Pensia și vârsta de pensionare

S-au angajat romulanii catre UE să reformeze sistemul de pensii. Să reformeze înseamnă că vor să crească vârsta de pensionare, stagiul de cotizare și să nu mai mărească pensiile cum au promis PSD-ul în legea 127/2019 – s-a dus pe pulă mărirea de-o visa tata. El mi-a zis că dacă nu iese PSD-ul nu-i mai măresc lui liberalii pensia și a avut dreptate, evident. Spera pe urmă, că ”totuși e o lege acolo”, aha, că aia contează la ceva cât timp se poate abroga.

Pe de altă parte e destul de clar că tura viitoare boșorogii vor vota DIN NOU PSD, pentru că ăia or să vină și-o să le spună simplu, că le măresc iarăși pensiile, ceea ce-o să și facă, că sunt de cuvânt la treaba asta.

Oameni de diferite vârste visează că nu asta e soluția că pentru pensii trebuie găsite soluții în altă parte, alte impozite, alte pulameauri.

NU. Pensia reprezintă o asigurare publică susținută dintr-o contribuție. Nu poți să cauți soluții în alte impozite. Pensia se susține de către viitorii beneficiari din impozitul pe munca lor. Și atât. Dacă nu e sustenabil înseamnă că:

  1. Nu sunt destui muncitori, sau muncesc la negru. Atunci statul să rezolve problema asta. Nu știu câtă lume mai muncește la negru în România, dar nu prea multă. Până în 2020 zilierii nu erau obligați să contribuie la sistemul de pensii, acum sunt. Aici e posibil să existe probleme cu ”la negru”.
  2. Prea mulți muncitori pe salariu minim. Asta e economia. Dacă se încasează la plic, statul să facă ceva pe temă.
  3. Oameni care încasează venituri în feluri în care nu datorează contribuții la pensie, de exemplu ca dividende: foarte bine – să nu beneficieze când vine timpul.

Vârsta de pensionare, pe de-o parte e de înțeles că e nașpa să tot crească, pe de alta, ce vrei, oamenii trăiesc tot mai mult.

Aviz amatorilor care visați că ”n-o să prindem noi pensia”, asta e o puțoială pe care o spuneam și eu la 25 de ani. Majoritatea o să prindem pensia. Iar dacă nu faceți ceva pe temă , o să prindeți doar vârsta și n-o s-aveți bani de funie.

Știu că nu pare, dar bunicii mei au trait unul aproape 80 de ani, iar unu’ peste. Da, în România. Cel care a trăit 80 era mai bătrân, a luptat in WW2, a fost rănit acolo, a fost traznit mai târziu, a suferit o operație de varice în vremurile când se tăiau picioare pentru asta și în ciuda tuturor neajunsurilor a trăit să mănânce destulă pensie. Mică, dar totuși. Și-a fost tot timpul bucuros de pensia lui mică , că nici nevoi mari n-avea ne-a dat și noua, nepoților din ea, din când în când.

Celălalt a trăit mai mult, că a fost născut mai târziu, alte calcule la vârsta medie. A fumat până pe la vreo 70 de ani și de băut cred că tot așa. Atâta că n-a avut pensie, că a avut cel mai mult profesii liberale, n-a prea contribuit, și în puținii ani în care a contribuit, n-a mers să se îngrijească de hârtiile cu pricina. La bătrânețe a fost îngrijit de unul din copiii, că pula bani.

Eu nu vă dau sfaturi ce să faceți voi cum să vă îngrijiți de pensii, sau de alte investiții mai inteligente. Fiecare cum vă duce mintea. Eu câștig acum doar din dividende. Îmi plătesc contribuțiile la sistemul de pensii în România ( precum și la sănătate ) și nu invit pe nimeni să facă la fel, că sunt convins că în țara asta oamenii sunt mai inteligenți decât mine și investesc cu cap pentru a-și asigura bătrânețile, nu le dau bani hoților ăstora de la stat.

Vreau doar să vă spun că indiferent că crește vârsta de pensionare și durata stagiului de cotizare, șansele sunt că mai degrabă veți prinde vârsta aia de pensionare ( nu toți, n-o luați ca pe o garanție, doar dacă vă pasă de voi și aveți cât de cât grijă) și tot ce contează e ce-o să aveți la saltea la vârsta aia. Dacă nimic, mna , ce să zic, o să vă urez succese, dar să nu mă întrebați pe mine de sănătate.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
25 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Redoo
3 years ago

Auzi, pe tine dacă te prinde pensia pă Anglea, ai vreo treabă cu ei? Altfel, ma gândesc că pt. pensie, ceva căsuță pe la țară, sa-ti crești găină ta, roșiile, ar fi de luat in calcul pt oricine. Asta dacă nu reușești să faci salteaua mare :))

Tudor
Tudor
3 years ago

Eu sunt din tabara “n-o sa prind eu pensia” dar in sensul de “n-o sa mai fie bani sa-mi dea si mie pensia”. Asa ca prefer sa-mi fac provizii de acum.

Ala
Ala
3 years ago

Am o mica banuiala ca de prin 2035 incolo o sa fie cam dubios cu pensia de la stat ( cam atunci ies primii decretei la pensie).

Catalinx
Catalinx
3 years ago

@Ala – in ce sens dubios si pe ce te bazezi?
Pensiile au fost mereu ajustate din lege in functie de fondurile disponibile.

speedy.gonzales
speedy.gonzales
3 years ago

daca tot vor sa ne tina in campul muncii si sa nu ne mai dea deloc pensie, macar sa ne dea posibilitatea sa nu mai platim CAS, ca ii dam degeaba.
adica spui de la bun inceput: bai frate, eu nu iti platesc CAS dar nici nu am pretentia sa imi dai pensie.
cred ca pot sa am eu grija mai bine de 25% din salariu decat statul roman.

