Cam atâta intră în banii ăștia. Abia-abia, la limita, niște vopsit pe la parter ( un dormitor , sufrageria, vreo 2 uși) .
Am plecat, desigur, de la 33,000 de lire baia și bucătăria, plus o estimare de vreo 4000 de lire lucrări electrice, care includeau recablarea întregii case și schimbarea tabloului de siguranțe, 6000 mochetatul și mai erau vreo 4000 vopsit toata casa.
Am mărit estimarea la bucătarie și baie la 35k pentru că niște standarde românești ( să ai gresie pe toată podeaua în baie și bucătărie, inclusiv sub obiectele de mobilier, respectiv sanitare) nu se potrivesc cu cele britanice ( mai puțină gresie).
Am renunțat la recablarea întregii case , pentru că nu erau nevoie, casa era bine cablată, adăugarea noului tablou cu siguranțe automate și diferențială, a mers OK, au fost doar cablajele dictate de renovare, la baie și bucătărie – costul s-a redus pe la 2800 de lire. Am cumpărat eu separat o parte din corpurile de iluminat.
Mochetatul a depășit ușor 6000 de lire.
De vopsit a vopsit soția dormitoarele de la etaj, am plătit oamenii să vopsească parterul, mai puțin holul, că n-au avut timp, ce să și faci în două luni. Nu chiar, i-am anunțat cu termen de execuție 1 săptămână. în loc de 4000 a fost 2600 pe o treabă mult mai mică :/.
Cum a mers treaba?
- Au trimis planuri și am discutat opțiuni de obiecte ( faianțe , gresii, electrocasnice).
- După ce am agreeat, au venit să ne arate fizic probele de faianță și gresie. Pentru că nu mi-a plăcut ( mie da, nu soției, nu râdeți) faianța de baie am cerut mai multe opțiuni am ales altele mai funky, le-au adus, alea au rămas.
- Am plătit avansul, au început să dărâme.
- După care au apărut neprevăzutele, că nu se poate altfel.
- Chestiuni minore
- – una pe care evaluatorul pizdii pe care l-am plătit cu 800 de lire pentru ”survey” a omis-o total. Alimentarea casei avea un acumulator de apa în pod, că debitul e limitat. Dacă știam asta nu cumpăram casa . Punct. Dacă făceam eu evaluarea tehnică ( dar am zis să nu fiu ca romulanul care se pricepe el la toate, citiți mai jos, chiar mă pricep la toate, futu-i morții ei de meserie) nu cumpăram casa, punct. Nu că e cine știe ce, dar sunt multe cine-știe-ce-uri, care ridică un pic costurile, complexitatea și timpul de remediere. Cu niște luni. Eh, chestiunea asta a necesitat o soluție complexă, care încă nu merge cum trebuie ( mai jos) dar pe scurt: un nou acumulator mai mare și izolat, mutat la parter în camera tehnica, un rezervor de apă caldă cu alimentare duală ( electric și de la boilerul ( centrala) pe gaz, ca să meargă și dacă se strică boilerul pe gaz, o pompă cam ca aia de hidrofor , dar mai șmecheră care să ia apă din vasul de acumulare și să facă presiune în casă. Eu am propus și un vas tampon mare, ca ăla de hidrofor, meșterul a propus o pompă șmecheră și un vas tampon la mișto, cred că are 2 litri, care să preia doar șocurile. Cost? 6800 de lire. Din încheietură.
- -după ce au decopertat pereții de la baie de gresie și tencuială au observat că zidul de compartimentare din cărămidă vecin unui dormitor se mișcă dacă apeși pe el. Dărâmat, reconstruit din lemn.
- După ce au decopertat podeaua de la baie au observat că grinzile de rezistență fuseseră inundate și erau vai mama lor. Refăcut structura de rezistență. Cost suplimentar vreo 1600 de lire ( 2 și 3).
- Am mai adăugat noi demontarea unor șeminee de gaz, unul din sufragerie, unul dintr-un dormitor, că nu dorm cu gazul în cameră, nu-s evreu. 2200 de lire.
- După ce ne-am aliniat noi am plecat, restul ( punctele 2,3,4) au fost agreate prin telefon, zburau banii din cardul meu de zici că eram la manele.
Am primit primele poze abia pe la final de August, cand plătisem aproape tot și trebuia să mă întorc. Mare încredere din partea mea, lol, dar totuși re simți într-un fel când vezi că niște unii sunt în stare să facă treaba (cam) ca în plan.
Am plecat de la asta.
Unele mici diferențe față de meseriașii români.
Toată gresia e pusă drept. De banii ăștia zic și eu. Ori pe unde am pus gresie și faianță în România, au mai fost măcar mici probleme, dacă nu mari.
