Că au crescut prețurile la nivel european, dar salariile nu. Nu zic că-i fals, dar totuși.
Mă gândesc la niște chestii. Dacă salariile n-au crescut la nivel european înseamnă că nu te costă 60,000 de lire ( 3 miliarde și jumătate) să renovezi ( nu să construiești ) o casă.
În fine, cât am locuit pe vară în România, costurile săptămânale la supermarket nu puteau depăși 150 de lei ( 30 de lire) , asta că cumpăram cola și că nu mai au ai mei vacă, am început să nu mai beau nici din asta.
Trecând peste aceste aspecte, părinților mei le aduce șoferul de la brutăria din satul vecin pâine zilnic. Proaspătă. Nu numai lor, așa se face aprovizionarea în sat. Lași punga în poartă ( eco, fără consum de plastic, doar de motorină) cu banii în ea și în funcție de sumă și obiceiurile de consum șoferul știe ce să lase acolo. Părinții mei cumpără pâine mare rotundă ( aia clasică ”de brutărie” ) și din când în când una mai plată. Nu franzele. Costă doi-trei lei pâinea și e foarte bună.
La Sainsbury au paine la 1 liră. Foarte proastă. Aia de 55p e foarte potrivita pentru porci, câini, astea.
Aia ok începe de la 1.5 lire în sus. Am ajuns să nu mai pot cumpăra pâine sub 2 lire bucata.
E ok, nu sufăr, dar 2 lire sunt 11 lei. În supermarketuri, o pâine OK în România costă mai scump, pe la 6-7-8 lei,da.
La cum văd eu lucrurile vrăjeala, în România e să locuiești la oraș. Acolo te ard ăia la linguriță, ca pe fraier.
8-9 lei kilu de făină. Da, găsești mai ieftină, am mai cumpărat eu și n-a putut soția să facă blat de pizza din ea că nu creștea. Pe scurt, dacă vrei s-o și folosești și să crească 1.5 – 1.8 lire pe kilogram. În România cu 4 lei/ kil încă găsești făină foarte bună. La moară nu mai zic, că-s alte socoteli.
După aia fac driveul cu peste 6000 de lire.
Timp in care ai mei își mai puseră 40 de metri de gard de beton cu vreo 7500 de lei, după ce a pus inca 40 de metri asta vară , cu vreo 9000 de lei. Ăla era la drum, mai frumos.
După care, am comandat un dulap la vreo 600 și ceva de lire. Nicio problema, ai mei au renovat o cameră, nu știu cât au dat și pe aia , dar sute de lire, nu zeci de mii FMM, și în camera aia au făcut mobila pe comandă ( dulap, pat , noptiere ) cu vreo 3000 de lei, deci tot atâta. Pe comandă. Iar dulapul lor deși mai mic, arată mai solid decât al nostru.
Continui.
Preturile se fac in functie de venituri, aici incluzand si posibilitatile de crediate. Pe unde stau eu, costa 300k pana la 500k sa renovezi o casa. Pretul pietei. Desigur, poti sa o faci mult mai ieftin- sub 100k, dar trebuie sa te implici. Aduci tu materiale, eventual oameni. Te ocupi de contracte, trebuie sa ai grija la anumite aspecte. Si desigur nici o banca nu iti da credit pentru asa ceva, asa ca trebuie sa ai banii jos. Omul vestic nu vrea sa aiba parte de dureri de cap asa ca da cat i se cere si ramane cu creditul.… Read more »
Cresc preturile in Ro, da cine le mai cumpara? Cred ca nici aia 100.000 de filipinezi de vor sa-i aduca la anul nu s-ar avanta. Se vor da alea in zonele bune, iar restul… pana mea in Romania mai mult se moare decat se nasc. Deja preturile sunt la 70-80% cat era inainte de criza din 2008. Atunci ajunsese 2 camere (~70mp) in Bukale 160k coco, acum e ~120ish, cu + in zonele mai spalate. Cat sa se mai duca? Cat despre paine da, e teapa la oras ca majoritatea e d-aia din aluat congelat. Bunuiesc ca la 7-8 lei… Read more »
Despre renovari am renovat la casa la ai mei acum 2 sau 3 ani un dormitor si un si un hol, in jur de 40mp impreuna. Nu ca era ceva in neregula , dar am facut tavan fals (zice tata ca ajuta mai bine pentru pastrarea caldurii) , zugravit cu alta culoare, refacut mici lovituri unde era cazul.
