A mea este încă la aparate. Făcut un drum cu ea până la București într-o dimineață, cât am dus-o în alt service, după ce am ridicat-o de la reprezentanță.
Dimineața pe răcoare , frumos.
Amuzant că o scosesem din service unde înlocuiseră băieții ceva pe la suspensii, niște suporți de radiator, o bară că era bușită in vreo trei locuri , executaseră o deruginare pe dedesubt, montasem un cârlig, ceva rectificare de discuri de frână, revizia – cum ar veni, îmi pasă cât de cât.
Frate-meu și-a cumpărat o friteuză, ea merge foarte bine, e mai fâșneață decât tancul meu, n-am mai mers demult cu un motor de 2 litri aspirat, atâta că la două porții de cartofi prăjiți trebuie sa mai pui un kil de ulei. Măcar îi mergea aerul condiționat. Drept care, am făcut București – VL cu mașina aia , dar am plecat prin munți după copii cu rabla lui tata. După ce i-am mai pus niște freon , că lui nu ii trebuie. După ce i-am cumpărat stingător și trusă, că el o are “în mașina cealaltă”. Sunt curios cum o să îi spună el polițistului asta. Și că stingătorul nu e expirat demult , doar vreo 3 luni. Tehnic vorbind el merge, practic merge de-o amendă.
Și după ce am mers cu ea am ajuns la concluzia că trebuie să îl programez să îi completez niste ulei in cutia de viteze că cam fluieră. Merge dar plm, el nu a completat vreodată și nici nu o să o facă până nu se blochează pinioanele la cutia aia.
Nu îi pasă. Mă miră că nu îi pasă , că , de exemplu, nici mie nu îmi pasă de rabla din UK, dar acolo găsesc eu un taxi , un Uber ( ne-au băgat și din ăsta la țară, acum câteva luni) ceva. Sau cumpăr altă rablă cu banii de muncă pe 2-3 zile , efectiv mă doare în pulă dacă se transformă în gunoi în 3 secunde și trebuie să plătesc casarea. Dar opțiunile de transport din Romania, plm, eu cred că dictează să îți ai grija de lucrul tău . Zic și io.
Pentru consumul de ulei de la mașina fratelui, poți încerca un engine Flush de la liqui moly, de exemplu.
Costa 44 de lei.
După ce faci un drum mai lung și uleiul e fierbinte, pui un flacon de engine Flush, în ulei, lași apoi sa funcționeze la relanti vreo 15 min și apoi dai drumul la ulei
Schimbi filtru, pui ulei nou și ar trebui sa meargă.
Eventual repetat procesul de doua ori, la interval de 1k km.
Ce are ăla in el de nu mai consumă ulei ?
Teoretic are niște detergenți foarte puternici care ar putea sa desfacă segmenții incastrati de pe pistoane.
Păi asta poate fi de rău. Dacă sunt depozite de gudron și se curăță, poate consume și mai mult.
he-he-he !!!
eu am 2 rable: una din 2006 ce a inceput sa imi faca figuri si una mai putin rabla din 2018 care inca nu face figuri.
anul trecut cand a venit caldura am vrut sa pornesc aerul conditionat la rabla veche. apas pe buton, se parinde becul dar nu baga rece. zic asta e, s-a pierdut freonul. ultima oara cand i-am bagat freon a fost acum vreo 7-8 ani.
anul asta imi fac curaj si ma duc la service. ajung acolo pe la 8:30, ma duc la cel care se ocupa de freon, imi baga aprox 500g freon cat scria pe eticheta, apoi ma pune sa pornesc masina si AC-ul. stau cateva minute si vad ca nu baga aer rece si cel de la aer imi spune ca nu cupleaza compresorul.
astept vreo jumatate de ora pana vine un mecanic, o pune pe elevator si verifica ceva pe acolo pe jos. dupa care ma anunta ca e posibil sa fie bobina de la compresor arsa ca a alimentat-o separat si nu a pornit. in plus cica si instalatia electrica pana acolo e intrerupta, ca nu am plus, am doar minus la mufa.
ii spun sa o dea jos, il intreb cat ma costa si doar 100 lei freonul (20 lei/100g), ii dau banii si plec.
la naiba, n-am de gand sa ii dublez valoarea masinii cu o reparatie.
oricum a fost cald doar acolo unde era service-ul ca e in zona de dealuri. dupa ce am ajuns acasa in zona de munte cautam sa pun bluza cat mai repede pe mine ca era frig: aveam aer conditionat gratis si pe ventilatie maxima – seara la ora 9 erau 17 grade si batea vantul !!!
oricum mai e o luna de caldura si gata ! dupa aia caut incalzire si in fiecare dimineata curat parbrizul de bruma.
intr-o zi in care am avut ceva timp am luat multimetrul si am luat-o din aproape in aproape: siguranta de la bord, siguranta de putere de langa baterie, apoi releul de la motor. am verificat tensiunile la releu, erau cum trebuie.
am luat un releu identic din bord de la ventilatorul motorului si l-am pus la aer conditionat: a mers din prima. am luat o lanterna si m-am uitat la axul compresorului, apoi cineva din masina a inceput sa apese pe butonul de la AC: compresorul cupla/decupla corect de fiecare data cand pornea/oprea AC-ul.
am pus releul bun la loc in bord si l-am scos definitiv pe cel defect.
ajuns acasa, l-am desfacut si nu mica mi-a fost mirarea cand l-am gasit ruginit in ultimul hal.
cand am ajuns la magazinele de piese auto am luat un releu bosch compatibil. m-am uitat sa aiba aceeasi putere, bornele sa fie identice si numerotarea bornelor sa fie aceeasi. am ajuns acasa, l-am montat si acum am un aer conditionat de imi ingheaza mana la gurile de ventilatie.
pret releu bosch compatibil: 25 LEI !!!
Gresit – timpul investigatiei e cel care conteaza, adica un mecanic auto disponibil atata timp sa caute , daca nu are procedura pentru releu ruginit. O data e pretul pe ora si o data ca nu ai mecanicul tau iar dispatch-ul de la service se face catre actiuni profitabile. Schimbul de piese e profitabil, debugul, nu ca nu ai alte inputuri decat timpul mecanicului.