În general aspectele de calitate estetică sunt la calitate ”de banii ăia” . Standardele electrice sunt respectate, cu unele sunt de acord, altele ( trasul de cabluri libere pe structură de lemn) nu prea sunt de acord, dar nu ai cu cine să te cerți la astea.
La alte chestii sunt mai buni românii, că ai cu cine discuta și înțeleg altfel niște lucruri.
De exemplu, bateria de la cada din baie ( baia are și cadă și cabină de duș separate) nu au pus combo cu pară de duș. Am văzut astfel de baterii doar la magazin, nu am înțeles de ce există, pentru mine ăstea nu au niciun sens. Va trebui să o schimbăm cândva.
Am cerut doua corpuri de iluminat în baie, în afară de lumina din oglindă. N-au înțeles de ce, al doilea corp e telescopic deasupra dulapului cu oglinda, dar i-am ”prostit” să facă ca mine, după ce le-au montat au înțeles.
Am cerut corp de iluminat suspendat deasupra insulei din bucătărie. Nu l-au montat încă, ”că n-au știut la ce înălțime”. Vrăjeală, că e oarecum reglabil, da-n fine.
Voiam în restul bucătăriei o plafonieră mare, dreptunghiulară cu LED. Nu m-am înțeles cu electricianul, că nu ajunge lumina într-un colț. Ăștia sunt maniaci să pună spoturi cu LED, pe mine mă enervează teribil – când ești ochelarist cu astigmatism înțelegi de ce. În fine, merge și ca ei, nu mai zic nimic, aștept să pună lumina suspendată.
Au montat un mâner invers. Au zis că schimbă ușa cu totul. Să vedem. Ghici care.
M-am rugat de ei insistent ca grinzile de sub podeaua din baie să refăcute să fie vopsite. Că plătesc, nu așa. Nu există că sunt tratate, că ce vreau eu sunt bani aruncați. Că. A rămas ca ei, că și timpul și răbdarea mea sunt limitate.
I-am rugat ca podeaua la baie să fie din plywood , nu chipboard. Zic de aia structurală, de sub șapă. Că așa era înainte. #calitate. Că nu se poate că chipboardul e mai bun ( mi-a explicat nenea ăla tehnic de ce, am căutat literatură și nu-s convinsă că are dreptate, dar vezi mai sus) și pun ei oricum ceva tanking de plastic să nu ajungă apa la ea pentru a izola încălzirea în pardoseală. Electrică.
Legat de care, am vrut pe apă. Poate dacă mi-o fac eu. Aia electrică are niște limitări pe lângă că încarcă instalația casei cu putere de consumat. Nu poți să o pui să țină podeaua mereu caldă și nu-i treabă numai de cost ci că firele ălea trebuie să se și răcească , în fine – merge, e bună, dar nu ca aia pe apă.
La punctul 1 am insistat temeinic să am vas tampon presurizat mare – 100-200l. Mhaai măcar 50, ca la săraci. Nu, că nu e nevoie că e pompa șmecheră se adaptează perfect la nevoile de consum, așa e modern.
Este, dar nu chiar, sunt limitări. Dacă dau drumul la chiuvetă e OK, daca dau drumul la duș ăla cu furtun e OK, și la cadă e OK. Dacă dau drumul la dușul ploaie la maxim-> ăla consumă, la 30 de secunde scade presiunea pentru 1 secundă -2. Scade vizibil, aproape se oprește și pe urmă bagă iarăși. Bateria e termostatată, nu e mare problemă cu temperatura apei, dar e enervant. E enervant pentru că de 7000 de lire mi s-a promis că sistemul va putea ține 3 dușuri simultan, minim 2. Probabil că ține, 2 cu pară. Ideea e că se întâmplă fix ce i-am spus eu lui nenea că o să se întâmple. Iar acum, nor really, peste vreo niște luni, va trebui să-l bat la cap, pe el sau pe altul să facă ca mine , cum am zis eu la început.
După ce am făcut eu niste setări e mai bine. Mai bine, dar nu cum vreau eu. Că nu cred că se poate cum vreau eu.
Cel mai tare urăsc să am dreptate după ce am decis să las și pe alții să aibă dreptate, că-s specialiști.
Fereastra.
Fereastra de la baie trebuia schimbată, cu tot cu baie. Cred că am menționat că am căutat de mi-a venit rău pe unii care să producă o fereastră cu o conductivitate termică U de maxim 1W/m2K. În România e oarecum banal. Aici nu. Am găsit până la urmă pe unii care să o facă de fix atât. Nu-s convins că chiar e atât. că-i cam subțire, dar nu am momentan cu ce măsura. fereastra are 118cm x 86 cm, e compusă din două panouri, cu un panou care se deschide.
