Probă de dicție. Probă de limbă. Probă de indentitate

Duc copilul la școală, iar alt copil cu părul mai creț ca al meu și pielea de culoare africană urlă că:

-Look, Alàn is here!

Cu Alàn pronunțat ca talan (cal). Mă uit în jur, nimic.

O colegă, care după paletar pare englezoaică vero, corectează:

-It’s not Alàn, it’s Allan.

Enuntat cu nazalul profund afectat, de distinctia nobiliara timpurie din accentul si tonalitatea unui britanic.

Nici urmă de cal sau de copil. Îi văd după un minut când se îngrămădesc toți la el că e nou, da, uitați de covid, astea-s dintr-o altă lume, aia în care ne prefacem, profund afectați la plămâni, că ne pasă, că nu putem respira, că murim.

În lumea asta copiii se joacă, în lumea asta pe ăla îl striga mă-sa: A Lan , sau ceva de genul că sunt amândoi chinezi sau ceva de genul. Mica englezoaică a strâmbat un pic din nas, fiind singura care-i pronunță colegului numele corect. Iar corectul e brusc inexact, apoi dracu mai știe.

Atâția pestriți, atâția străini care vin cu engleza lor stricată , cum o fi să vezi că toți ”Allan”-ii dispar, înlocuit de Alàn sau A Lan. Eu, ca român n-am experiența asta și pot doar să-mi imaginez. La noi Gheorghe și Florica au fost înlocuiți de alte nume mai noi, care însă poartă aceleași fețe și le pronunțăm oricum vag românește. Până acum.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Montezuma
Montezuma
2 years ago

Eh, kindergarten. Mica englezoaica va invata rapid ca pronuntia corecta este cum pronunta ala cu bani. Si ala ar putea sa fie colegul de banca rus, roman sau chinez.- astronaut, IT-ist sau doctor. Din anumite motive bastinasii prefera gender studies sau bachelor of arts si asta nu ajuta la pastrarea dialectului. Si daca nu ma credeti la nivel global exista deja o alta pronuntie corecta a lui Alen. De fapt mai multe, pentru ca fiecare regiune din america are o pronuntie proprie. In plus, din cate aud china investeste major in invatamantul din Uk, asa ca micuta englezoaica ar trebuie… Read more »

Stropic
Stropic
2 years ago

Cred ca e mai simplu, fiecare sa isi faca cunoscut numele. Daca vreau musai allan, le zic sa ma strige allan cu accent.

Adica e culmea, lumea isi poate alege deja genul, si nu isi poate alege accentul de pe numele lor? :))) poate baietelului ii placea alan, se simtea mai exotic/integrat.