Covid-19: Update la anu’ că anul ăsta mai avem și noi de făcut niște bani

Am citit declarația lu’ nenea fondatorul de la BioNTech și am înțeles-o decât într-un stil mai golănesc așa.

Și omul zice ceva rezonabil, aproape truism, că vremea trece si virusul va reuși să păcălească vaccinul și sistemul imunitar și va fi nevoie de un update la vaccin. Atâta că nu chiar acuma, la anu’ pe vremea asta, sau ceva. Așteptați Windows XP care-o să vină cu îmbunătățiri.

“This year [a different vaccine] is completely unneeded. But by mid next year, it could be a different situation,” he predicted.

Dacă ar fi să-l credem pe om, anul ăsta un update la vaccin nu e necesar. Dacă e să-l cred pe frate-meu care s-a îmbolnăvit vaccinat, sau pe gagică-sa, sau pe alții, puță ăsta nu știe ce vorbește. Că pe măsură ce lumea se vaccineazăcazurile cresc. E evident că pe de o parte cresc că mai sunt încă destui oameni nevaccinați, dar ei trăiesc printre vaccinați și uite că nici vaccinații nu-s chiar imuni. Și deși în urma vaccinării riscul de deces e clar mai mic, în ansamblu, vaccinul ăsta nu e, momentan, eficient nici pe planul ăsta – zic în general . Mor tot mai mulț comparativ mai înainte de vaccin.

Realitatea e însă alta. Omul știe foarte bine despre ce vorbește, cum ar fi că mai sunt de încasat niște bani, mai este calendarul de livrări de onorat în business as usual, să nu deranjăm planul de profit și de producție câtă vreme lumea nu face gură, ci își face a 5-a doză de vaccin de aceeași eficiență scăzută, că dacă ăsta e, atâta s-a putut.

Am întrebat-o și pe fie-mea cea mai mică dacă înțelege graficele ăstea și a zis și ea că e de bine. Am încercat să-i explic că nu înțelege ea corect , că n-are cum să fie de bine, dar mi-a explicat clar că ”dacă crește numărul de cazuri nu mai mergem la școală, deci e de bine”. Corect, ce pot să zic. Fiecare cu binele lui, e al dracu că și pentru mine și pentru tine e mai bine să nu scăpăm de molima asta, ne-au împăcat chinezii pe toți în răutate și individualism cu carcalacul. Care trage paiul scurt să-i fie de bine, noi să fim sănătoși.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Adi
Adi
2 years ago

Graficele alea au 2 lipsuri: rata de vaccinare si gradul de transmisibilitate. Post-vaccin nu e o linie in decembrie 2020, e o curba care creste incet si insuficient pana azi. De asemenea varianta curenta (delta) e mult mai contagioasa si atunci numarul de cazuri e mai mare, chiar si cu vaccin, in schimb numarul de decese parca e mai mic. Ca sa analizezi un vaccin iti trebuie date despre rata de infectare si rata de deces la vaccinati versus nevaccinati. Daca am citit bine cifrele despre Israel, eficacitatea ca rata de decese e foarte mare, un pic peste 90%, iar… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Graficele n-au nicio lipsa, găsești suficiente informații în afara lor. https://ourworldindata.org/covid-vaccinations 34% vaccinați complet, 45% minim o doza. Rata de transmisibilitate nu contează la nimic în discuție că singurul lucru interesant e cum ajută, la nivel global campania de vaccinare, cu ce există pe piață, la oprirea pandemiei. Momentan nu ajută și punct. Mor mai mulți, se îmbolnăvesc mai mulți. Vaccinul nu e total inutil, dar nici nu face ce trebuie. Dacă ești companie de făcut vaccinuri nu te tragi pe cur, că “la anu’, momentan nu e nevoie” . Dacă ai citi bine cifrele despre Israel cât și alte… Read more »

Matei
Matei
2 years ago

OK. Daca nu stiai, iti spun eu: medicina se bazeaza 99% pe statistica. Depinde in ce procent vrei sa ajungi: 8% vaccinati ce mor, sau 92% vaccinati ce nu mor. Este ca ai oftica pe “big pharma”?

