Revoluția ratată din Kazakhstan

E posibil ca eșecul ăsta să-i urmărească pe cazaci o generație întreagă, în sensul că nu se știe când mai prind șansa unui debușeu.

Revoluția de-acum n-a fost strict despre prețul la combustibil, cum revoluția americană n-a fost strict despre taxa pe ceai.

Se vede așa, că e întotdeauna o picătură care umple paharul, dar în spatele muzicii e întotdeauna o orchestră, ca să mă îngrop în clișee .

Poate ca la nivelul populației cazace revoluția a fost despre ei și putea să fie dacă-și jucau cărțile mai cu talent și dacă aveau mai mult bulan, până la urmă, în contextul lor, bulanul e un factor important.

Mie mi se pare cel puțin suspect cum Putin amenință Ucraina cu exerciții militare la graniță, NATO amenință Rusia și pun presiune pe ei să-și vadă de treabă, rușii defilează că nu , că se simt amenințați și stau bățoși, după care poc, o venă la cap și buba în Kazakhstan, care-i mai in curtea lor decât Ucraina, ca să zic așa.

Președintele lor a acuzat agenturile străine, teroriștii, etc – dar ceva ceva a fost acolo și un pic cu iz exterior. Fără îndoială fitilul a fost aprins geopolitic, nu local.

De unde mă uit eu Kazakhstanul a fost prețul și șansa Ucrainei, să rămâna așa cum e, la răscruce de drumuri, dar neinvadată. Cel puțin momentan. La cum se vede d-aici vestul n-a mișculat decât cu jumătate de gură împotriva intervenției în forță și a intervenției rusești în restbilirea păcii, adică înnăbușirea revoltei.

A fost așa ca un pumn la ficat aplicat rușilor și o invitație la discuții mai fermă. Sigur, rușii se pot lăuda că ei iau măsuri, dar e mai greu cu logistica și costurile cu mai multe fronturi deschise. Ceea ce înseamnă că probabil o să rămâna așa momentan.

Iar cazacii, ghinion, data viitoare să-și dorească mai mult victoria.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Doru Vlad
Doru Vlad
2 years ago

Lol a fost fix pe principiul ce faceți voi se poate întâmpla si în spatele curții voastre. Parcă vad ca urmează niște ceceni care vor să fie independenți. Si nu știu cat Vestul ci mai degrabă SUA a fost implicată.

Tudor
Tudor
2 years ago

Toată teoria sta în ideea ca Rusia urma sa invadeze Ucraina și sa aibă trupele blocate acolo pe termen lung. E posibil ca Rusia nu intenționa asta ci doar sa ii apere pe rebeli în caz de ofensiva ucraineana. Ce s-a întâmplat în Kazahstan nu afectează Rusia prea mult în scenariul respectiv. Se va face din nou pace, ca au mai fost revolte din astea și în Kazahstan și în Uzbekistan. Problema kazahilor e ca s-au saturat de sărăcie, exporta petrol dar își alimentează mașinile cu GPL

0040
0040
2 years ago

Eu cred ca a Kazakhstan a fost un fel de proba inainte de Ucraina. Cred ca Westul a vrut sa vada cat de mult se vor implica rusii, gen… inainte de a juca cartile mari pe Ucraina. Si asa cum era de acceptat Rusia a fost “full in”. Facea cineva o paralela de mai acum cativa ani cu niste rachete din Cuba. Atunci americanii erau gata sa porneasca la razboi, ca era la ei in curte. Posibil asta vor sa vada de la rusi, in caz de se joaca ceva mai gros pe Ucraina, cat de mult sunt gata sa… Read more »

Nelu
Nelu
2 years ago

Kazahstanul a fost o aluzie ca ce se poate intampla acolo, se poate intampla si in Rusia, eventual la o scara mai mare. Nu se stie cand Yahutia sau Krasnoiarsk isi declara independenta dupa niste proteste in Moscova sau Petersburg. Poti sa folosesti armata sa inabusi protestele dar asta costa si nu se stie niciodata daca functioneaza. Adica si Rusia are de pierdut, nu numai Vestul. Un fel de raboi hibrid asa cum ii place lui Putin.

Ucraina inca se joaca si Putin probabil ca va invada. Are nevoie de macar o bucatica de Ucraina, doar urmeaza alegeriele.