Etheraz vs. aplicația NHS vs. nimic

In Qatar legea te obligă să îți instalezi aplicația lor de tracking de covizi, Etheraz.  De anul trecut, nu de azi de ieri.

Obligația e sub forma de amendă de vreo 50,000 de dolari și ceva pușcărie, adică te fut bine de tot, dacă te prind că nu te supui, nu așa la mișto.

Și e, in cel mai bun caz, la fel de proastă ca aplicația NHS, probabil mai proastă, în sensul că niște unii, Amnesty International, au găsit găuri mari de securitate, că deja, nu există GDPR iar drepturile omului de mai împotmolesc prin nisip. Găuri care au fost reparate, dar orișicât.

Și consumă, tot așa, baterie ca la nebuni. Bine, nu mai contează , de când cu covidul, dacă las locația activată în setările generale ale androidului îmi suge google toată bateria în câteva ore, fără sa pun vreo altă aplicație, fără să activez serviciul lor de monitorizare.

Nu știu cum acționează obligația asta asupra ălora care nu au smartfon neam, dar nici nu îmi imaginez cum o fi să locuiești în Qatar și să nu ai atâta lucru. Presupun că fie e obligatoriu, fie primești un smartphone când intri la ei in țară.

Legat de care, lumea de acolo are o altă abordare în evitarea regulii. Mai ia-ți tată un telefon ieftin, ceva gunoi la 300 de riali ( aproape de  100 de euro )  și pune aplicația vieții pe ăla, unde nu îți lași date personale and shit. Cum îl ții sau nu îl ții pe ăla asupra ta, sau rămâi fără baterie te privește. Habar nu am dacă există o lege care te obligă să nu rămâi fără baterie.

Totuși, cu toate mecanismele ăstora de control, pare că  se descurcă statistic mai bine decât UK care are aplicația NHS-ului.

In UK lumea a inceput să își dezinstalez aplicația, că îi izola pe prea mulți. Eu nu am avut-o instalată nicicând și eram pregătit că dacă devine lege, s-o instalez, tot așa, pe un telefon de rezervă, muie.

Și se vede că merge de minune, n-au decât vreo 20-30k cazuri pe zi, practic rupe localizarea cu aplicația NHS-ului.

România nu are aplicație  și nu e in stare să facă tracking la contacți nici dacă îi numești tu pe toți reprezentanților DSP și distanțarea sociala funcționează cât poate funcționa pe argumente naturale.

Și tot ce pot distila din treaba asta e “ce-or avea, băi frate, cu bateriile telefoanelor noastre? Ăștia sunt vorbiți cu producătorii ? ” Legat de care…

6 Replies to “Etheraz vs. aplicația NHS vs. nimic”

 1. Ce tampenie de aplicatie.

  “If you come into close contact with another user who reports a positive test result the app will send you an anonymous alert.”

  Adica eu, ca bolnav, am suficient spirit civic sa ma apuc sa updatez in aplicatie ca am covid, dar totusi o iau teleleu prin lume la picior sa imbolnavesc si pe altii. Because fuck logic.

  Si ce notificare imi trimite? “Vezi ca esti la 100 m de cineva cu covid! Fuuugi unde vezi cu ochii!!! Nuuu, ai dat peste altul la 50 m!! Stanga, dreapta, stangaaa!” :)))))

 2. Ma scuzi, m-am exprimat gresit, ca ma grabeam si a iesit un cacat.
  Ideea e asa:
  Aplicatia aia iti spune : Gigele, izoleaza-te. Recomandarea e sa te izolezi , insa nu ti se poate impune legal direct pe baza mesajului din aplicatie. Este recomandare ca afacerile sa sprijine self-izolarea. Daca vrei compensatie ( bani, concediu) pentru izolare, sa zicem ca nu poti lucra de acasa, cam ai nevoie de mai mult decat print-screenul ala, desi unii oameni au spus ca la firma la ei le-au acceptat doar proba notificarii (nu stiu cum s-au descurcat mai departe).

  Ce se intampla insa e ca atunci cand esti notificat sa te izolezi este notificat si serviciul de tracing de la NHS, care, in teorie, trebuie sa analizeze si sa iti spuna sa te izolezi, daca e cazul. Si, in principiu aia te suna si iti comunica formal sa te izolezi – din momentul ala e obligatie legala, cu amenda. Primesti de la ei comunicarea necesara ca sa ceri compensatie / concediu medical – nu stiu exact ce se da si cat, ca nu am cerut d-astea si nici n-o sa cer ca nu prea am cum, la munca mea.

