2021 toamna – Inflație și valute

Se mai strang din cand in cand lei prin contul firmei din Romania. Pe care ii cheltuiesc cu prioritate.

In rest am tinut dolari si tin EUR. Cred ca ar fi un pariu mai bun lire, dar trebuie sa ma mut cu banca de la ING ca astia au devenit inflexibili rau.

Asta primavara mi se parea o idee proasta sa cumperi obligatiuni de la stat , la produsele la care vedeam reclama peste tot.

Titlurile lor de trezorerie aveau randament 3.5% pe an.

Acuma e clar că a fost ditai țeapa, statul și-a bătut joc de banii voștri. Mă rog, într-o oarecare măsură și de ai mei, dar am încercat să țin cât mai puțini și nu le-am dat lor niciun ban.

Sigur, dacă țineai banii în bancă pierdeai și mai mult decât să-i dai la stat pe titluri de trezorerie, dar mie mi se pare peste poate să-i dau banii ăluia care-mi provoacă pierderea, doar ca să nu pierd și mai mult altfel. Da’ o muie nu vrea statul romulan?

Hai că 8% pe an nu e mult. Dacă după taxele de 43% pe muncă, pui și tu 1 salariu pe an de-o parte, îți ia statul mai bine jumate? Îți ia.

N-are rost să insist, s-a terminat cu leii pe anul ăsta. Din păcate, anii ăștia inflația e globală. Chit că e mai mică pe euro, nu scăpăm nici acolo. Pe euro proiecția e de 3.5% ( zic ei 3.4, dar hai s-o dăm rotundă). Bondurile pe euro erau la 1.5-2%, tot muie era și acolo. Din păcate, n-am ce face, trebuie să țin banii în euro.

Aveam o sumă de bani în dolari, care s-a acumulat bine până în 2020, dar după aia mi-am luat muie constant și trebuia s-o schimb. Acum chiar o schimb în euro, că inflația la ăștia e 6.22% și intuiesc că vine ceva mai rău. Dacă 40% din dolarii de pe piață au fost emiși în ultimele 12 luni, e clar că minează ăștia mai ceva ca la bitcoini.

Legat de care, la așa inflație mă văd nevoit ca pe termen lung să țin niște rezervă de monedă în din ăstea virtuale. Nu musai pentru speculă, cât pentru o stabilitate mai bună ( pe termen lung). Sigur, riscul e mare, nu sfătuiesc pe absolut nimeni să facă asta , dar mă enervează ideea că aproape pe toate monedele mari se trage ( adică pe spinarea populației, ca să fim exacți) birjărește. Singura monedă pe care am câștigat recent este coroana suedeză, dar am schimbat mereu banii în EUR. Cred că nu o mai fac. Dacă îi țineam în SEK de la începutul anului aveam 2% față de euro. Poate nu vă pare mult, dar se strângeau de o vacanță fără fițe.

Over and out.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Filip Pacurar
2 years ago

Tin o parte din economii in Elrond, moneda facuta de echipa din Romania. Pana acum s-a dovedit cea mai stabila din toate. A fluctuat cu +-20 de euro de cand tin mai mult.

0040
0040
2 years ago

Acum 2 saptamani am luat SOL la 197$ si dupa 7 zile am vandut cu 250$ bucata.

Apoi am luat DOT, ca o laudau toti si mi-am luat super teapa. Am cumparat la 51$, acum e 40ish. 🙁

Pana si argintul, nu pare sa vada prea curand pretul din 2012. Aurul pare mult mai ok, are overall ascendent. https://silverprice.org/

Fery
Fery
2 years ago

vwce +7.2% din iulie la zi

Alifie
Alifie
2 years ago

Am un amic cu cateva sute bune de k bagate in Chia (XCH), am in plan sa ma arunc si eu cu o parte din ce am muncit anul asta.

0040
0040
2 years ago

@Alifie, pe ce trading platform a bagat atat?
Binance de la 2btc cat avea mai demult a ajuns la 0.06btc/zi, pt neverificati.

Alifie
Alifie
2 years ago

@0040 O investit in harduri (are parca undeva peste 300TB/unitate si cam 1500euro/unitate) in ideea ca nu asa mari consumatoare de energie ca si placile video, din cate am inteles o sarit de 200 unitati si inca mai face. Omul o facut bani si din minat ethereum si din facut si vandut rig-uri. De o vreme incoace isi permite sa tina tot ce mineaza. Cu placile video s-o gandit ca in cel mai rau caz, daca nu-i merge treaba le vinde macar la un sfert sau o treime din bani si tot mai recupereaza ceva. Le-o vandut mai scump decat… Read more »

0040
0040
2 years ago

Thx pt raspuns. Eh… lol… deci e un fel de cripto-miner ca Andy Popescu. Ca pe youtube tot din cripto s-a dat mare ca s-a ridicat si ala, dar la google search iese altfel. :)) Dar pana si el a dat-o pe imobiliare in ultima vreme. Eu inteleg ca mineaza si nu tranzactioneaza dar… After the launch of its mainnet in early May, XCH price soared to around $1,600 but collapsed to $230 by the end of June. Si acum e $145. E misto sa ai atata cascaval (sute de k) sa nu-ti pese daca iese sau nu. Dar nah,… Read more »

Alifie
Alifie
2 years ago

Cred ca omul o facut mai multi bani din vandut rig-uri cu placi video decat din minat (o si avut noroc cu carul ca dupa ce o minat mai bine de un an cu RX580 – 8GB, le-o vandut la preturi semnificativ mai mari decat ce o bagat ca bani in ele). Inteleg ca-i foarte optimist si ca nici nu concepe sa nu sara din nou de 1500$. Ramane de vazut 🙂