Alifie
Alifie
3 years ago

Problema nu cred ca este de apucat sa iesim la pensie, ca de apucat apuca multi, ci mai degraba de recuperat (cat mai mult din contributiile la pensii), mai bine zis ne trebuie sa mancam aproximativ 28~30 de ani pensie ca sa ,,recuperam” banii bagati in sistemul de pensii, ceva pe modelul ca daca sar de 93 sau 95 de ani, as incepe sa fiu pe plus cu pensiile. Genital. In conditiile astea ma cam multumesc cu cca 1 punct si ceva de pensie contributii in 20 de ani de munca (plm, n-am nici o baza in aia, da’ de… Read more »

Ala
Ala
3 years ago

Pai ai niste generatii de baby boomers care ies la pensie, sustinuti de niste generatii din perioade cu declin demografic major.
Ca le face guvernul din pix la momentul ala, 100% sigur. Dar pixul ala n-o sa poate scoate mai mult decat pot generatiole active sa sustina.

Ronnie
Ronnie
3 years ago

la faza cu decreteii care vor duce de rapa sistemul de pensii: in primul rand cati mai sunt in tara ca sa o ceara si cati din cei emigrati au facut stagiul minim de cotizare ca sa ceara ceva. multi romani or sa ceara pensii din tarile de adoptie ca doar nu toti au lucrat la negru pe acolo

Stropic
Stropic
3 years ago

Nu numai ca le platesti pensii, dar le platesti si medici si spitale din plin, ca na, sistem de sanatate social. 😀

Cristi
Cristi
3 years ago

Graficul mi se pare mai mult decât sugestiv pentru cauza primei mari probleme a sistemului: “piramida” noastră arată ca o, pardon, *ulă ce începe să se scoale! Semn că futaiul de-abia de-acum urmează…
Iar a doua mare problemă derivă, cred eu, din faptul că avem un sistem de pensii specific economiei centralizate pe care îl rostogolim an după an într-o economie liberă, în ciuda tuturor problemelor de morală sau de sustenabilitate.
Soluţiile individuale sunt, deci, sfinte!

Alifie
Alifie
3 years ago

Eu estimez ca am sanse bune sa traiesc 93-95 de ani, zic daca e sa mor cand mi se termina bataile inimii sau materialul genetic. Asa, accidental, plm, pot sa mor si peste doua secunde.

Nu-i rau, nu-i rau deloc, chiar putin pesimista estimarea, unii se lauda ca se pregatesc intens sa sara de suta 🙂

Pe ideea asta, macar sa apuc eu 93 (desi cred ca as muri mai repede de plictiseala decat de batranete la 90+) si sa-mi reprosez ca n-am contribuit mai mult la pensii.

Doru Vlad
Doru Vlad
3 years ago

Nene eu decartez la stat doar de dragul principiului carr zice sa nu îți ții toate ouăle in același coș. Dar, nu știu poate să ma pregătesc psihic, ii am trecuți la pierderi. Zic că îi bag la pariuri deși acolo cand am jucat pe plus. Banii de semințe fără un pet de Cola, dar plus. Aici însă….

0040
0040
3 years ago

Bunica-mea are 84-85-8….something de ani si baga pensie dinainte de varsta ca arr nush ce boala. Sunt si oameni care baga 30+ ani pensie. Ideea e sa nu te omori cu munca, cum nici bunicamea nu s-a prea omorat. Sper sa mostenesc si eu din genele alea bune de viata lunga desi munca inca n-am prea invatat cum s-o fentez. 🙁 Adica, chiar si cand nu faci nimic, tot trebuie sa stai la laptop ca daca vine mail si e urgent? Nu poti sa te duci la munte unde nu ai semnal sa dai net la laptop, ci tot legat… Read more »

Mb
Mb
3 years ago

Salut! Bine si util graiesti! Pe vremea cand aveam sub nas semnificativ mai multe surse de demografie, intelesesem ca la noi in Ro primul boom a fost in ’67, al doilea in 78, prin “multilateral dezvoltata” interventie a lui ceasca asupra ” binelui” natiei. Si acum cred ca pana cand Ro nu incepe o politica reala de in-migration, (de invitare a calificatilor si mai ales necalificatilor de orice natie sau radacini etnice, politica gen CA, AU, NZ…chiar si cum face US) SUNTEM PE CONT PROPRIU – saltea buna sau funie, dupa gusturi. Gaina din curre ar putea, pentru nevoile de… Read more »

ala
ala
3 years ago

:
Foarte faina analiza.

Fery
Fery
3 years ago

“Doar tarile in curs de dezvoltare”

check US

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Ca o pulă cu doua noduri ?

Eu vorbesc despre asta sau macar asta .

Buruc
Buruc
3 years ago

Se discuta timid despre cresterea taxelor pe proprietate in ro … care acum sunt de 0.00xxx. Asta ar putea aduce ceva bani la buget in viitor ca grilele de evaluare sunt la nivelul anilor 90+ Momentan e boierie, la un ap cu valoare de 100k impozitul anual e 50 ron ‘nu cere de mancare’ Pe munca nu prea ai ce sa mai jupoi, romania e in top taxe. Dar in alta ordine de idei offtopic dilema mai veche, a inteles cineva cum se sparge suma de council tax aici intre impozit, gunoi, parcuri si alei? Vine suma/factura anuala defalcata pe… Read more »