Diateza pasivă aplicată de Nicușor

Am citit titlul ăsta, știrea e și mai haioasă, dar am să mă opresc la titlu.

Diateza pasivă se folosește adesea în comunicare publică cu scopul deresponsabilizarii și schimbării punctului focal.

Nicușor nu spune că cineva anume , de pildă guvernul, nu poate să îi lase pe Bucureșteni să își plătească facturile. Nu, că orașul are buget, consiliu și primar, el era cu cerșeala la guvern.

Fraza corectă era “eu nu pot să îi las, dar primăria nu are bani”.

Nici nu spune că Bucureștenii cumva nu și-ar permite să plătească încălzirea iarna asta , cum de fapt ar fi cazul pentru multi dintre ei, pentru că, pe cinstitelea, bucureștenii sunt săraci.

Noo, el spune că “nu pot fi lăsați”. Ca și cum nu e o chestiune de necesitate e una de bun simț și bune maniere. Ei ar scoate banii din buzunar dar nu se cade să le cerem asta, nu se face.

Ca la restaurant, cand se face domnișoara că se caută de bani prin poșetă și-i spui “nu-nu-nu, dar vă rog, nu se cade. Am să plătesc eu!”

Realitatea e băgată astfel sub preș. Aia că de fapt nu sunt numai bucureștenii care au nevoie de pomană. Că OK in prima fază ei vor fi cei care nu își permit să plătească, sunt de acord, dar ce înseamnă asta ? Înseamnă debranșări forțate, procese de recuperare a datoriilor și afectarea și a acelora care reușesc să plătească. In definitiv ar putea însemna falimentul Termoelectrica. Care, pentru bucureșteni nu ar fi neapărat o idee rea, că astfel ar fi liberi să se debranșeze să își pună centrale de apartament și ce vor ei. Atâta că nu cadrează cu două lucruri.

1) Normele de poluare.

2) Necesarul de delapidare și furaciune al statului.

Prin urmare de aia duma asta vine așa pasiv . Că până la urmă e și in interesul sifonarilor de bani de la stat să “nu îi lase pe bucureșteni să plătească” .

Lasă, că plătim noi, noi toți, cum altfel?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
33 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
2 years ago

Noo, el spune că “nu pot fi lăsați”. Ca și cum nu e o chestiune de necesitate e una de bun simț și bune maniere. Ei ar scoate banii din buzunar dar nu se cade să le cerem asta, nu se face. Nu e ca “nu se face”. E ca “daca s-ar face” – sa le taie pomenile (nu doar la caldura, ci la TOT, inclusiv ajutoare sociale si alte vrajeli) si-ar da aia seama ca traiesc (nu toti, doar foarte-foarte multi) mai prost ca pe vremea lu’ impuscatu’. Si ghici unde-ar iesi sa faca scandal? Da, exact, la Nicu… Read more »

Manowar
2 years ago

Evident, asa ar si trebui. Eh, vezi tu, Nicu asta nou nu crede ca asa ar trebui. Problema e la el, nu la bucuresteni. Nu cred ca ar trebui. Dimpotriva, atata ca sunt niste curenti politici Stai, ce? Eu aveam impresia ca de fapt bucurestenii sunt problema. Acum sunt niste “curenti politici”? Legat de mentinerea incalzirii centralizate pentru un oras care nu si-l permite Nu, nu, e o neintelegere aici. Orasul isi permite. Orasul isi permite incalzirea d-aia buna si gratuita pentru toti locuitorii. “Orasul nu si-l permite” cand e vorba ca trebuie sa tina in spinare juma’ de tara… Read more »

Stropic
Stropic
2 years ago

Nu stiu cum numai orasele gen bucuresti si timisoara ajung in situatia asta. E un paradox cum in alte orase mai mici si mai sarace s-au gasit solutii, pana mea. S-au dat ajutoare (ajutoare, nu permisiune, da???) sa isi puna lumea centrala, au facut microcentrale de cartier, citisem ca la suceava au facut nu stiu ce centrala pe biomasa si are toata lumea caldura, ba inca cel mai ieftin din tara. Bai, cumva acolo se poate, in zeci de orase se poate dar fix in orasele astea mai bogate nu sunt bani si nu se poate, aici polueaza bla bla… Read more »

