Politica în showbizz: A zis “țară”!

E despre un nene, John Cena, care a zis din greșeală că Taiwan e o țară și își cere scuze chinezilor. Știu că e actor de wrestling, dar la elenovela aia nu mă uit, la Fast & Furios da, de acolo știu. Că rulează filmul prima dată în Taiwan, că au ridicat ăia restricțiile și a zis omul că Taiwan e prima țară în care… Staaai! Ai zis țară?! Război.

Acuma, Taiwan se consideră o țară ( ROC), dar nu e neapărat recunoscută – dacă mă întrebi pe mine, daca are un sistem de guvernământ și se opune pe cât posibil Chinei : țară!

Dar altfel stau lucrurile când produci un film care se vinde bine în China, mai ales pe praful ăsta cu cinematografe închise peste tot.

Mă gândeam că a dat și el o declarație de presă în care și-a cerut scuze gen : ”Salut coaie, am auzit că v-ați supi că le-am zis alora de pe insula aia că-s țară. Am zis-o și eu așa să se simtă bine, oricum America e singura țară din lume, hai să fie bine la toată lumea, nu vă inflamați din nimic”

Neaah.

Am văzut întâi clipul ăsta și cum nu vorbresc portocală, sau ce citrice behăie ăsta aici să înțeleg ce zice, mi-am dat seama doar după ton și mimică că îi cam linge în cur, nu-i un simplu mesaj de complezență. Și am găsit și o variantă cu subtitrare, unde m-am putut convinge de asta. Acuma e de apreciat că omul vorbește chineză, nu e după prompter, că m-am documentat, a învățat din dorința de a intra pe piața alora cu wrestlingul. Chinezii apreciaza – cel mai votat comentariu de pe weibo e asta care-i zice sa spuna in mandarina ca Taiwanul e parte din China, altfel nu-i accepta scuzele.

Ce mare o au chinezii, băi nene.

6 Replies to “Politica în showbizz: A zis “țară”!”

  1. Ce mari au buzunarele lol, ca aia e mica. Nu cred ca lui Cena ii era frica de aia a chinezilor, insa daca isi face cerere pe o piata de 1.5 miliarde de galbejiti (la un momen dat erau cam 20-25% din toata populatia lumii) nu-i de colo. Cat sa o duca in wresling? O da si el pe actorie… si cu asta se asigura ca are loc caldutz in cate alte episoade mai trag aia de FF.

  2. Ba’, eu inteleg, BANI!! de acord. Da’ parca de la un nivel (sa zicem 10-50 mil), parca e de porc sa sugi pula la niste galbejiti. Mai ales la varsta lui. Doar zic.

  3. In Top Gun avea Tom Cruise o jacheta de aia de pilot cu mai multe steaguri pe ea. Au scos cu calculatorul steagul Taiwanului in post producție, pentru că și dacă și-ar dori chinezii (cei fara vpn și torenți) sa vadă filmul, pcc îl interzice și gata, și-au pus pofta in cui.

  4. Treaba e un pic mai complicata si nu e din cauza ca virgula chinezii sunt malefici. Taiwan se numeste Republic of China. In Taipei sunt arhivele nationale ale republicii China si dinastiilor Qing, Ming. Tot acolo e si tezaurul national cu opere de arta si hrisoave, etc. Daca recunosti oficial Taiwan ca tara inseamna ca People’s Republic of China e doar o provincie rebela a unei insule. O provincie cam cat Australia. Daca recunosti PRC inseamna ca Taiwan e o insula cu un fost regim legitim, care supravietuieste doar aparat de US Navy. There can be only one.

    Orice tara ar reactiona similar daca regimului politic de la putere i s-ar refuza legimititatea. Automat ai probleme in relatiile internationale si astea se reflecta intern, unde se reduce stabilitatea interna. In WW2 au fost Franta cu capitala la Vichy si Fortele Franceze Libere cu sediu social la Londra. Ambele aveau probleme cu legitimitatea pt ca nu controlau Parisul si erau jucate pe degete de toata lumea.

  5. E partial corect dar istoria nu bate in cuie prezentul. Faptul ca in trecut Taiwan a facut parte din China nu obliga la conservarea statutului – dreptul la autodeterminare. Recunoasterea RoC nu obliga la pierderea suveranitatii PRC. Pot fi state separate.
    Evident ca PRC nu are niciun interes sa cedeze interesele lor acolo, dar asta-i altceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.