Etheraz vs. aplicația NHS vs. nimic

In Qatar legea te obligă să îți instalezi aplicația lor de tracking de covizi, Etheraz.  De anul trecut, nu de azi de ieri.

Obligația e sub forma de amendă de vreo 50,000 de dolari și ceva pușcărie, adică te fut bine de tot, dacă te prind că nu te supui, nu așa la mișto.

Și e, in cel mai bun caz, la fel de proastă ca aplicația NHS, probabil mai proastă, în sensul că niște unii, Amnesty International, au găsit găuri mari de securitate, că deja, nu există GDPR iar drepturile omului de mai împotmolesc prin nisip. Găuri care au fost reparate, dar orișicât.

Și consumă, tot așa, baterie ca la nebuni. Bine, nu mai contează , de când cu covidul, dacă las locația activată în setările generale ale androidului îmi suge google toată bateria în câteva ore, fără sa pun vreo altă aplicație, fără să activez serviciul lor de monitorizare.

Nu știu cum acționează obligația asta asupra ălora care nu au smartfon neam, dar nici nu îmi imaginez cum o fi să locuiești în Qatar și să nu ai atâta lucru. Presupun că fie e obligatoriu, fie primești un smartphone când intri la ei in țară.

Legat de care, lumea de acolo are o altă abordare în evitarea regulii. Mai ia-ți tată un telefon ieftin, ceva gunoi la 300 de riali ( aproape de  100 de euro )  și pune aplicația vieții pe ăla, unde nu îți lași date personale and shit. Cum îl ții sau nu îl ții pe ăla asupra ta, sau rămâi fără baterie te privește. Habar nu am dacă există o lege care te obligă să nu rămâi fără baterie.

Totuși, cu toate mecanismele ăstora de control, pare că  se descurcă statistic mai bine decât UK care are aplicația NHS-ului.

In UK lumea a inceput să își dezinstalez aplicația, că îi izola pe prea mulți. Eu nu am avut-o instalată nicicând și eram pregătit că dacă devine lege, s-o instalez, tot așa, pe un telefon de rezervă, muie.

Și se vede că merge de minune, n-au decât vreo 20-30k cazuri pe zi, practic rupe localizarea cu aplicația NHS-ului.

România nu are aplicație  și nu e in stare să facă tracking la contacți nici dacă îi numești tu pe toți reprezentanților DSP și distanțarea sociala funcționează cât poate funcționa pe argumente naturale.

Și tot ce pot distila din treaba asta e “ce-or avea, băi frate, cu bateriile telefoanelor noastre? Ăștia sunt vorbiți cu producătorii ? ” Legat de care…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
2 years ago

Ce tampenie de aplicatie.

“If you come into close contact with another user who reports a positive test result the app will send you an anonymous alert.”

Adica eu, ca bolnav, am suficient spirit civic sa ma apuc sa updatez in aplicatie ca am covid, dar totusi o iau teleleu prin lume la picior sa imbolnavesc si pe altii. Because fuck logic.

Si ce notificare imi trimite? “Vezi ca esti la 100 m de cineva cu covid! Fuuugi unde vezi cu ochii!!! Nuuu, ai dat peste altul la 50 m!! Stanga, dreapta, stangaaa!” :)))))

Stropic
Stropic
2 years ago

Si merge sa trimiti print screen cu notificarea la munca sa primesti concediu? :)))

Stropic
Stropic
2 years ago

Inteleg. Doar ca modul in care face aplicatia recomandarea mi se pare asa, imposibil de pus in practica in 99% din cazuri, si de asta e asa de ineficienta: “It does this using Bluetooth technology, as well as a special algorithm to determine when a phone has been within two metres of an infected person’s phone for 15 minutes or more.” Pai cum stie aplicatia ca e telefonul unei persoane infectate? Trebuie ca persoana respectiva sa ia telefonul si sa bifeze acolo bolnav de covid. Eh, si aici sunt mai multe scenarii: 1. Persoana asta e un miserupist care ignora… Read more »