  Pe de alta parte, daca ai fost notificat sa te izolezi, poti sa faci si invers. Sa suni tu la NHS trace si sa ii informezi de notificare, sa le spui ca ai nevoie de ordin legal ca sa te izolezi, pentru a primi compensatie, altfel iti bagi pula. Si te baga aia atunci in sistem, primesti ordinul de izolare, toata lumea e fericita, gen daca ai un job de cacat si nu ai pofta sa-l faci, mai bine stai pe cur acasa si ei bani.

  Si asa ajung iar rafturile goale prin UK si se impute gunoiul pe la porti, ca n-are cine opera serviciile si lanturile de aprovizionare.

 3. Inteleg. Doar ca modul in care face aplicatia recomandarea mi se pare asa, imposibil de pus in practica in 99% din cazuri, si de asta e asa de ineficienta:

  “It does this using Bluetooth technology, as well as a special algorithm to determine when a phone has been within two metres of an infected person’s phone for 15 minutes or more.”

  Pai cum stie aplicatia ca e telefonul unei persoane infectate? Trebuie ca persoana respectiva sa ia telefonul si sa bifeze acolo bolnav de covid. Eh, si aici sunt mai multe scenarii:

  1. Persoana asta e un miserupist care ignora regulile chiar cu amenintarea cu amenda – deci nu seteaza nimic in aplicatie si merge unde vrea – aplicatia nu il recunoaste si deci e degeaba

  2. E cetatean cuminte – seteaza in aplicatie si sta acasa – aplicatia nu il recunoaste ca sta acasa, nu umbla aiurea la 2m de tine

  3. Cetatean hibrid – seteaza in aplicatie, dar totusi iese afara din casa, riscand amenda si infectarea altora – aici il identifica aplicatia

  Mie scenariul 3 mi se pare fff improbabil, in ideea ca daca risc amenda si/sau ideea morala de a-i infecta pe altii si ies din casa cu covid, cu siguranta nu actualizez in aplicatie.

  Bonus la scenariul 3, e si regula de 15 minute – practic cam tre sa ma intalnesc cu cineva, nu doar sa trec langa pe strada – prieten, manichiurista, doctor etc – si ala sa nu imi zica ca are covid, dar sa bifeze in aplicatie. Ffff putin probabil.

  Din ce am citit aplicatia NU e sincronizata cu vreo baza de date centralizata cu rezultatele testelor din laboratoare, ci fiecare user trebuie sa actualizeze pe cont propriu.

  Mai notifica pe baza unor date de genul “in zona aia s-a ajuns la X la mie”, dar aia e ca si cum ai citi la stiri.

 4. E pusa deja in practica. Si functioneaza – cat de cat.

  Aplicatia stie numarul de telefon al unei persoane bolnave. Ma rog, un TAG ID acolo. Si mai stie cu ce alte taguri a interactionat tagul ala.
  Cand faci un test de corcovizi ti se cere numarul de telefon si il baga in sistem cine-ti face testul ( in functie de unde faci testul) . Sau NHS-ul ca o sa te sune oricum daca esti pozitiv, pe aproximativ fiecare zi sa iti spuna sa stai izolat. Sau bagi tu rezultatul. Daca vrei, da, ca e voluntara utilizarea ei in UK.
  ( La Etheraz, folosirea e obligatorie si esti direct legat la sistemul alora de sanatate, updateaza ei ce si cum. )

  Apoi aplicatia verifica coliziunile dintre tagul numarului ala bolnav si alte taguri. Tagurile care sunt gasite ca au fost in apropiere in ultimele ”X” zile/ ore sunt notificate sa se izoleze, in plus NHS primeste informatii despre tagurile alea, ei pot recupera numerele de telefon, analiza mai exact apropierile si pot suna persoana in cauza – notificare oficiala – sa se izoleze. Din punctul asta e obligatie legala.

  Legat de 1,3 aplicatia se bazeaza pe cooperare, normal. Pe mine nu ma putea observa aplicatia aia din moment ce nu o aveam instalata. Iar daca m-ar fi obligat, evident ca as fi tinut telefonul pe flight mode cand mergeam la bar sau la cumparaturi.
  Legat de 2, da aplicatia nu stie ca stai in casa, au fost cazuri cand s-a recomandat izolarea ca bolnavii erau in apartamente vecine. Plm, ghinion.

  Da, aplicatia nu e precisa, asta-i clar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.