Vorbim de lup și criza e în casă

Tot aud în stânga și în dreapta cum pe fondul războiului din Ucraina și mahmurelii de după covid din care nu ne trăzvim încă tre’ să vină o criză s-aia mare.

Criza însă e aici și ne adâncim în ea și de zi. Nu se vede pentru că majoritatea avem de muncă și pare că e bine pentru toată lumea, că știi, nu ne-au dat ăștia afară. Eu am de muncă de nu știu de mine. Pofta începe să îmi piară, altfel gâlgâie munca. Dar asta nu înseamnă că nu e criză.

M-am gândit la asta in timp ce alimentam cu motorină bună, rabla mea proastă, cu spatele la pompă ca să nu văd cât costă că nu voiam să mă înmoi și să plec înainte să fac plinul. Dimpotrivă, când a declanșat pompa, am mai apăsat de câteva ori și i-am mai băgat vreo 2 litri pe gât cu japca, ca să mă doară!

Numai săptămâna trecută ce am făcut plinul în România cu 7.60 lei pe litru. Aici e o liră și 70.

M-am gandit nu la faptul că mi s-a părut mult 1.35 și 1.40 lire pe litru când a fost criza șoferilor z de nu aveai de unde să pagina, nu. De aia am si uitat, ci că atunci când am venit eu în țara asta, in 2019 , când trăgeam o vizită la supermarket mă costau cumpărăturile între 80 și 100 de lire, rare ori un pic peste.

In 2020 când a inceput covidul deja nu mai coboram sub 100 de lire. Anul ăsta media a fost între 120-130 de lire , dar până acum nu am depășit niciodată 150 de lire.

În seara asta am sărit peste . 192 de lire.

Da, cumpărăturile de seara asta sunt un pic mai scumpe decât de o obicei, că am cumpărat și chestii pentru grătar, dar nu sunt neobișnuite , că am mai cumpărat și altă dată.

Și nu cumpăr din ce in ce mai multe produse, că bănuiesc că e clar că nu au mărit ăștia căruțurile, nici eu nu m-am transformat brusc în Arnold și am obiceiuri de consum relativ stabile.

De obicei mergem la cumpărături de două ori pe săptămână. Când merge soția cumpără mai puține, că na, nu poate să care la fel, dar 100 tot se face.

Trebuie să fac un calcul mai clar, dar estimez că se duc undeva la 1200-1300 de lire pe lună la supermarket. Și nu am inceput să mâncăm mai mult. De fapt , cred că mâncăm puțin , am renunțat la anumite obiceiuri de consum, nu prea mai bem cola și alte sucuri acidulate , etc.

O familie poate trăi și cu mai puțin că există produse mai ieftine, dar nu asta e problema. Problema e că din 2019 până acum mi-a crescut costul de bază al vieții cu vreo 40-50%. Am redus chiria , dar nu asta e ideea. Ideea e creșterea asta.

Pe mine nu mă afectează , ar fi culmea să mă plâng. Eu câștig mai mulți bani decât în 2019 , la fel și soția, dar rata mea nu a crescut ( cu cât mă plătește un client pe oră) . Știu că pare contraintuitiv că câștig mai mult dar haide s-o lăsăm așa, că ceea ce vreau să spun e că nu prea știu pe nimeni să îi fi crescut salariul sau rata ( in caz de contracte ) cu 40-50% in anii ăștia, cu excepția celora care au promovat.

Problema e că cei care ocupă acuma joburile din care au promovat cei care câștigă mai mult, câștigă tot ceva similar cu 2019, dar costurile nu mai sunt deloc acolo. Iar asta înseamnă criză.

Cu costul direct al energiei, apă caldă și încălzire nu mai zic nimic, dar și ăla a crescut.

13 Replies to “Vorbim de lup și criza e în casă”

 1. Pai cred ca ideea generala e ca o sa fie mult mai rau, de asta nu pare criza inca. 🙂

 2. Ce ma uimeste pe mine e cat de mult pot freca menta la un job fara sa fie absolut nici o problema (in timp ce fac alt job). Ma gandesc cu umor la vremurile din trecut cand trageam tare, crezand ca am ceva de dovedit si, de fapt, nimanui nu-i pasa.