Manowar
2 years ago

E un paradox cum in alte orase mai mici si mai sarace s-au gasit solutii, pana mea. Nu, nu e nici un paradox. “S-au gasit solutii” pe bani de la Bucuresti – pe suprafata mica si cu populatie la misto. S-au dat ajutoare (ajutoare, nu permisiune, da???) sa isi puna lumea centrala, au facut microcentrale de cartier, citisem ca la suceava au facut nu stiu ce centrala pe biomasa si are toata lumea caldura, ba inca cel mai ieftin din tara. Ca-i doare-n pula pe mafiotii aia de fucking Suceava, nici nu stie cineva daca acolo e oras, sat, pestera… Read more »

Manowar
2 years ago

Nu stiu de ce aveai impresia asta . ma rog ei sunt problema in conditiile in care continua sa locuiasca acolo in blocuri racordate la RADET, in mintea mea blocurile alea ar fi trebuit sa devina perimate, sa se vanda pe maruntis, cata vreme au aparut restrictii la aplicarea de solutii individuale de termoficare. Sigur. De ce nu. S-ar putea muta, in hmmm, pula mea, Militari Residence, in unul din blocurile alea facute in zone verzi, cu infrastructura vero, cu panouri solare care incalzesc la 800 de grade si iarna. Da’ ce sa-i faci, nu-i duce mintea, te-ai gandit sa-i… Read more »

Manowar
2 years ago

Asa, sa vezi si tu cum e cand iti pune unu’ neatent treaba aia cu blockquote, ce pula mea, ca si tu mi-ai facut-o mie cu anii. Muie. In alta ordine de idei, serios acum, eu apreciez oamenii in functie de ce sunt/cum sunt, nu de locul nasterii. N-am “fite de bucurestean”, cum ar veni. Insa treaba asta cu “noi platim” ma sictireste la culme din motivele expuse mai sus. Nu platiti nimic. Sunteti toti intretinuti – inclusiv aia care va credeti bogati, gen dughenele nespalate (Cluj, Iasi, Timisoara). Toti. Toata treaba e ca – na, ca orice meltean –… Read more »

Manowar
2 years ago

Ca fapt divers: Citu – oltean Vilceanu – (finante) Oltean Joianis – alt handicapat de la tara, nici sa vorbeasca nu-i in stare, zici ca-i geamanul lui Nicusor Dan, din ceva incest aproape ratat. Nen’tu Dan – Fagaras (m-am uitat acum, ca nici nu stiam, nici nu pot spune ca mi-ar fi pasat) Ia-o tu pe fir pana unde vrei, o sa descoperi o caruta de taranoi nespalati. Astia-s aia care fac chestiile alea care tie nu-ti convin, de la administratie la furt. Taranii. Taranii TAI, ca eu nu-s din Ramnicu Valcea, cum e domnu’ Citu. Cand mai ai probleme… Read more »

Mad
Mad
2 years ago

Manowar e acid dar are( multa) dreptate.
In naivitatea mea eu nu intelegeam de ce unii bucuresteni sunt mai porniti pe cei de la tara. Nu din alte orase.
Asta pana cand s-au mutat unii la mine in bloc. Astia nici macar sa mearga prin casa nu stiu( au calcatura apasata a omului care a mers mult descult si se sprijina mai mult pe calcaie) De restul nu mai vorbesc ca e prea mult de zis.

In privinta primarului inca nu mi-am pierdut speranta.

Manowar
2 years ago

Mai ales ca aia nu-s in Bucuresti, stii si asta nu? Aia sunt unii dintre aia care iau parte la ceea ce se numeste contributia Bucurestiului la buget, dar care nu locuiesc acolo. Si care le platesc caldura si transportul bucurestenilor desi ei nu prea au deniciunele. Unii asa ca mine, ca sa fim mai clari. Sunt peste 30,000 doar pe campul ala. Iar acolo vezi exact ce isi permit bucurestenii de banii lor. Mocirla si cacat in apa, pe pamant si in aer. Boss, esti cam nehotarat. Ori aia NU-s in Bucuresti – si atunci nu-i problema Bucurestiului ca… Read more »

Manowar
2 years ago

Da, plm, pai si eu tot in Bucuresti am invatat sa merg in casa MEA pe varfuri de zici ca eram acolo la furat. Daca zici tu ca asta-i o calitate de laudat, na, nu stiu ce sa zic. Nu e vorba de “laudat”. E vorba de faptul ca daca te nasti la oras si cresti la bloc inveti de mic faptul ca mai locuiesc si altii acolo. Nu te poate obliga nimeni (in afara unor ore) sa nu faci zgomot la modul muist. Dar daca ai crescut la oras, esti constient de faptul ca nu-i frumos, ca nici tie… Read more »

