Tragediile de genul ăsta, de obicei au si o componenta de de eroare de judecată. Când toată lumea își pune baza în grup. Că dacă întrebi pe cineva daca ar avea curaj să alerge de unul singur în pantaloni scurți 100km în zone unde exista riscuri de vreme, probabil că, dacă nu e retardat, n-ar da fuga să facă asta.
Dar dacă e un maraton organizat, atunci e OK. Sigur cineva s-a gândit la toate.
În general, grupurile ar trebui să ia decizii mai bune decât indivizii, dar mai depinde și de grup. Dacă majoritatea indivizilor sunt proști, atunci nu.
Am participat o data la niste cursuri de ”team building” care încurajau deciziile de grup și-am putut observa cât de proști sunt indivizii și că în ciuda eforturilor trainerului de a evidenția contrariul, deciziile de grup pot fi semnificativ mai proaste decât cea mai buna decizie individuală.
E China deci de așteptat. Sunt atâtea alte competiții de genul asta unde nu se întâmplă tragedii. Concluzia e ca unele lucruri funcționează în Europa și USA dar mai puțin în China.
E o teorie in sociologie care zice ca IQ-ul grupului cand actioneaza impreuna e cam jumate din media componentilor luati individual. Cred ca la romani ii zice ‘spiritul de turma’.
Nu stiu teoria aia, eu stiu ca in general intelgenta colectiva o depaseste pe cea individuala, insa sunt aspecte de corelatie la mijloc. Pe scurt, intr-un grup sunt sanse mai mari sa ai indivizi capabili sa invalideze unele solutii propuse, adica sa stie ca nu-s bune si de ce si indivizi care sa aiba expertiza si experienta necesara sa poata valida macar parti din solutie. 1 In this study, individual participants achieved an average IQ of 122 (> 91st percentile) and groups of 12 averaged IQs equivalent to 145 (> 99.6th percentile) (Kosinski et al. 2012). This is partly explained by the fact that the RPM… Read more »