Dovada că e inutil să ataci cibernetic instituțiile românești

Am citit știrea asta și-am râs. Practic niște amărâți au dat drumul la un ransomware prin rețeaua spitalului sperând că vor duce spitalul într-o stare critică și le vor forța mâna să le dea bani. Găinarii pulii mele.

Ce credeau c-o să se întâmple – nu va mai funcționa spitalul sau sistemul de sănătate din România din cauza asta? Lol.

Dar mai mișto e că spitalul a anunțat că actvitatea lor, aia bună-rea, cum o fi ea, nu a fost întreruptă. Oamenii au continuat să folosească registrele offline. pentru că în România cârtia e baza ( de date), băi, boss, nu calculatoarele. Calculatoarele sunt acolo așa de backup, un fel de scuză pentru solitaire, dar procesele operaționale sunt concepute să funcționeze cu hârtii vero, nu căcaturi din ăstea virtuale. Asta înseamnă reziliență, capacitatea să te întorci imediat la matcă și la operarea fără tehnologie.

România e pur și simplu imposibil de atacat cibernetic, nu c-ar fi greu de spart, ci că o dată ce-ai spart, dacă vrei să furi ceva trebuie să muncești să corectezi datele, cum ar fi alea de la ANAF care nu știu că contribuabilii lor aveau bonificații( reduceri) și bagă popriri în masă.

Iar dacă vrei să le criptezi, practic le creezi niște locuri de muncă, le faci un bine, dar altfel te faci de râs, că romulanii operează mai bine pe hârtie decât electronic. Să văd eu primul virus care reușește să citească documentele din arhive, ălea scrise de mână și să le cripteze. Hai succes!

*intre timp mi-a dat Manowar o poza mai buna de pus in feat.

4 Replies to “Dovada că e inutil să ataci cibernetic instituțiile românești”

 1. Neata
  Probabil ai produs mare dezamagire in randul celor care visau sa meseria de Hecar.

 2. Nu e chiar asa, ca spitalele au pe langa programari si fisele curente ale pacientilor si alte documente fara de care nu pot lucra si nu e la fel de usor sa cauti in arhiva ca si cum ai da CTRL+F in calculator.
  Plus ca mai au gestiunea stocurilor si alte informatii care nu se mai pot face in timp real pe hartie.
  Nu mai sunt nici spitalele din România ca în 1990.

 3. @un domn. Daca cineva viseaza la faima si bani din hackuit chestii prin Romania e deja o dezamagire, n-am produs eu nimic.

  @Dexter: Ehm, eu am fost martor la faptul ca ela fel de greu sa cauti in calculator ca in arhiva. In fapt, doamna doctor a mers trimis asistenta sa caute in fișet dosarul.
  Legat de ce gestiuni au ei , hai sa zicem ca stiu cum se lucreaza prin spitale. Se fac in Word documente care pe urma se salveaza PDF se trimit pe email , sau se uploadeaza pe undeva, dupa care se completeaza in vreo baza de date daca exista vreuna, se printeaza si se baga la dosar. Full time job. Nu glumesc.
  Legat de

  Nu mai sunt nici spitalele din România ca în 1990.

  mhhm, poate, dar as vrea totusi sa vedem niste probe in sensul asta. Vorbesc de probe de eficienta, nu faptul ca au var mai proaspat, aparate mai noi si calculatoare, un fel de mobila noua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.