Presostat mecanic de la Italtechnica

Am cumparat, pentru sistemul de irigatii de la plantatia de nuci, un presostat PM12 de la Italtechnica, ce lucreaza intre 3 si 12 atm. El trebuie sa comande o pompa submersibila, pusa in circuit cu un vas de expansiune de capacitate mare – 500 de litri. E ieftin. În ambele sensuri.

Intentia mea e sa-l fac sa lucreze intre 3 si 5 atm. O sa mai vad despre asta deoarece tubul pentru irigatii la picatura suporta presiuni pana la 3 atm, deci va trebui , probabil sa montez un reductor de presiune. Atunci la ce mai tin presiunea mare, nu? Ar fi prima intrebare, de ce nu lucrez intre 1.5 si 3 atm, sa zicem?

Pentru ca nu vreau presiune sub 3 atm, de aia. Ma rog, sub 2.5. In felul asta , in timp ce in sistemul de acumulare presiunea apei poate varia, la iesire, in sistemul de irigatii va fi relativ constanta. O sa vad eu cat poate varia, ca aparent am o limitare la si la filtrele din circuit – am testat cu 7 atmosfere si scapa apa pe la garnituri. La 4 pare ca tin, dar e un pic ciudat, ca filterele “Atlas Filtri” ar trebui sa tina 8 atm. poate nu le-am strans eu bine.

Asa, presostatul. Intr-un film de 1 minut, arat cum se conecteaza legaturile electrice si cum se monteaza pe vana care se introduce in circuit. Nu-i musai sa fie montat pe, sau sub vasul de expansiune ca pe hidrofor , e suficient sa fie in circuit, iar traseul sa nu fie inchis de robineti sau dracu mai stie ce.

Momentan, la mine e o problema cu el, cred ca am legat un cablu electric cu conductori prea grosi ( 3.5mmp) care nu au loc bine in carcasa si preseaza corpul presostatului. Lucrul asta face sa nu se mai miste tija care pune contactul cand presiunea scade. Posibil ca va trebui sa refac legaturile cu un cablu mai subtire. Pompa e de 1800W putere nominala, distanta de la presostat la cutia cu sigurante ( unde e si cutia de control a pompei) e de vreo 3m, deci un cablaj de 1.5mmp e suficient.

Proba 1.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Adrian Ion
Adrian Ion
2 years ago

De ce nu folosesti un presostat electronic? Eu am luat o pompa submersibila de 1.1kw,nu am citit bine cat scoate…se oprea la 10.5..presostatul meu are setare doar pentru presiunea minima( cea la care porneste pompa) asa ca am rezolvat tot cu un reductor de presiune, la ala sa citesti atent, majoritatea functioneaza doar in regim dinamic, in static o sa ai aceeasi presiune. Recomand un Herz

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Din motive de costuri. Un presostat reglabil electronic OK incepe de pe la 350 de lei. Dacă vreau și protecție la supratensiune ( pentru a proteja electronica, nu de alta ) , e peste 400.
Unul mecanic e 30-50 de lei. Câtă vreme nu am nevoie de unul electronic, nu am de ce să plătesc de 10 ori mai mult.
Dacă nu voi fi mulțumit de ăsta am să cumpăr unul electronic.

Maniaxro
Maniaxro
2 years ago

La ce vad eu acolo montajul e in ceva cămin/beci. Daca e umed sau are variații mari de temp. recomand sa lipești cu dublu adeziva un plic de silicagel (gen din ăla care vine in papuci) in interiorul carcasei presostatului. In felul asta ii mărești durata de viața, că umezeala și condensul ii fac o rugina înăuntru de nu ești bucuros. Eu după primul presostat care a murit din cauza asta am folosit metoda asta și al doilea sta mult mai bine la durata de viață.

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Buna idee – sarumana.

Maniaxro
Maniaxro
2 years ago

Să crești mare 🙂 ( in cont zic)