Ca să o fac așa a costat, cu tot cu montaj 520 de lire. Ai zice că au făcut-o ganță. Ai zice prost. Am tras de ei o lună doar ca să proiecteze ce trebuie; da, la o fereastră. Că eu ziceam una, ei puneau alta în plan. I-am zis că dacă vin cu altceva îi iau la bătaie. Greșeau la orice, deschideri, numărul de foi de geam ( tripan), patternul de obscurare ( fereastra de baie trebuie obscurizată), securizarea foii exterioare. Băi, orice. De mai multe ori. Până la urma ne-am înțeles, cu dimensiunile mele și au zis că o fabrică, ca să nu mai pierdem timp să trimită pe cineva să măsoare, că dura 3 săptămâni. Peste 3 săptămâni a venit cineva să măsoare, normal.
După ceva timp au făcut fereastra. De la începutul proiectului le-am spus că o vreau montată la exterior, aliniată cu exteriorul, nu la mijloc, nu în interior. Și în scris și verbal și în toate felurile. I-am zis și tipului care se ocupa de casă și era acolo când a venit montatorul să-i spună fix același lucru.
Alinierea:
Înainte de a fi schimbată era aliniată așa. Adică au pus-o la fel. Handicapați.
Cât a costat această teabă făcută de minune? 530 de lire. Vreo 30 de milioane, în banii noștri clasici.
Tehnic e OK ( nu știu exact dacă la standarde, dar pare OK, e centrată bine, nu am plângeri). Dar să fie cum vreau eu? Greu.
E tri-pan, izolează bine zgomotul, e cu deschidere europeană ( tilt and turn – oscilobatant, in limbaj cunoscut) , deși mecanismul de deschidere e pe dos. Normal, în pozitia asta deschizi fereastră normal, cu mânerul ridicat vertical rabatezi geamul. Aici e invers. Bine, decât cu deschidere in afară, mai bine așa.
Motivul pentru care o vreau aliniată la exterior e că intenționez să izolez peretele ăsta pe exterior, ceea ce va muta punctul de 0 grade din perete ( iarna) și punctul de rouă, mai în afară. Când o să fac asta va apărea invariabil condens pe marginile ferestrei pentru că așa funcționează fizica FMM.
Se poate locui OK în casă după 58,000 de lire în reparații?
Aproape. Dacă mai cumpărăm niște mobilă, convertim garajul la birou, schimbăm vreo 4 ferestre o să fie OK. Asta în episodul următor. Cât o să coste? Habar n-am. Momentan, nici bani, deci e OK.
casa aia de care ziceam eu ca vreau sa o cumpar la munte s-a dat. pretul era bun, localizarea era ok, dar era veche, lemnul de la etaj de pe exterior trebuia inlocuit aproape tot (era negru si putrezit), acoperisul trebuia si el inlocuit, eventual schimbate toate barnele de la acoperis. si asta doar la prima vedere uitandu-ma pe afara. ca daca intrai in interior deja dadeai de alte probleme. am facut eu socoteala si ca sa o fac catusi de cat acceptabila si locuibila trebuia sa mai bag cam inca 50% din valoarea casei. asa ca am zis pas… Read more »
In general, asa merge. Daca iti faci calculul cat e de bagat de dinainte. Renunti.
Misto, s-o locuiti sanatosi.
Am si eu astigmatism si ochelari, care e legatura intre asta si lumina de LED?
Pai ma gandeam ca ai observat. Nu-i neaparat legat de LED dar punctele luminoase genereaza reflexii pe ochelari ( chiar si pe ochelarii cu lentile antireflex, da) si ceva probleme de focalizare si adaptare a ochiului. Mai multe surse de lumina intensa mai multe probleme. Daca ai UN BEC nu te uiti direct la el. Daca ai o sursa de lumina difuza, gen corp de iluminat care acopera becul nu prea ai problema asta. Daca ai spoturi vei avea mereu 2-3 in campul vizual. La un moment dat, pentru mine, devine obositor. Eu, dimpotriva, am pretentia sa fie relaxant.
Ah. Înțelesei acum. Eu port ochelari doar la ecran deși recomandat este să port mereu, și într-adevăr observ că se reflectă dar nu mă deranjează prea tare.
