Suntem peste tot acasă: Semnătura patriotismului de cârciumă

Suflete de români amărâți de viața printre străini, am ieșit miercurea trecută, care s-a nimerit întâmplător ziua națiunii din care facem parte, să ne clătim creierii și burțile cu o bere rece pe un frig și-o ploaie cum se cade de întâi decembrie. Nefiind în țara noastră dragă nu aveam opțiunea de vin fiert cu fasole și ciolan, dar asta e.

Spre surpriza noastră, de cum ne-am așezat la masă în local, cineva se gândea la ziua națională, că am auzit rulând o manea (2021!) destul de populară în perioada asta – ”Mare e lumea” , cu link că nu se aude bine pe clipul pe care l-am extras eu din telefon.

Frumos civilizat, savuram din bere și râdeam, am intrebat băieții de la bar dacă e DJ-ul romulan, sau ceva.

Nu, nu-i cazul, dar aveau niste compatrioți, cu accent pe patrioți, petrecere privată la etaj.

Chiar voiam să urc să-i felicit, să le spun la mulți ani, astea, dar mi s-a spus că-i event privat și nu vor să fie deranjați, cumva de înțeles. Am aruncat o privire și m-am dat oricum seama că probabil respectabilii domni ar fi fost prietenii mei de-acum 20 de ani și probabil urmăm, în momentul de față, cariere profesionale diferite.

În fine, petrecere, voie bună, au pus și imnul, de două ori – mâna pe inimă toată lumea – mă și gândeam, da, coaie, așa da, să vezi ce-mi fac eu la anu’ ziua aici , dacă e cazul vorbesc și cu văru să ne sărbătorim împreună, chemăm și niște lăutari live și punem manele ca lumea, păi ce pula mea, am venit aici să cucerim…

Dar mi-am adus aminte repede ce-i în neregulă cu petrecerile românești patriotice și de ce am început să evit să mai merg la astfel de sindrofii prin cercucile prin care activam într-o vreme.

Anume că nu există petrecere fără scandal. La ce bun să ții o petrecere privată unde inviți doar pe cine vrei tu, dacă nu să te iei la scandal și la bătaie cu ei în mijlocul distracției. N-ar fi românește dacă n-am cânta de suferința care ne unește, de frate langă frate, despre ce tari sunt românii împreună și două minute mai târziu nu ne-am lua la bătaie. Ce fel de petrecere națională ar fi aia, cum ar afla străinii caracterul adevărat și intim al românilor.

Amuzant că după ce a venit poliția și s-a terminat petrecere, am mers la bar să mai cer o bere iar barmanul nu voia să mă lase să plătesc, că i-a zis șeful să se scuze pentru ce s-a întâmplat în incintă, bere la toată lumea. Cumva simțeam că eu ar trebui să mă scuz. Am rămas așa cu un gust amestecat.

E bine să vezi că oriunde ai merge în lume sunt români. Acuma, asta e, ăștia suntem , pe ăștia îi avem cu ăștia defilăm.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Alex
2 years ago

Interesant…cum mai e si viata asta.
Cum se aseaza ele lucrurile, de la sine.
Cum se separa graul de neghina.

Florin
Florin
2 years ago

Cred ca majoritatea tarilor au personaje care pot da asemenea petreceri. Romanii au norocul(sau nenorocul) sa se fi imprastiat mai tare decat altii.