Semnalul de alarmă e ca ”La ce e bun BAC-ul?”

ZF consemnează alarmist că 23% din absolvenții de liceu, care nu s-au înscris pentru examenul de bacalaureat anul ăsta, sunt carne de tun, pentru munci necalificate si plecat din țară.

E o dezinformare din doua perspective.

  1. Se creeaza falsa impresie că cei 77% nu sunt carne de tun. Adică nu vor face munci necalificate și nu vor pleca din țară.
  2. E mai complex.

Învățământul liceeal românesc se împarte în 3 filiere.

  • filiera teoretică (profilurile umanist şi real)
  • filiera tehnologică (profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului)
  • filiera vocaţională (profilurile militar, teologic, sportiv, artistic şi pedagogic)

Prima filiera sunt ăia carnea de tun, lol. Ăia nu învață nicio profesie. Nu le place munca, învață că mai au de învățat.

Retul de două filiere sunt efectiv profesii. Că nu prea există profesii care sa accepte oficial candidați fără facultate și BAC? Eh, asta e o meteahnă socială și nu-i bai, se corectează.

Altfel vorbind, din cele 3 filiere, doar prima cam are nevoie de bacalaureat, pentru restul e opțional. De ce nu sunt 23% din absolvenții de liceu de facultate?

Probabil din 3 motive.

  1. Consideră ca cel puțin pentru ei e pierdere de vreme. Chiar e. Daca ești un om aplecat asupra muncii, în general, în 3 ani poți face multe, iar facultatea îți poate pune piedici.
  2. Consideră că nu-s ei capabili de facultate, nu e pentru ei.
  3. Nu-si permit financiar

Stiu ca articolul pune asta pe primul lor, in realitate, cine vrea musai sa faca facultate, chiar si pe saracie, in Romania, cat de cat poate. Poate e nevoie sa munceasca pe langa, poate sa fure, dar, in principiu poate. Cu exceptii, dar nu un sfert din populatie exceptii de saracie.

Realitatea e ca asta e o expresie a constientizarii lipsei valorii invatamantului superior si a BAC-ului.

Ca ce, nu ne mai primesc astia la McDonalds fara diploma de BAC, sau in constructii? Sau la restaurante cand s-or deschide? Sau lucrator de front office, sau de call center? Siigur ca da.

Si daca am BAC-ul o sa am access la joburile alea de ielita platite la fel de prost ca pentru 8 clase? Si alea de facultate la fel ? Pai atunci muie in pula mea.

Societatea ( nu aia din Romania, dar in Romania se vede mai bine) are o carenta importanta – nu plateste angajatii cat pretinde de la ei. Degeaba pretinzi tu diplome si pula mea, daca le dai 5 lei. La un moment dat, oricat de incompetenti ar fi se satura sa iti produca hartii, ca totusi costa si alea.

Nu stiu daca v-am spus ca eu desi aveam bacalaureatul am lucrat destul timp fara sa imi fie necesar la ceva, in afara de nomenclatorul pizdii de la stat. Si am lucrat si fara diploma de facultate si castigam , de regula, mai bine decat multa lume cu facultatea terminata, unii si cu master.

Nu cred ca oamenii ar trebui sa se pise pe bacalaureat sau pe facultate, dimpotriva, cred ca ar trebui sa faca tot ce pot ei pentru a invata tot ce pot in ciuda faptului ca-s invatati putin si prost, in ciuda sistemului.

Insa nici nu-s alarmat de cifrele astea. E doar o reactie de constientizare, atat.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
Manowar
2 years ago

Mmmmnu stiu daca ai prins ideea acolo. Ideea e ca in Romulania ai nevoie de pula mea facultate pentru jobul X “de elita” (discutam de titlu/cum esti perceput cu jobul ala, nu de cati bani faci, asa ca nu e relevant ca unul fara bac care face ce faci tu castiga mai bine decat Dorel masterandul). Treaba e ca nu prea poti face facultatea aia fara diploma de bacalaureat (daca nu cumva s-au schimbat lucrurile si nu am aflat eu). Cam asa vad aia treaba cu “elita”. Se uita la un director de banca si spun “pai, pula mea, Dorel… Read more »

0040
0040
2 years ago

N-au revizuit nimic. Pe plantatie inca iti cere diploma de sclav. Iar daca vrei reducere impozit si legalizata pe deasupra.
Acum cateva luni am plecat sa am grija de orezul altora, si langa oferta trimisa, daca o acceptai trebuia sa urci frumos copii dupa diploma in domeniu, altfel probabil era vreun tigan in India care murea de ciuda ca uite e unul fara diploma in Ro. :))

Manowar
Manowar
2 years ago

Nu, pe aia cu taxele au bagat-o la ani de zile de cand plecasem deja. Nu m-ar fi ajutat la nimic. Din chestia aia cel mult imi ieseau ceva extra bani, dar nu pentru bani am tirat-o eu.

buntzi
buntzi
2 years ago

Mă nu știu, dar mie ăștia de aici mi-au cerut la angajare nu numai diploma de la facultate, ci și foaia matricolă, atestate (pe rând) de: facultatea în sine, ministerul educației (ro) ministerul de externe (ro) ambasada (în ro) și minsterul de externe (loco). Sunt convins totuși că dacă nu mă angajam la guvern nu era nevoie de nimic din toate astea, da’ ca idee. Uneori chiar e util să ai ceva recunoaștere oficială a unor skilluri, chiar dacă indirect (i.e. skillurile alea nu le-ai dobândit de la emitentul recunoașterii oficiale – sau nu pe toate)

Stropic
Stropic
2 years ago

Mie mi se pare ca sa nu te inscrii pt examenul de bac e clar semn rau de tot. Ca daca nu iei bacul e una, dar nici sa te inscrii sa incerci…. Asta nu e cifra cu “23% s-au lasat de liceu in a 9-a, 10-a, 11-a etc ca au descoperit ca nu le trebuie la nimic si au cai mai profitabile/alternative de a face bani”. Aia ar fi fost ok si cu totul altceva.q E cifra cu “23% au stat atarnati absolut degeaba prin scoala 4 ani ca dupa sa se inece ca tiganul la mal” – gen… Read more »