Totul 100-120 mils parca. Cam un salariu de ro, mai bunicel asa…
@Morden: 500k in ce monedă?
:)). Nu știu. În Europa de Vest casele sunt mai scumpe decât în 2007..
CHF. Adica undeva intre USD si EUR.
De inteles, cand dai 2-3 milioane pe casa…
In schimb asta:
Cred ca e oarecum inventata. Poate dava le spui ca nu ai credit la casa si nu ai casa. Ca daca le spui ca ai casa cumparata cu banii tai si nu ai credit la ea…hehe… se deschid oportunitati.
La varianta 2 m-am referit desigur. O casa variaza de la 1 la 3-4 milioane, cele mai multe se invart intre 1.2 si 2 milioane. Posibil mai putin daca iei ceva de la 1600 sau daca ti-o constuiesti tu.
Omul vestic nu vrea sa aiba parte de dureri de cap asa ca da cat i se cere si ramane cu creditul. Ca doar asta e esenta proprietatii. Daca le spui ca tu nu ai credit la casa, te privesc necrezatori dupa care te trec pe lista negra. Nu cred ca e vorba de liste negre. P-aici cel putin se mira de asa ceva doar ultimii saraki nespalati. O casa variaza de la 1 la 3-4 milioane, cele mai multe se invart intre 1.2 si 2 milioane. Posibil mai putin daca iei ceva de la 1600 sau daca ti-o constuiesti… Read more »
Motivul tine de taxe, nu de vreo lista. De taxe, de locatie si de venitul disponibil. Exemplul: orasele “mari” au si taxe mari, iar preturile la imobile sunt ridicate Gen ti-ai luat casa, ai strans niste bani, hai sa ne asiguram ca nu stai tu degeaba daca nu mai ai chef de munca, ca trebuie sa produci in continuare ceva, asa ca o sa te impozitam cu cat credem noi c-ai lua daca ai inchiria locuinta ta – chiar daca tu nu inchiriezi, ci doar locuiesti acolo. Corect, taxele pe proprietate sunt ridicate. Daca nu mai ai chef de munca… Read more »
Pentru cei care fac ceva bani, cele cateva mii pe an taxa din venitul fictiv nu sunt un capat de tara. Ce conteaza este cat platesti in total si mai important cat iti ramane dupa ce iti achiti toate cheltuielile. Adevarat, e mai important cu cat ramai dupa taxe. In teorie. In practica, am o problema cu asta la nivel de principiu. Tine de “independenta financiara”. Uite, sa zicem ca ti-ai luat o locuinta. Ai achitat-o, nu mai ai mortgage, nu nimic. Ai scapat si de datorii, daca le aveai, nu ai rate la nimic – ai masina achitata, ai… Read more »
In practica, am o problema cu asta la nivel de principiu. Tine de “independenta financiara”. Uite, sa zicem ca ti-ai luat o locuinta. Ai achitat-o, nu mai ai mortgage, nu nimic. Ai scapat si de datorii, daca le aveai, nu ai rate la nimic – ai masina achitata, ai toate alea “la zi”. Initial am zis si eu ca e o mare mizerie. La nivel teoretic asa este. La nivel practic este total diferit. Daca nu as avea nici un alt venit, pe venitul din chiria imaginara as plati exact 0 (zero) franci. As fi considerat #sarac. Impozitul este progresiv… Read more »
Astept cu interes taxa pentru barbatii insurati, pe nevasta. Intelegeti voi ce si cum. Poate nu anul viitor, dar cam aia e directia.
Taxa e către nevastă, nu pe.
O treime din platile casei de pensii merg in alte tari. Cam aia ziceam si eu. Presupun ca aia-i ideea lor, sa ia viteza d-acolo aia care nu produc. Mi se pare greu sa iau in serios o tara care merge pe “la batranete cara-te in alta parte”. E bizar ca nu se intreaba nimeni “ba, da’ atunci de ce plm platesc eu taxe in tara asta, daca ideea e sa scape de mine cand nu mai sunt la fel de profitabil?” Daca nu as avea nici un alt venit, pe venitul din chiria imaginara as plati exact 0 (zero)… Read more »