Construind viitorul din carton

Arată, pentru mine, ca un castel din cărți de joc, că altfel cutiile din carton ar trebui să fie ieftine.

Britanicii îi spun pompos “New House”, “Complex Rezidential” , unde își visează viitorul participanții la rat-race-ul modern.

Se construiește clasic, cu “cavity wall” – zidul extern din cărămidă aparentă pe post de finisaj, zidul interior dintr-un fel de bolțari ( nu pare BCA ) de proastă calitate, cu un spațiu considerat de ei generos ( cavity) între ziduri. Zidăria e pe un singur rând de blocuri, din care cauză stratul extern și cel intern au nevoie să fie prinse între ele cu niște bride din sârmă . După care se umple cu izolație, probabil spumă, dar am văzut și vată in alte părți.

Cineva ar zice că pentru o țară care nu are cutremure și care se luptă cu criza materialelor de construcții ( a se citi – zgârciți și avari ) structura asta e OK. Sper să îl văd închis în cavitatea dintre ziduri pe acel cineva, ca pe Ana.

Dar dacă îți concentrezi atenția și mai aproape, ai să vezi ceva și mai mișto.

Plafonul la construcțiile astea ar trebui și el construit din grinzi de lemn. Acum câțiva ani chiar erau. Iar grinzile alea erau decente, cam cum sunt și la casa pe care am cumparat-o noi aici.

Se pare însă că au descoperit un sistem modern, eficient și evident ieftin.

Acum grinzile sunt de fapt panouri de OSB încadrate de lanți ( că ăia nu sunt grinzi, măcar dulapi sau altceva mai semnificativ structural) din lemn, care sunt OK să susțină un gard sau poate un acoperiș, dacă ar avea o osatura mai rigidă sub ei, dar nu un placaj.

Cel puțin după părerea mea, dar eu nu sunt inginer structurist.

Acesta este viitorul în UK, casele ăstora se duc nu înspre casele europene, ci înspre casele americane, alea pe care le iau uraganele mereu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Adrian Ion
Adrian Ion
3 years ago

Oho….nu ai idee..primul meu job ca inginer in uk a fost pe case…ramaneam socat la fiecare etapa.
Fundatie din beton mort in pamant, elevatia din 2 boltari, lipsa grinzi,placa parter din niste spalieri de vita de vie…in schimb grija mare la izilatie si extractie radon, ventilatie instalatie sanitara…
Dar per total sunt niste mizerii…arata bine dar cel mai probabil cand ai terminat de platit creditul casa trebuie renovata total

Manowar
3 years ago

Alea-s lux. Se poate si mai bine.

Manowar
3 years ago

Hmmm, o sa rog sotia sa caute un link, sa ti-l dau.

0040
0040
3 years ago

La astia nu sunt stalpi de sustinere din beton armat? in prima poza, dreapta sus, dupa placa, s-au apucat direct de pus zidaria… stalpii de sustinere unde sunt?

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Ce beton armat, mai, unde te crezi?
Normele antiseismice sunt in țări cu risc seismic. In UK am văzut așa ceva doar la clădiri de birouri sau blocuri înalte. Ăla e ceva P+1 , maxim P+2.

speedy.gonzales
speedy.gonzales
3 years ago

ce sunt alea? panouri de osb cu scandurele pe margini?? acum vreo cativa ani cand am renovat am facut un cadru din lem de 5×5 cm la intrarea in debara: cadrul l-am prins in dibluri de perete, iar de el am prins niste usi facute din pal melaminat. cadrul ala facut de mine e mai rezistent decat stinghiile alea. uneori cand ma doare spatele si vreau sa ma intind deschid usile, ma agat cu mainile de el si ma las in jos. la aprox 100 kg cat am eu acum nici nu se misca. o sa incerc sa pun o… Read more »

Stropic
Stropic
3 years ago

Ce probleme crezi ca ar putea sa apara ca au inlocuit cu osb? Sa se auda zgomote intre etaje? Probabil iti zic de la inceput ca nu poti poti pune cada de fonta etc sau altceva greu. Nu te ingrasa. 😀

Sincer, mai suspect mi se pare cavity wall-ul ala. Imi suna a reteta pt igrasie – nu face oare condens intre ziduri?

0040
0040
3 years ago

Poate folosesc OSB ca sa faca structura pentru tavan fals pentru nivelul de jos… dar asta ar insemna ca peste scandurele alea gri sa vina sa toarne placa. Asta daca e ceva totusi de sustinere in zidaria aia de zici ca-i din boltzari, nici macar Phoroterm lol

Adrian Ion
Adrian Ion
3 years ago

Singurul considerent este pretul. Ceea ce vezi in fotografie ( foaia osb intre cele 2 scanduri) se numeste grinda I si suporta incarcaturi comparabile cu o gringa din lemn masiv, iar pretul este doar o fractiu e. In schimb daca este afectata de apa sau foc cedeaza muult mai repede.
Nu exista placa turnata peste, doar un fel de PFL.( Nu este OSB).