Mad
Mad
2 years ago

Exact ce spune Manowar 🙂 Si eu am stat la casa in copilarie. Ne-am mutat la bloc pt ca se zvonea ca va fii daramat pe acolo ( Timpuri Noi) . Nu au mai reusit sa faca sistematizarea, Cvartalul de case unde am stat a scapat. Si a CUMPARAT tata la bloc. Fiind bloc de oameni care si-au cumparat casele ( nu date de la stat), toti erau atenti cum intretin. La bloc esti la COMUN. Eu am stat numai in blocuri din beton armat. Betonul rezoneaza. De cand suntem anvelopati si toti cu mizeria de termopane , sunetul se… Read more »

Stropic
Stropic
2 years ago

@Manowar: chiar daca pleci de la premisa ca si-au rezolvat celelalte orase problemele pe banii bucurestiului, tot e cam ciudat. In primul rand pentru ca nu e ca si cum Bucurestiul a ramas fara bani si de asta nu merge caldura. Nicaieri, dar absolut nicaieri nu am auzit pe careva sa zica ca nu au bani sa repare Radet sau termoelectrica sau ce o fi aia. Sa aiba un plan concret cu uite, avem nevoie de enspe mii de milioane, dar in aprilie schimbam acolo, si dupa dregem dincolo, si rezolvam pana la iarna, sau 2023 sau whatever. Si nicusor… Read more »

Manowar
2 years ago

Au buletin de de-ai tai, nu de de-ai mei O dai din bere-n fanta si din fanta-n ceai cu mine p-aici cu au buletin de. Iti faci si tu buletin de Bucuresti de cand vrei. Mi-am facut eu pasaport de UK. Asta ma face englez? Tu nu-ntelegi ca eram deja in minoritate (noi, bucurestenii) de cand eram eu copil? Aveam in clasa in plm 3/4 ai caror parinti erau din alte parinti. Si de la aia invatau sa se comporte ca-n alte parti, evident. La lucru la fel, cand lucram pe-acolo. Asa, copiii mei s-au nascut acolo, dar nu prea… Read more »

Manowar
2 years ago

Si si daca ai avea una izolata cu paza, tot ai vedea problemele din satul ala, de exemplu ca lumea se incalzeste pe lemne si din cand in cand mirosul placut de lemn ars poate deveni mai intens sau de carbune. Alta ca lumea mai da vara foc la miristi si la gunoaie prin gradini. De exemplu. Singura explicatie e ca esti de fapt OK cu problemele astea si tu si restul. Iata o intrebare pentru tine. Tinand cont de faptul ca asta se intampla si in Bucuresti, ce crezi, oltenii tai au invatat asta cand au venit intr-o zi… Read more »

Manowar
2 years ago

chiar daca pleci de la premisa ca si-au rezolvat celelalte orase problemele pe banii bucurestiului, tot e cam ciudat. In primul rand pentru ca nu e ca si cum Bucurestiul a ramas fara bani si de asta nu merge caldura. Nicaieri, dar absolut nicaieri nu am auzit pe careva sa zica ca nu au bani sa repare Radet sau termoelectrica sau ce o fi aia. Sa aiba un plan concret cu uite, avem nevoie de enspe mii de milioane, dar in aprilie schimbam acolo, si dupa dregem dincolo, si rezolvam pana la iarna, sau 2023 sau whatever. Si nicusor si… Read more »

Mad
Mad
2 years ago

In primul rand , Cătă, persoanele de fata( online ) se exclud :). Adica nu te simti lezat. In al doilea rand, Stropic Adica logica din ce inteleg e cam asa – astia din provincie s-au strans toti prin parlament, iau bani de la bucuresti si cumpara cu ei caldura in orase mici si implicit voturile oamenilor. Dar de ce o fi nevoie sa cumperi voturi cu caldura in suceava si in bucuresti voteaza lumea gratis? Ca veni vorba de Suceva . Judetul ce a trecut pe verde. Ce se intampla intr-un oras mic unde nu sunt pierderi colosale in… Read more »

Stropic
Stropic
2 years ago

@Manowar: – nu prea are asa un impact cresterea populatiei cand vorbim de caldura. infrastructura a fost construita pt 500k de locuitori care stateau in nu stiu, 200k de apartamente comuniste, facute inainte de 90? E fix, dar fix acelasi numar de apartamente comuniste si acum, adica exact aceeasi cerere de caldura, ca radet nu deserveste decat blocurile vechi + spitale etc. Blocurile noi si casele, care au absorbit o parte din nou-veniti nu sunt racordate la radet si deci nu o povara pt incalzire. Iar la apa calda cred ca e cam la fel, ca nu am auzit sa… Read more »