Foarte frumoasa bucataria, cumva pare clasica dar nu plictisitoare – sa gatiti sanatosi. 🙂 Wtf, cum adica sa nu puna gresie sub mobila de bucatarie? Si ei ce fac cu diferenta de nivel, taie pe loc din picioarele mobilei ca apoi sa se balangane blatul cand cureti un mar? Fereastra nu cred ca aveau cum sa o monteze cum zici tu. Adica nu cred ca merge decat daca faci si celalat geam sa se deschida, altfel pe unde am mai vazut eu e mereu diferenta asta de nivel. Posibil sa se poata intr-un mod mai fancy, dar n-am vazut. Puteau… Read more »
Grinzile alea de sub baie sunt din lemn sau din metal? Daca e lemn era bine sa fie ceva stratificat macar 3-4 scanduri lipite bine si puse pe cant decat o grinda simpla. Ca banuiesc ca nu pun grinzi de 15×20 sau mai sus ca e scump. Cel mai enervant o sa fie cu apa si presiunea. Ideea ta cu un rezervor de 150-200l si un simplu hidrofor/pompa care sa tina presiunea sus era si ieftina si sigura. Probabil cea mai romaneasca solutie ar fi fost sa faci un foraj la 20-25m sub shed/in beci si rezolvai cu apa in… Read more »
Pai…tu radeai de mine ca a durat conversia garajului 3 luni? :))))
Da, plm, radeam, ca atunci parea de ras…
Wtf, cum adica sa nu puna gresie sub mobila de bucatarie? Si ei ce fac cu diferenta de nivel, taie pe loc din picioarele mobilei ca apoi sa se balangane blatul cand cureti un mar? Nu, rezolva ei diferentele de nivel si nu se balangane mobila. Doar cand vrei sa cureti pe sub, sau sa o faci altfel – daca – e un pic problema. Fereastra nu cred ca aveau cum sa o monteze cum zici tu. Adica nu cred ca merge decat daca faci si celalat geam sa se deschida, altfel pe unde am mai vazut eu e mereu… Read more »
Na, bine, plm, eu nu o sa rad de tine, doar o sa ma uit critic.
Jupane cred ca greseti la partea cu meseriașilor si faința! Diferența e ca la noi gasesti echipe care au învățat să pună faința dupa ureche, aia pe la Yukey mai au ceva școlarizare. Dar te asigur că la cw preturi vehiculezi tu pe acolo găsesc in țară echipe care sa o pună la fel de bine. Echipa care mi-a lucrat avea oretuul pe manopera cu minim 40%peste media pieții si toată lumea imi explica de ce țeapă mi-au tras. Până au văzut rexultatul final, factură și garanție. Daca mulți au mai văzut calitate, aia de le-au văzut pe toate 3… Read more »
LE cada la baie Made in UK. Preț de catalog 2000E. Preț de vânzare cu 0 ados vânzător și discount la importator pentru că vine noua serie și e ultima pe stoc ( undeva in Cehia ) 1200E. Concluzia dupa 6 ani de folosire. Englezoii la banii ăștia știu să facă căzi. In 6 ani clătită doar cu dușul, zero chimicale, zero urme de piatră sau de murdărie.
Dar te asigur că la cw preturi vehiculezi tu pe acolo găsesc in țară echipe care sa o pună la fel de bine. Pai nu contest ca n-ai gasi, la pretul asta. Stiu eu personal chiar mai ieftin. Inclusiv in UK. Dar asta nu e tot. Problema e CAND ii gasesti? Si la ce-i relevant ca-i gasesti pe aia in tara? Ca eu nu prea puteam sa-l aduc pe nașu’ vara asta, nici pe văru’ că avea treabă să-și facă casa lui în Germania și nu găsea oameni pentru el – tot așa din România, pentru că pandemie și pentru… Read more »
Pai eu nu vorbesc de Nașu sau de Văru! Eu vorbesc de echipă care doar cu asta se ocupă, construiesc case de la zero. Apartamentul meu de la alb a fost pentru ei între proiecte și măsură de plătit oamenii din ce produc nu din buzunar. Treabă pe contract. Am vb cu ei la început și am trecut sa îi vad cand mai finalizau ceva. Singurele discuții la partea de încălzire și climatizare, ca le dadea cu virgula de ce vreau eu asa si nu cum știu ei. Până nu i-am pus șefului proiectul de calcul făcut de inginer si… Read more »
Eu vorbesc de echipă care doar cu asta se ocupă, construiesc case de la zero. Da, echipă: treaba e simpla, ai incercat anul ASTA sa gasesti o echipa din asta de profesionisti cu contract? In cat timp au fost disponibili? Asta e prima intrebare. Restul cu pret si conditii – vrajeli. In.Cat.Timp? Stiu si eu oameni care au facut lucrari in RO cu echipe de profesionisti. Lasand pretul la o parte – banii, a trebuit sa rezerve cu minim 3 luni in avans. Eu am intrat efectiv in posesia cășii pe final de aprilie. Am căutat oferte până la final… Read more »