Ideea republicii parlamentare e una proastă

Unguru’ bulan tot vorbește pe tema schimbării constituției în sensul de a nu se mai alege președinte, că ”și-așa n-are prerogative”.

Presupun că simte că neamțu’ pierde popularitate și la el în partid ( dacă nu i-a învățat golf…) , iar la populație a pierdut destulă, și că ar fi un moment cheie în care ar putea aduna o majoritate parlamentară suficientă pentru a schimba constituția.

Sigur că așa se spune peste tot, că republicile parlamentare sunt mai moderne și sigur că puterile președintelui sunt limitate și că în general adică, nu numai în cazul ăsta particular, ca să nu fiu acuzat de calomnie, președintele e fie absent, fie de formă.

În particular însă, sunt momente când președintele joacă un rol de mediator și ca ales dinrect al poporului, are pârghiile de a media întrucâtva puterea și de a corecta derapajele parlamentului. Că parlamentul conduce reprezentativ, iar cel puțin în România, partidele uită repede mandatul pe care l-au primit de la alegători și ce s-au jurat pe mă-sa că nu fac.

De drept, președintele are atribuțiile ăstea și cele mai importante sunt rolul în numirea unui prim-ministru, pe care Iohannis îl joacă prost, dar orișicât .

Validează, sau invalideaza remanierile dictate de prim-ministru, deci rol de mediator.

Are rol de validator și la promulgarea legilor. Dacă parlamentul vrea să bage ceva pe sub prag și DACĂ lui nu-i place, poate să o trimită înapoi, poate s-o trimită la CC, are ceva pârghii.

Cel mai important, dacă nu se poate forma un guvern, să zicem ca acuma, poate dizolva parlamentul și declanșa alegeri anticipate.

Pentru un om e greu de spus daca prerogativele pe care le are sunt mari sau mici, dar SUNT. Și contează.

Dacă președintele devine o marionetă a guvernului, adio instituție de mediere și control a parlamentului. Așa ineficient cum e, Iohannis, de-a lungul timpului a fost totuși ceva mai bun decât o marionetă. Mai bun decât nimic.

În definitiv, e o idee proastă și o reducere a democrației să iei cetățeanului dreptul de a alege un conducător.

Probabil că o idee mai bună ar fi ca și prim ministrul să fie ales, pe persoană fizică, de popor. Bă, ăsta e, lumea l-a ales, nu-l schimbați voi ca pe șosete. El își face guvernul, parlamentul i-l validează sau nu, dar nu își pun ei ce maimuțoi vor, lasă poporul să-și aleagă mapeții.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
2 years ago

Pai nu e cea mai rea idee, macar economisim banii de alegeri. Apa de ploaie, nu schimba constitutia asa usor dar teoretic nu suna rau.

Geee, sa nu devina presedintele o marioneta a parlamentului? Poate era o idee daca nu se alegea mereu predintele dintre liderii partidelor. :)))

Ori ca il numesc aia direct presedinte, ori ca il sprijina (si nominalizeaza) in campanie cam tot aia e, tot le datoreaza recunostinta, tot de ei e legat, tot impart ciolanul.

Imi place ideea cu ales prim-ministrul direct.

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Nu e același lucru . Președintele e un om anume pe care îl alegi. Dacă între timp se schimbă jocurile între partide, nu pot decide ei să pună alt președinte.