0040
0040
2 years ago

Aici tind sa-i dau dreptate lui Manowar. Ca e cinstit sau nu, fluxul de bani a fost mereu catre zone care au fost cu gura mare ca li se cuvine. Va mai amintiti de Nicusor inainte sa fie primar cum sugea pl pe margnea prelungirii Ghencea ca nu-s trotuare, ca nu e canalizare, ca nu plm? https://m.youtube.com/watch?v=_510fpvMPGk Pai boss, zona aia de pe stanga a prelungirii Ghencea se numeste Ilfov, Bragadiru. Militari Residence e de fapt Chiajna, Ilfov. Popesti Leordeni de la capatul liniei de metrou e tot in Ilfov… Daca e ceva pentru care am apreciat-o pe Firea, e… Read more »

0040
0040
2 years ago

Nu cred ca inchid nimic. Ce, acum ca lucreaza lumea de acasa s-a inchis ceva? Ba dimpotriva, e boom de nu se poate. Si la fosta plantatie dar si la astia unde sunt acum, au raportat profit more than ever cu toate ca nimeni n-a calcat pe la birou, decat sa-si ia laptopul si telefonul. Ok, in multe domenii nu merge work from home; dar mi se pare ca fix alea unde merge, se scalda acum in bani. Conform proverbului “unde-s bani sunt si dusmani”, cred ca o sa vina pretendenti la joburi mai bine platite. In schimb unul care… Read more »

Manowar
2 years ago

Oricare, sau nicicare. Nu cred ca aia de la tara au invatat sa dea foc la gunoaie din Bucuresti. E o cutuma. Dar nu-i musai ca aia din Bucuresti care dau foc la gunoaie sunt vinituri din Oltenia ( sau de oriunde altundeva de la tara). Rationamentul e rezonabil, dar presupune ca certificatul de nastere in Bucuresti e un document de lustratie si oamenii nascuti in orasul ala sunt niste domni. 1. Nu, nu cred ca “bucurestean” inseamna “gentleman”. Departe de mine gandul. Ca si aia nascuti la oras au bubele lor. OK, nu-ti ard gunoaie neaparat, da’ ii mai… Read more »

Manowar
2 years ago

Eu cand am ajuns la suma aia mi-am facut planul sa plec din orasul ala. Si mai am fosti colegi, prieteni care au facut la fel. Nu stiu de Radauti, unii au plecat in alte orase mai mici, altii direct la tara, la munte, la dracu ghem, gen muie Bucuresti ne-am eliberat de necesitatea de a fi sclavi conditiilor de-aici pentru ca bani si joburi. Eh, vezi ce ziceam? Tu nu esti de acolo, te-ai dus sa iti faci plinul si hai pa, nu-i problema mea. Nu condamn, la fel am gandit si eu in Londra. Dar…asa e si cu… Read more »

Manowar
2 years ago

Bai, nu neaparat. Nu am plecat cu ideea asta, musai. Evident ca nefiind de acolo, avand si alte optiuni si nevazand nicio perspectiva de o viata care merita traita acolo, na, mi-a fost mai usor sa pun problema superficial gen ia da-i in pula mea p-astia, ca nu prea semanam. Dar nu a fost planuit asa. Nu mi-a placut vreodata Bucurestiul dar candva ma gandeam ca o sa ramanem acolo, copiii nostri or sa fie bucuresteni, doar ca venind cu o alta perspectiva mi s-a parut deseori o idee proasta. Dar asta nu inseamna ca eu am fost acolo la… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

. Problemele locului, ce se intampla acolo, cum pot fi rezolvate, astea nu te-au interesat catusi de putin. E cumva normal. Tocmai am zis ca m-au interesat. Prin urmare…stiu si eu ce sa zic…e posibil. Ca aia din Bucuresti pe care-i stiam au plecat. Da’ tu te-ai dus acolo. Deci n-as exclude. Asta din teoria superpozitiei bucuresteanului, care pe de o parte sufera de frig si plateste bani pentru juma’ de tara la buget si mai e si oprimat de provinciali, dar in acelasi timp a e plecat deja din Bucuresti, ca au ramas doar provincialii si de aia sunt… Read more »