Asta e bransamentul interior care merge prin curte de la panou la casa si la pompa.

  Al alora de la stalp nu stiu sigur de care e , dar aceeasi grosime.
  Ii strangeam de gat pe aia daca puneau bransament de 2.5mmp – SI-ASA sunt ofticat , ca trebuia sa fie de minim 10mmp, dar aia e. O sa bag trifazic in niste ani si am sa-l refac cum trebuie, mometan ma enervau aia care voiau ei sa intre in casa sa citesca contoare si n-avea cine sta de ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.