Arabii se emancipează până la urmă

Încă nu-i vorba de afgani și de alți violatori de capre, ăia sunt prea departe.

Nu am fost efectiv niciodată în țările arabe din Orientul Mijlociu și nu știu dacă am să ajung prea curând . Vreau să îmi păstrez pașaportul curat de vize, să pot merge ușor și nederanjat în Israel când s-o putea, după ce pun ei la punct un pic covidul și pe găzari. Mă rog, Iordania nu știu dacă se pune, câteva ore.

Dar aveam o idee despre cam cum e treaba cu civilizația pe la ei. Există o distanță între ei și Europa, fără îndoială.

E treaba asta cu compensarea discriminării prin discriminare pozitivă pe la noi, care pe acolo fără îndoială că momentan nu se ia în calcul că încă mai au discriminare din aia bună, pe stil vechi.

Pe de altă parte cred că țările ăstea se îndreaptă ușurel înspre o epocă de aur ( a lor, nu global vorbind) în ceea ce privește progresul social și se construiește încet-încet, mai organic și pe mesaje mai bine fundamentate și justificabile decât prin Europa.

Pe lângă că am văzut un cuplu din Arabia Saudită la o sesiune de scufundări, care păreau destul de egali ( doamna fără burcă și hijab, iar domnul destul de relaxat în privința asta ) și mă uitam și la arabii de prin aeroportul și de pe cursa QA, am văzut două filme arabe pe avion, pe care nu că le recomand, dar vreau să le menționez ca referință: “The perfect candidate” și “Blackmail note”.

Primul film are că subiect fix condiția femeii și rezistența la emancipare feminină din Arabia Saudită, deci e un film cu mesaj progresist. Filmul e regizat ( cu numele ) de un arab, joacă actori arabi, dar dacă te uiți la credits vezi în toate posturile de “executives” pe regie, scenariu și producție nume de europeni, în special nemți. Prin urmare filmul urmează o linie oarecum specifică filmelor europene, dar în contextul local, că-i propagandă pentru ai lor.

Apropo, ambele filme mi se par mai bune decât producțiile americane din ultimii ani, dar nu vreau să insist pe asta.

Din moment ce e un film care e aprobat să ruleze pe ecranele companiei naționale de aviație , presupun că mesajul a fost aprobat politic.

Celălalt film nu e la fel de curajos, e un film arab făcut de arabi, unul polițist care tratează o crima și niște evenimente adiacente.

Dar pe tot parcursul filmului răzbate condiția femeii arabe și sunt arătate destul de clar cu degetul problemele status quo-ului curent și la ce gen de abuzuri și inechități supun ele societatea, inclusiv bărbații.

Mai durează, însă intr-acolo se vede o lume mai bună.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments