Belarus: Problema reală e că încă se zboară pe la ei

Belarus e un stat dictatorial. Faptul că au deturnat un avion de pasageri european, care circula pe teritoriul lor, de unde și-au extras omul pentru a-l pedepsi, nu e chiar așa S.F. Așa procedează un stat dictatorial. Sigur, în context, acțiunea e una teroristă împotriva drepturilor omului etc. Hai success împotriva Belarusului sprijinit de Rusia. În UE lucrurile ăstea se fac altfel, arestul se face la destinație pentru că există cooperare între țări. Belarus nu ar avea nicio șansă cu o cerere de arest a unui blogger/jurnalist, așa că n-au multe opțiuni. Nu mă îngrijorează soarta lui Protasevich în Belarus. Da, e nașpa, dar se întâmplă în state dictatoriale, nu trebuie neapărat să fie UE mama tuturor răniților. Trebuie, în primul rând, să-și apere cetățenii ei și dup-aia altceva. Dar nu văd că se întâmplă nici asta.

Țara aia e o ghenă din Europa, cum au fost toate dictaturile din perioada postbelică, ca de exemplu România.

UE nu se poate duce să îi ia pe ăia la palme, că n-are cu ce și n-are de ce. NATO n-are de ce.

Bine, deși fapta s-a petrecut ieri, UE discută asta ”de urgență” azi. Timp în care nu s-a petrecut nimic.

Adică avioanele de pasageri care pleacă din UE continuă să tranziteze Belarusul. Asta e adevărata problemă. Iete, cum turiștii pleacă cu TUI-ul de pe Arlanda din Stockholm, cu gândul că se duc ei în Cipru; de dus se duc fără escală în Minsk doar dacă n-au la bord vreun bielorus căutat de autoritățile statului.

Și cum avioanele Belavia pot circula pe teritoriul European. Ceea ce trebuia să se întâmple imediat la aflarea știrilor despre deturnare, dincolo de orice negocieri pe tema persoanei arestate era ca Uniunea Europeană să dea o dispoziție imediată ( imediată însemna atunci) prin care toate zborurile să ocolească Belarusul, toate zborurile dinspre UE spre Belarus să fie suspendate, precum și invers. Iar compania aeriana Belavia să fie invitată să ocolească prin Rusia ( sau eventual Ucraina, că ăia nu-s în UE) către orice destinații care ar trece peste Uniunea Europeană. Simplu.

Atât. Fără amenințări, fără gargară.

În schimb -> thoughts and prayers.

Mesajul e scris cât de cât corect – vești bune pentru toată lumea, în special familiile și prietenii oamenilor de la bord. Pe Protasevich l-au dat jos, restul ura și la gară. Umor românesc.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Case
Case
2 years ago

Ce zici tu ar fi o masura sensibila. Un dos de palma peste bot si asta doar pentru inceput. Daca totusi tinem seama ca UE este condusa de niste nulitati gen borell sau ursula van der leyen, nu astept prea mult. Probabil vor urma ceva declaratii in care este condamnata deturnarea avionului si pe urma pauza.

Stropic
Stropic
2 years ago

Ii doare fix in cot, dar nu pot zice asta, ca se intalnesc de urgenta cand pot. :))

Sincer, cred ca ii durea in cot si daca era cetatean european, daramite daca nu.

Ma intreb cum de nu gaseau aia din belarus vreun pistol in care sa cada in grecia sau in alta parte – sa fie asasinat asa, pe tacute. Banuiesc ca asta a fost si ideea – cat mai public si cu mai multa demonstratie de putere.

Vezi ca bloggingul e periculos.

Tudor
Tudor
2 years ago

Nu cred ca UE poate sa facă chestii bruște. Cred ca e legal ca un stat sa forteze un avion sa aterizeze dacă e în spațiul lui aerian. Poate are un fugar sau terorist, etc. Avionul nu e spațiu suveran ca o ambasada asa ca arestarea era legala în Belarus. All în all legal și în Belarus și în Suedia. Ca legile din Belarus nu sunt aplicabile în Suedia e alta poveste.

Tudor
Tudor
2 years ago

Povestea asta s-a făcut în cadrul drepturilor internaționale ale Belarus. Altfel ai fi văzut sancțiuni ONU și amenințari cu război. Acțiunile UK și UE sunt doar PR. Imaginează-ți ca se urca Snowden intr-un avion și zbura peste UK. Crezi ca ar mai fi existat proteste și interdictii?