Alex
Alex
2 years ago

Asa cum ti s-a mai spus, graficele puse de tine asa cum sunt prezentate ele nu arata realitatea problemei. Degeaba ai impartit in doua perioada de timp, pre vaccin si post vaccin, ca marea parte a populatiei din tarile dezvoltate a devenit vaccinata in proportie sa-i zicem, suficienta abia acum in toamna. De lumea a treia, inclusiv Romania, nu mai zic. Gandeste-te ca Delta a lovit India si apoi Indonezia in primavara, tari care nu vazusera vaccinul. E normal sa ai cresteri imense atata vreme cat majoritatea populatiei de pe glob inca nu este vaccinata. Cat despre ce spun cei… Read more »

Stropic
Stropic
2 years ago

Problema e cred ca trebuie sa apara intai noua varianta de virus ca sa dezvolte vaccinul pentru ea. Probabil l-ar putea updata relativ rapid sa includa mutatiile delta si restul, dar nu uita, vaccinul dureaza sa fie dezvoltat, testat si aprobat, plus produs si distribuit. Macar un an. Nu mai zic de cat dureaza vaccinarea populatiei dupa. Covidul a avut macar 4-5 mutatii in timpul asta. Deja acum eu cred ca se face vaccin pentru o versiune de virus care nu mai e “pe piata”. Pana termina vaccinul pentru varianta delta, nici nu mai circula – apare epsilon, gamma si… Read more »

0040
0040
2 years ago

Aia cu scopul vaccinului ratat cred ca se vede cel mai clar la Israel, care banuiesc ca raporteaza ok, nu precum Ro & China: https://www.clinicaltrialsarena.com/comment/israel-record-high-covid-19-cases/

Alexī
Alexī
2 years ago

Nu te contrazic in ce spui (si scrii mult, lol), da nah, sper sa nu fie toti bosii de la toate companiile de facut vaccinuri niste sarlatani, ca prea ar trebui sa se inteleaga intre ei.
Anyways, pina una alta, Delta cred ca e un “blessing in disguise”, pentru ca reuseste deocamdata sa tina in frau variante mai letale orecum Beta, Gamma si Mu prin rapiditatea cu caree se raspandeste.

Manowar
2 years ago

Dar la nivel de raportare a discursului lui puta asta la anvelopa situatiei curente , discursul lui e unul de sarlatan. Pai, nu asta am discutat acum vreo doua luni? Ca scopul nu e sa scape de vreun virus oarecare, ca nu asa faci bani. Faci bani cu service pack 11 si abonament nu neaparat lunar, dar macar trimestrial sau ceva. Asta nu e vaccin, e cel mult tratament in rate. …dar atunci cred ca nu prea intelegeai ce spuneam. Pe de alta parte, ai treaba cu rata de vaccinare. Ca zici tu de Romulania si UK. Pai pula mea,… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Ia te uita, ce surpriza, in pula mea…
https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/pfizerbiontech-covid-19-vaccine-effectiveness-drops-after-6-months-study-2021-10-04/
Presupun ca ne trebuie o strategie sa vaccinam toata planeta o data la 3 luni cu pfizer, ca altfel vaccinul e parfum curat.

Alex
Alex
2 years ago

Asta cu eficacitatea trebuiesa o iei cu un graunte de sare, ca nu inseamna acelasi lucru pentru toata lumea. Ca sa iti dau un exemplu, eu la 6 luni de la vaccinare cu Pfizer aveam 866 AU (antibody units). Nu am facut test imediat dupa vaccinare dar trebuie sa fi fost in jur de 1500 – 2000 AU. Stiu cunostinte care si-au facut. Mai stiu pe cineva, om la 70 de ani, cu 156 AU la 7 luni. Deci ot so good right? Right. Pe de alta parte stiu si persoana trecuta prin boala, febra, tuse si tot ce trebuie,… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

cu un graunte de sare, ca nu inseamna acelasi lucru pentru toata lumea.

De ce graunti de sare? Normal ca nu inseamna acelasi lucru pentru toata lumea. Tocmai aia zic si aia. Pentru 47% inseamna ca inca tine, nu se imbolnavesc la contact, pentru 53% inseamna ca nu mai tine, dupa 6 luni.

Deci pina una alta, vaccinul e cea mai buna unealta de a combate rahatul asta de pandemie.

Unealta:

Alex
Alex
2 years ago

Da, stim, toata lumea ar vrea sa fie peste 90% forever.

Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

Mda! Din nefericire au trecut vremurile in care boșii de la UE ar fi zis coae ne-ai tras pula si la cât am plătit ai face bine sa lucrezi acum la o zeamă mai bună sau o sa te doară un pic gâtul si nu de la Covid