  Criza asta a picat la fix, adica dupa pandemie, cand toata lumea lucreaza remote. Nu asta era concluzia articolului? 🙂

 3. M, ce le-ai zis alora de la jobul 2 sau nu ti-au cerut demisia de la 1? M-am lovit de multi care cica daca vreau sa dau cu sapa la ei cica sa plec de la aia unde-s deja… pffff…

  On-topic, inflatia va fi asa de groaznica in urmatorii ani cred, incat chiar si cei care se mai bucura azi ca se descurca cat de cat o sa le cam dispara cheful.
  Mai ales in vremurile astea cand toti se pregatesc de razboaie. Next pe ecrane dupa rusi cred ca vine.. China cu Taiwan, India cu Pakis, Israel cu Iran iar in fiecare conflict va fi cel putin o putere nucleara.
  La cum arata zarurile nu prea vad un viitor clar pentru lumea civilizata.

 4. > M, ce le-ai zis alora de la jobul 2 sau nu ti-au cerut demisia de la 1? M-am lovit de multi care cica daca vreau sa dau cu sapa la ei cica sa plec de la aia unde-s deja… pffff…

  In cazul meu personal, nu mi-au cerut demisia. Dar am cunostinte care si-au luat contract zicand ca isi dau demisia de la job 1, dupa care au uitat s-o si faca.

 5. Noi incercam sa facem proiecte, dar in conditiile in care preturile cresc substantial de la o luna la alta (iar procesul de licitatie al lucrarilor dureaza de regula mai mult de doua luni, executia lucrarilor de regula dureaza mai bine de un an), actualizarile noastre de preturi part futile.
  Ciudat e si faptul ca am cu mult mai mult de munca decat am avut vreodata (cu cheful de munca insa stau tot mai prost).

 6. se poate sa lucrezi full la 2 firme? parca stiam ca se poate sa lucrezi maxim jumatate de norma la a 2-a firma.
  nu de alta, dar tocmai ma bate la cap pe linkedin o maimutza de la o companie de recrutare ca are nu stiu ce pozitie. si salariul oferit de ei e ceva mai bun ca aici, dar e o firma de care nu am auzit niciodata si clientul ptr care recruteaza la fel e necunoscut.
  asa ca n-as vrea sa dat vrabia din mana pe cioara de pe gard. plus ca in prezent la job-ul actual e un pic mai liniste si as avea timp sa le fac pe ambele in paralel. plus ca prin iarna urmeaza sa primesc de la job-ul actual niste actiuni care valoreaza vreo 50K usd si nu as vrea sa plec pana atunci.

 7. se poate sa lucrezi full la 2 firme? parca stiam ca se poate sa lucrezi maxim jumatate de norma la a 2-a firma.

  Nu stiu ce stii tu, eu intre 2009 si 2014 am lucrat full time la cate doua companii in acelasi timp. Angajat cu CIM la una in Romania ( mai multe, in timp, dar tot timpul la una ) si una in UK/Israel. Aveam contract cu sucursala din UK. Asta a fost aceeasi. Si toate partile implicate stiau asta, am fost relativ transparent. Motivul era simplu. Niciunii nu ma plateau destul. Si voiam sa am si backup/ pozitie de forta in negocieri.

 8. ambele companii sunt din Romania si ambele ar fi cu CIM. daca una era din afara nu era nici o problema.

  la actuala firma sunt angajat cu CIM, dar si noua firma vrea tot cu CIM.
  am intrebat la noua firma daca accepta PFA si au zis ca doar cu CIM.

  si asta era intrebarea: daca pot fi angajat full time la 2 firme din Romania si la ambele cu CIM.

 9. pot fi angajat full time la 2 firme din Romania si la ambele cu CIM.

  Eu stiam ca nu se poate. Stiu doar f.ull time + part-time
  Dar poate s-a schimbat Codul Muncii.

 10. Stapanul blogului : de ce ai background cu bombe ?😇

  Maybe ” una paloma blanca”
  Sa influentam universul🙂

 11. de ce ai background cu bombe ?

  Sunt baloane. Sarbatoare.

  Eu stiam ca nu se poate. Stiu doar f.ull time + part-time

  De drept legea muncii nu poate limita dreptul la munca.

  Art. 35. [cumulul de functii]
  (1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

  In practica judiciara pe dreptul muncii sunt insa niste adnotari.
  https://www.juridice.ro/194048/timpul-de-munca-in-cazul-cumulului-de-functii.html

  Adnotarile nu pot avea efect in cazul angajatorilor diferiti si, oricum, sunt menite sa te protejeze pe tine. De asemenea, in cazul lucrului de acasa sunt exceptii pe tema.
  Acestea fiind spuse e posibil ca angajatorul sa nu vrea sa se complice, daca ai deja un job full time. O sa presupuna ca nu poti face fata, ca poate nu vrea sa isi asume riscul de a da vreodata explicatii la ITM. In cazul meu au vrut, nu m-au dat afara pentru ca eram mai bun ca aia cu un singur job, asa ca plm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.