Un film SF și un pic de aliniament logic la situația la zi

Am vazut recent un film pe prime – The Tomorrow War. Filmul în sine e așa și-așa, dar m-a distrat un pic conceptul la scara mai larga și ideea de explorat spațiul.

În filmul ăla – dau cu spoilere – ideea în mare e ca niște extratereștri eșuează pe Pământ cândva, nu contează neapărat când, dar contează că oamenii nu se întâlnesc cu ei ci cu niște animale de pradă de-ale lor pe care le cărau ca arme de exterminare în masă, consumau tot ce era viu de pe o planetă. Nu se explică cum ar urma să fie alea controlate și stârpite pe urmă, dacă există un asemenea mecanism , ci doar că existau și scopul lor.

Iar acum, dacă te dai un pas mai în spate ai să observi că și omenirea e undeva în apropierea posibilității de a realiza așa ceva. Dacă ar avea interesul. Iar eu cred că la un moment dat vom avea interesul. Ne place să ne vedem ca pe ăia pașnicii care trăim noi liniștiți pe planeta noastră și suntem în pericol de a fi atacați de alți con-cetățeni din univers, care ar fi malevolenți și ar veni să ocupe fix Pământul , din multitudinea de planete din Univers.

Dar, de fapt, asta este istoria noastră și linia noastră de gândire pe care o proiectăm în univers când anticipăm viitorul. Alții ar fi ăia răi și urâți. În Star Trek, rasa cea mai războinică, cuceritoare și necruțătoare sunt Klingonienii, pământenii sunt pacificatorii. Istoria nu ne recomandă pentru asta. Natura ne recomadă drept super-prădători pe planeta noastră, deși ne place să ne vedem altfel. Nu, serios , prădătorii cei mai feroce, care ne dau coșmaruri, se tem și se feresc de noi, chiar atunci când ne aflăm în libertate, 1-1. Dacă ne atacă , o fac din frică, mai mult decât din impresia lor superioritate.

Ca specie noi avem potențialul de a fi abominațiile pe care ni le imaginăm în alții.

Văzusem zilele trecute un meme cu faptul că 2kb de memorie au fost suficienți să trimitem oameni pe Lună, iar acum rulăm linux pe 1.5GB de RAM fără vreun scop măreț. Lăsând scopul din meme am căutat să văd dacă-i chiar pe bune, iar ce-am găsit a fost că de fapt computerul care a ghidat Apolo avea mult mai multă memorie: 32KB de RAM și 72KB ROM.

Deci da, am trimis pe Lună oameni ghidați de o tehnologie cu puterea de procesare sub a unui vierme ceva mai golan.

Asta dovedește că poți să ajungi departe și fără să fii hyperinteligent, iți trebuie doar voință și concentrare ( de resurse și efort). Iar astea descriu circumstanțial un comportament prădător.

Mi-l imaginez pe Magellan cu corabiile lui, care a murit încercând să înconjoare lumea, de fapt să găsească un drum mai scurt către Asia îndepărtată, de care știm că a fost deasemenea un prădător cu comportament, pe alocuri, tiranic, cu siguranță genocidal ( vezi Guam) și care a murit până la urmă ucis de unii pe care voia să-i controleze ( creștineze) printre altele.

Și mă uit că se crează un ușor curent de contra-reacție la interesul din nou crescut de depășire a frontierelor naturale ale acestei planete, adepții curentului motivând care mai de care cum spațiul e prea larg și nu e fezabil și sustenabil să cucerim imensitatea pustie și dezolantă, cum că oricum n-ar fi capabili.

Capabili suntem , dacă suntem motivați. Scurt și empiric, dacă orbita Pământului a fost părăsită și regăsită cu mai buțin de 1MB de RAM și o putere de procesare infimă, cu inteligență artificială și TB de memorie omul poate născoci metode de a ajunge în persoană la marginea sistemului solar și mai departe.

Sistemul Solar are 960 de Unități Astronomice ( AU). Prin comparație , distanța până la lună este de 0.002 AU. Judecând în termenii ăștia, Magellan al spațiului nu a apărut încă. Oamenii au zburat în până la Lună și un pic mai departe ( 400,000 km – 100,000km dincolo de Lună – Apollo 13). De-abia au ieșit din apele teritoriale ca să zic așa, la vreo 80km. Încă se vede țărmul cu ochiul liber.

Niște tipi se dau cu racheta la limita spațiului extraterestru, cam cum te-ai da cu skijetul un pic mai departe de plajă să nu faci valuri în zona de scaldă.

Că vai, că poluează – bogații lumii distrug planeta cu navele lor spațiale, spuseră toți săracii care conduc dieseluri din 2005.

Că n-au ei ce să vadă în spațiu, aici e casa noastră de asta trebuie să avem grija, să nu vină alții peste noi. Or fi zis toți Aztecii sau alți insulari – ăia din Guam(?), că n-are cine să vină aicea la noi, dacă nu ne dăm de gol.

Eu cred, sper, că vom cuceri spațiul, precum și alte planete. Le vom distruge civilizațiile și le vom înlocui cu a noastră, în special pe ceilalți care visează că ”federațiile” pământești sunt niște structuri cu menirea de a menține pacea.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
2 years ago

Nu e vorba ca n-au mai avut aia pe la NASA bani de niste Inteluri/AMDuri si niste ram de pe ebay. Roverul de pe Marte cica are 233MHz si 32MB Ram.

Doar ca rezista la caldura si radiatii intense.
https://www.indiatoday.in/science/story/nasa-s-mars-rover-perseverance-runs-chip-first-1998-apple-imac-1775518-2021-03-04

Pana ajungem pe Marte si Venus sau lunile lui Jupiter, cum zice Elon Muska, US Rusia si CN isi fac planuri care ajunge prima sa mineze Helium3 pe luna noastra.

Redoo
2 years ago

Bunicel filmul… ăștia de la netflix când vor, chiar fac treabă bună fără să bage minoritățile secsuale în poveste 🤣
Cat despre posibilitati si interese…clar, dacă analizezi suficientă energie într-o direcție, o grămadă de lucruri ar fi posibile.

BarbuIon
BarbuIon
2 years ago

Mi se pare ciudat ca ai zis mai de mult ca nu ti a placut the expanse. E fix pe ce ai scris tu mai sus, dacă reușești sa treci de primele 3 episoade din sezonul 1 care sunt puțin mai lente pentru ca au o gramada de world building de făcut.

Uite aici un review bun la sezonul 1.

https://youtu.be/RWtbI4t7cOc

BarbuIon
BarbuIon
2 years ago

Reținusem în mod evident eronat ca nu te uitasei decât la câteva episoade și nu ti a placut.

Oricum, gusturile nu se discuta.

Dan
Dan
2 years ago

Problema este ca undeva pot exista niste pradatori mai mari care ajung la noi inainte sa ajungem noi la ei. Asa ca tot ne ascutim instinctele. Better safe than sorry